BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Dam rade to zrobic?
Tak! 23%  23%  [ 3 ]
Nie! 77%  77%  [ 10 ]
Liczba głosów : 13
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Było miło i przyjemnie a koniec był tragiczny !
PostNapisane: 8 lipca 2008, 21:23 
Pierwsze kroki

Witam

Jestem szczsliwym posiadaczem BMW e39. Teraz juz moze nie tak szczesliwym poniewaz dzis pierknego dnia na lekko nawilzonej nawieszchni wchodzilem w zakret nie mala predkoscia wynioslo mi dupe zrobilem obrod 360 stopni i zatrzymalem sie na betonowym mostku. Nie posiadam w tym momecie zdjeci ale pisze z zapytaniem czy jestescie w stanie mi pomuc z rada jak to zrobic?

Mam w tym momecie problemy finansowe i dostepny jedynie maly warsztacik podejrzewam ze tylna osi bedzie do wymiany poniewaz kolo skrecilo sie w lewa strone + dodatkowo pare innych elementow jutro postaram sie podeslac fotki nadwozia jak i podwozia jestem mlodym kierowca jak i mechanikiem (uczeszczam do technikum mechanicznego 3 rok) wiec niewiem czy sam temu podolam i czy w ogole bedzie sens probowania samemu prosil bym o rade jak najszybciej czy jest sens samemu porywac sie z motyka na slonce.

Dodatkowa informacja w aucie mam motor 2.0 Benzyna

Cytuj:
[model???] Było miło i przyjemnie a koniec był tragiczny!

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 24 lipca 2008, 23:19 przez bartieee, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 11:08 
Pierwsze kroki

Kolego :) nie wnikam w Twoje umiejętnośći blacharskie, bo podejżewam że w obecnej sytuacji to jest Twój najmniejszy problem żeby wyklepać i zrobić żeby blachy ładnie wyglądały.... największym problemem jeśli chodzi o tą naprawę będzie ustawienie tylniego wawieszenia tak żeby autko dalej zostawiało tylko DWA ślady :) a nie 4 :D

zasadniczo jak masz taką sytuację jaką masz to nie masz dużego wyboru jak tylko wtaraskać się na warsztacik i samemu sięza to zabrać :) a nóż CI się uda choć z geometrią i ustawieniem tylnej osi to raczej się wybierz do kogoś konkretnego :)

Autko ma motor 2,0 więc warto się pomęczyć :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 12:05 
Forumowicz

czesc-jak cos mam calutkie tylne zwieszenie łacznie z wozkiem na czesci -oddam tanio.Jesli tylko wozek poszedł musisz bezwzglednie wymienic-tam nic niewyprostujesz -wszystko z aluminium. :zakrecony: Tylko koło jest krzywo?

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 12:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 / CBR F4
Kod silnika: M47 / 600cc
a moze tylko wachacz wywaliło ? a nie całą oś :>

ps, zrob fotki i pochwal sie co to nacudowałeś :)

czyżby wyszło wariactwo na drodze ? :D :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 12:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
ruhh napisał(a):
czyżby wyszło wariactwo na drodze ? :D :hyhy:

wariactwo wariactwem, grunt to sie przyznac do tego, a nie isc w zaparte zwalajac na droge, barierki i fotoradary.

Kwestia naprawy, ja bym jednak podjechal do mechanika, kogos kto sie zna i fachowym okiem zobaczy jakie sa zniszczenia. Powie Ci to to i to do wyklepania, a to do wymiany i bedziesz mial jasna sytuacje.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 23:38 
Pierwsze kroki

