BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Drastyczny spadek mocy po włączeniu klimy
PostNapisane: 5 lipca 2008, 15:02 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
mam problem. po przejechaniu kilkudziesieciu km z włączoną klimą drastycznie spada moc auta. np na 2 biegu wciskam pedał do końca i nic! normalnie to trace trakcje. tak jakby turbo nie włączało się. tylko na klimie i nie zawsze ale czesto. uszkodzone mam tez visco bo tez nie zawsze ale lubi sobie głośno ryczec wiatrak. auto przed zakupem chyba długo stało i nie była serwisowana klima (smród z kratek nie do zniesienia). co moze byc, czy cos ze sprężąrką że tak zabiera moc ...

Ostatnio edytowano 13 lipca 2008, 12:17 przez darcyn, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2008, 17:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e60 AcSchnitzer
Kod silnika: N62B44
A czy przypadkiem spadek mocy nie jest odczuwalny wtedy gdy visco jest zsprzęglone w 100%. Jeśli tak to raczej normalny objaw. Często odczuwa się to w korkach w upalne dni kiedy silnik nie jest dostatecznie chłodzony pędem powietrzai visco chodzi na pełnych obrotach. Co do głośnej pracy wiatraka to też jest normalne kiedy visco się zasprzegla w 100%. Z twojego opisu nie wynika żeby visco było uszkodzone.

Nieprzyjemny zapach z nawiewów to problem zanieczyszconego parownika klimy, należy go wyczyścić. Przy okazji możesz podjechać do serwisu klimy w celu sprawdzenia ilości czynnika i oleju w układzie.

601 96 11 92

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2008, 10:16 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
własnie bo prauje w aso ale w oplu i mogą mi tam zrobić ale nie wiedzą ile czynnika do bmw wchodzi. wie ktoś ile bo nie moge znalezc...?
spadek mocy jest drastyczny a nie przyduszenie jak w kazdym innym aucie... i chyba własnie nie wtedy jak visco ryczy. choc teraz przejechalem 20 km i na klimie ładnie szedł... nie wiem.

co do czyszczenia parownika to nikt nie chce sie za to wziać jak tylko zobaczy e39...

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2008, 12:20 
Specjalista

darcyn napisał(a):
własnie bo prauje w aso ale w oplu i mogą mi tam zrobić ale nie wiedzą ile czynnika do bmw wchodzi. wie ktoś ile bo nie moge znalezc...?
spadek mocy jest drastyczny a nie przyduszenie jak w kazdym innym aucie... i chyba własnie nie wtedy jak visco ryczy. choc teraz przejechalem 20 km i na klimie ładnie szedł... nie wiem.

co do czyszczenia parownika to nikt nie chce sie za to wziać jak tylko zobaczy e39...

ilosc czynnika w ukladzie 680g +/- 10g powinna byc zielona naklejka jesli sie nie myle to na masce od dolu....a co do smrodu to trzeba wyciagnac filtry powietrza i pryskac bezposrednio na turbinke /wl. na maksa/ i pozniej przelaczyc na obieg zamkniety...srodek do odgrzybiania musi byc porzadny nie jakis tam zapach :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1