BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 16:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] kontrolka oleju gaśnie dopiero po 1,5sek
PostNapisane: 16 lipca 2008, 17:52 
Pierwsze kroki

Witam mam taki objawik ostatnio byłem za granicą i zrobiłem 3500km teraz gdy odpalam silnik zimny czy ciepły kontrolka od oleju gaśnie po około 1,5 - 2sek czy to ok objaw, czy cos zaczyna sie niedobrego z autkiem dziać koledzy powiedzcie czy to coś poważnego czy normal objaw mam przejechane 250 000km

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2008, 18:40 
Poszukaj zanim zapytasz

Czesc. Jeśli dochodzi momencie rozruchu silnika stukanie w głowicy zaworów to tak. Ale najpierw zacząłbym od zmiany oleju, ewentualnie na gęstszy.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2008, 19:11 
Pierwsze kroki

nic nie stuka w głowicy i nic się nie dzieje tylko ta kontrolka, a olej zmieniałem 5500km temy. Olej mobil M minerał, w niedziele byłem w krakowie i naprawde było gorąco stałem w korku i na wolnych kontrolka nie mryga nic nie kopci z rury na niebiesko ani rano ani jak sie rozgrzeje i przy redukcji biegów. Może to coś z czujnikiem ciśnienia oleju może sprubóje wymienic na nowy

PS. teraz sprawdzałem po 4 godzinach i kontrolka gaśnie tak po około 1,5 sek. po wyłączeniu silnika i odczekaniu około 3 min przy rozruchu silnika nim silnik zaskoczył kontrolka zgasła

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2008, 22:38 
Poszukaj zanim zapytasz

Wobec tego masz rację, spróbuj od wymiany czujnika.Jeżdżąc na mineralnym oleju na czujniku osiada się nagar (nalot) co może utrudniać reakcje czujnika na ciśnienie oleju.
Jeśli z głowicy nie dochodzą żadne stukania samo-regulatorów zaworów to nie martwiłbym się.
PS.Ale jak by to nie pomogło to radziłbym jechać do warsztatu na sprawdzenie ciśnienia oleju w układzie smarowania.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2008, 07:09 
Forumowicz

Miałem E32 też z takim objawem i nic z tym nie robiłem, gdyż kompresja była super, motor nie palił ani grama oleju, a zalewałem motor pół syntetykiem przy przebiegu około 300 tyś.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2008, 07:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Nic sie nie martw...ja mam tak samo...jezdze na Castrolu 5w40...tak wiec spoko, jak chodzi to sobie glowy nie zawracaj :]

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2008, 07:44 
Pierwsze kroki

Na Twoim miejscu sprawdziłbym ciśnienie oleju i czas narastania ciśnienia. Miałem kiedyś taki przypadek, że zawiesił się zawór zwrotny w pompie oleju i objaw był taki, ze na zimnym silniku ok.5s kontrolka nie gasła. Na ciepłym silniku, gdy postał kilka minut po odpaleniu ok. 3s świeciła.
Możesz mieć też wyjechaną pompę oleju. Też miałem taki przypadek.
Radzę na wszelki sprawdźić ciśnienie oleju chociaż 1-2s to nie dużo. U mnie (2,5tds) na zimnym to ok. 5s świeci i się nie martwię, bo przeszedłem z oleju mineralnego na półsyntetyk i taki objaw to normalka.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1