Blacharka to i tak pol biedy mnie glownie chodzi o naprawienie podwozia nadwozie to juz inna sprawa a i tak trzeba bedzie ciac tylny blotnik bo to aluminium jest wiec sie nieda wyprostowac tego raczej. Ten wypadek byl dobry i niedobry ale czegos mnie nauczyl BMW to nie przelewki zastanawiam sie czy wyjde lepiej na sprzedaniu tego auta i kupnie nowego czy jego naprawie krok po kroku powiedzcie ile mniej wiecej by mnie mogla wyniesci naprawa tego niestety nie dalem rady zrobic fotek podwozia ogolnie silnik sprawny zero szumow itp. ruszyc sie ruszy tylko to prawe tylnie kolo blokuje wszystko powiedzcie mi ile moglo by to wszystko kosztowac ale tak realnie nie ze wezmiecie sobie z glowy jakas niska cene i wliczcie juz to co by moglo tam puisc przy tym udezeniu mi sie wydaje ze przekrzywila sie cala tylnia osi i trzeba bedzie auto juz naciagac jak byscie mogli mi powiedziec jak bym to mogl sprawdzic tak na oko jestem teraz bez samochodu ciezko mi dojechac w miejsce gdzie on jest a tym bardziej jakiegos mechanika tam sciagnac bo teraz wszyscy pelne rece roboty maja a co on mi moze powiedziec jak nie wezmie auto na podnosnik narazie mnie przygotujcie na najgorsze zeby juz gozej byc niemoglo

TU MACIE LINKI DO FOTEK:

http://img523.imageshack.us/my.php?imag ... 106ai0.jpg

http://img295.imageshack.us/my.php?imag ... 107ql7.jpg

http://img295.imageshack.us/my.php?imag ... 110mw9.jpg

http://img267.imageshack.us/my.php?imag ... 115zv5.jpg

Tak przy okazji zapomnialem dodac ze wywalily poduchy tak co do wyceny z prawej strony w drzwiach pasarzera z przodu i z tylu po prawej stronie. Fotel kierowcy jest zlamany bo polecialem do tylu podczas wypadku na prawa strone jak bedziecie chcieli moge jeszcze dodac foty srodka narazie mi powiedzcie tylko czy lepiej to sprzedac jak tak ile moge max za to wyciagnac a ile by mnie wyniosla naprawa samemu oraz ile by wyniosla naprawa u jakiegos rosadnego mechanika jesli ktos sie na to porywa za tanie pieniadze i chce zrobic to auto przez 1-2 miesiace to takze prosze pisac. Jestem teraz kompletnie zdesperowany bez samochodu jak bez reki a taka fajna fure mialem auto najechane tylko 120 tys przez stara babuszke silniczek od nowosci niebyl myty taki jak na zdjeciu.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2008, 23:40 
Pierwsze kroki

Jutro jak dorwe jakis wozek widlowy to postaram sie podeslac foty podwozia ale nic nie obiecuje!

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2008, 01:43 
Forumowicz

Moje skromne zdanie jest takie. Jesli masz problemy finansowe to i tylko maly warsztacik to moze lepiej sie za to nie zabierac. Wiadomo wszysko mozna zrobic ale czy za pol roku nie bedziesz tego zalowal? i czy bedzie Ci sie chcialo zaczynac wszystko praktycznie od nowa zeby bylo tak jak byc powinno?
Decyzja nalezy do Cebie.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2008, 06:21 
Pierwsze kroki

Tylny blotnik z siodlem i poczatkiem progu masz do wymiany nie warto tego wyciagac i klepac, przedni zderzak tez do wywalenia, tylny mozna by ratowac po kowalsku ale lepiej wymienic. Foty nie wyrazne widac ze tylny pas pogiety.
Ciezko cos powiedziec z samych zdjec ale wycenilbym to na ok 3tys +czesci. Moze nie malo ale jestem pewny ze jest duzo uszkodzen ktorych nie widac na twoich fotach.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2008, 08:07 
Częsty bywalec

nie mow że nie szalałeś tym samochodem. Aż sie serce kroi. No ale cóż naważyłeś piwa więc trzeba je "wypic". Więc tak. Na fotkach widać tylko uszkodzenia głównie związane z nadwoziem - priorytetem w tej sprawie będzie podwozie które najbardziej zapewne oberwało.

Co do nadwozia napewno :
1 fota
- przedni zderzak nowy.
- nadkole widze całe. czy koło z przoedu wraz z wachaczem gałkami itp jest sprawne ? :> złap go i sprobój obrócic rękami. Tutaj dojdą jeszcze osłony plastikowe które są montowane od spodu zawieszenia - również nowe.

2 fotka

tył.
- tylni zderzak na siłe nadałby sie do remontu jednak ja polecałbym kupno nowego.
- Napewno potrzeba nową lampe do tyłu.
- Nawet nie wiedziałem że tylna blacha nad kołem jest połączona z dachem. I tutaj jedynym rozwiązaniem jest według mnie albo spróbowanie wyciągniecia starej blachy albo wycięcia jej i np wyszkukania na necie gdzieś skasowanej takiej bawarki. Np z skasowanym doszczetnie przodem. Wtedy możesz wyciąć pół tyłu i go wstawić u siebie. Zabieg może ryzykowny ale może przynieść upragniony efekt - z tym że potrzeba dobrego spawacza :) U nas na garażu był podobny motyw tyle że z VW 2 i zabieg udał sie idealnie - ani śladu nie było. Ok jedziemy dalej.
- Koło jest albo wyrwane z wachacza albo wogole przesunięta jest oś czego nie widać bo nie ma kluczowych fotek. Z tym bedzie duzo zabawy.

No i do tego pootwierane poduszki w środku.

Koszt ? szczerze powiedziawszy nie jestem w stanie ocenić gdyż nie zajmowałem sie blacharką w tak drogich samochodach.

Pocieszę Cię tylko że poprzednim moim samochodem był Mercedes W124 3.0 td. Użyczyłem go mojemu bardzo dobremu sąsiadowi. On nim dachował. Auto wyglądało tragicznie - dla mnie kasacja - jednak znajomy podjał się odbudowy - kosztowała 10.000 zł i autko wygląda jak nowe (chociaż napewno takkie nie jest :rotfl: )

powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2008, 23:17 
Pierwsze kroki

No niestety ale nie dalem rady zrobic fotek tego podwozia powiedzcie mi jeszcze jedno jak sie tyczy wymiana tej blachy co do wlewu mam tam nie tylko wlewik od benzyny ale takze od gazu postaram sie takze podniesci jakotako auta i porobic fotki podwozia jak najszybciej a foty sa takie bo robione w deszczu i auto stoi miedzy chwastami wysokimi

Jeszcze jedna sprawa ile moze kosztowac wymiana wachacza i czy wal mogl dostac po piz... przy tym wypadku? No i jeszcze sprawa naciagania czy to sa drogie sprawy i u kogo moge pytac o cos takiego u blacharza czy u mechanika ?

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2008, 23:45 
Forumowicz

Oj chłopie.. samochodzik śliczny.. ale ja bym powiedział był.. sam się nie zabierałbym za prace, bo później możesz tylko przeklinać siebie.. nie masz ac? ja na twoim miejscu sprzedałbym ją.. i cieszył się że jesteś cały..

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, 00:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: M5
Kod silnika: nie wiem nie znam si
daj sobie spokoj z naciaganie wytnij caly tylny blotnik i wstaw nowy
widze ze chyba nawet podloga ci poszla w bagazniku
do roboty z zawieszenia masz napewno wachacz ,belka , pewnie i przeguby a i moze wal
roboty jest kupa
mysle ze 10 tys -/+ to jest cena doprowadzenia go do ladu i skladu
ale to cena na oko
gdybys mial ac to juz siedzialbys na mobile.de i szukal nastepczyni
wspolczuje ci

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, 06:44 
Częsty bywalec

hmm mogłes jeszcze ewentualnie pokusić się o mały wałek z ubezpieczalnia. ALe to potrzeba by było kombinacji i sprytu oraz zimnej krwi :) z OC tez byś miał szanse sciągnąć troche grosza z tym że musiałbyś znaleźć jakiegoś starego klamota ubezpieczonego do kasacji ..

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, 15:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 530d 231KM
Kod silnika: M57N2
Powinieneś kupić anglika całego i poprzekładać z niego do Twojego albo odwrotnie :)

A to co zostanie poprostu sprzedasz, w ten sposób stracisz najmniej.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, 16:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 Coupe
Kod silnika: m52b20
J E L I T O napisał(a):
niego do Twojego albo odwrotnie
:luka: podszybie??

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, 18:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 530d 231KM
Kod silnika: M57N2
No i deskę:)

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, 20:32 
Pierwsze kroki

Ja myslalem o naciagnieciu ale podwozia bo na bank tylna osi jest przesunieta a co do tego OC to myslalem o tym ale pizda [cenzura] stara rura co tam stala po psy zadzwonila myslalem ze ja tam [cenzura] i zniszcze jak z tekstem "ja myslalam ze samolot z tego zakretu wychodzi" do psow to ja do niej "przeciez [cenzura] ma smiglo z przodu nie?" to sie uspokoila dowod mi zabrali od futy i tyle sie skonczylo.

Glownie to mysle nad sprzedaniem tego auta i kupnem nowego mam juz na oku jedna ladna e39 bo innej fury niechce

Gardze e46 jezidzilem tym pol roku i jak wsiadlem do tego auta to poczulem ze mam samochod a nie jakas tam zabawke na kolkach. Boli mnie tylko jedno ze mialem auto w stanie igielka licznik nie byl cofany ani nic miala najechane 120 tys przez jakas babcie silnik byl zamulony troche ale po tygoniu chodzil jak nowy. Mam jeszcze jedno zapytanie czy nie znacie kogos a moze wy jestescie chetni na kupno tego auta na czesci bo nie wiem czy wyciagne z tego jakies kakretne pieniadze. I jeszcze jedna kwestia ile tak mniej wiecej ja wystawic w internecie? Tylko takie normalne wmiare ceny?

Jeszcze jedna sprawa co do wyceny mam w aucie zalozona instalacje LPG sekwencyhna zalozona niedawno przejechalem na niej doslownie 2000 km wiec to podnosi wartosci samochodu dobrze ze tak lekko bok skasowalem troche mocniej i by bylo bum a co do tej podlogi co kolega pisal wyzej to jest calusienika tylko niewiem co wlasnie z elementami pod spodem bo mialem spory poslizg na krawezniku i powiesilem sie na mostku betonowym po tym jak przez niego sie przebilem wiec spod dostal na bank po pi...

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, 21:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: M5
Kod silnika: nie wiem nie znam si
Cytuj:
Gardze e46 jezidzilem tym pol roku i jak wsiadlem do tego auta to poczulem ze mam samochod a nie jakas tam zabawke na kolkach.

a ja gardze toba bo nie umiesz jezdzic e39 z najmniejszym silnikiem
wiec najlepsza rada dla ciebie to kup sobie poloneza i naucz sie jezdzic tylnym napedem
mialem e39 mam e46 i nie widze przepasci

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, 22:06 
Częsty bywalec

tomasz86staszic napisał(a):
Cytuj:
Gardze e46 jezidzilem tym pol roku i jak wsiadlem do tego auta to poczulem ze mam samochod a nie jakas tam zabawke na kolkach.

a ja gardze toba bo nie umiesz jezdzic e39 z najmniejszym silnikiem
wiec najlepsza rada dla ciebie to kup sobie poloneza i naucz sie jezdzic tylnym napedem
mialem e39 mam e46 i nie widze przepasci

pojechałeś na całej lini :wstyd:

z tego co autor opisał sytuacje to nie była mała kolizja , musiałeś nieźle zapierdzielać. a starej babci cza było dać w tyte albo dać na cukierki :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1