BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 08:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 316i Dziwny dźwięk przy uruchamianiu + obroty
PostNapisane: 20 lipca 2008, 20:30 
Pierwsze kroki

BMW E46 316
Rok Produkcji: 2000
Pojemnosc silnika: 1895 ( Benzyna )
Olej: Castrol Magnatec
Przebieg: 138000
Rozrzad: Lancuch rozrzadu

Witam mam taki problem

Po uruchomieniu samochodu z pod maski wydobywa sie dzwiek przypominajacy jakby turkot ( stukot ; ) ).. Dzwiek utrzymuje sie przez okolo minute towazysza mu przy tym wachania obrotow z 950 na 800. Po minucie dzwiek zanika, problem wystepuje tylko przy zimnym silniku ( przewaznie jak samochod postoi z pare godzin ) . Pozostaje jednak problem z obrotami ktore nawet po dluzszej jezdzie np na swiatlach potrafia skakac ( przewaznie obroty utrzymuja sie w granicach 950 - 1000 ale co 5-10 sekund jest skok z 950 do 800 przy owym skoku wystepuje jeszcze jakby dzwiek 'pstrykniecia' wtedy obroty wlasnie skacza w dol ) ). Co moze powodowac owy dziwny przypadek? Samochod zostal kupiony miesiac temu i przebyl trase 700 KM po tej trasie zaowazylem wlasnie ten problem ( przedtem ten problem nie wystepowal ). Samochod przeszedl przeglad i wszystko wygladalo OK ( wymieniony olej etc etc ), jedynie do wymiany mam gumy na wachaczach przednich kol. Czy nalezalo by zabrac samochod spowrotem na przeglad, wymienic gumy do wachaczy i przyjzec sie silnikowi raz jeszcze?.

Pozdrawiam

Cytuj:
[model???] Dziwny Dzwiek przy uruchamianiu + obroty. 316i

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 27 lipca 2008, 20:14 przez fugazi84, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 21:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
gumy na wachaczach ci nic nie przeszkadzaja w pracy silnika, prawdopodobnie silniczek krokowy lub przepływomierz.
Co do stukotu to wałek pewnie jest już wytarty i stuka o popychacze.
Jaki olej dokładnie jest zalany?? bo jeśli jakiś magnatec 15w/40 to wina oleju bo jest za gęsty powinien być conajmniej pólsyntetyk czyli 10w/40 bo to jest silnik hydrauliczny.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 21:29 
Pierwsze kroki

Wielkie dzieki czesiio za odpowiedz napewno sprawdze. Co do oleju to jest to 15W/40 ale ten olej byl juz zalany przedtem bo mam ostatnia karte z wymiany oleju.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 22:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
z pewności ten silnik jest silnikiem hydraulicznym, co wiąże sie z tym że olej mineralny jaki by nie był może uszkodzić silnik bo jest za gęstym olejem, było na forum co trzeba zrobić przy zmianie oleju z mineralnego na półsyntetyk, poszukaj, taki olej może ci bardziej zaszkodzić w silniku, na twoim miejscu liczył bym się z kosztami i wymienił go na półsyntetyczny.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2008, 11:48 
Witaj

Czytałem to co napisałes o tym dziwnym dzwięku po zapaleniu silnika i te obroty. Ja mam to samo Widziałem że tam kolega cos odpisywał, ale chciałem sie Ciebie zapytać o to czy już może coś z tym robiłeś. Autko mam od niedawna i mocno to mnie niepokoi. Jakbyś był to zostaw jakąs wiadomość bede bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2008, 23:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Witam! Jeśli chodzi o dziwny dźwięk przy odpalaniu, to mam podobnie. 316i 1895ccm 105KM, przebieg 108.000km. Przy zapalaniu silnika słychać 'klekot' podobny do silników diesla. Trwa to jakieś 2 sekundy i potem motor pracuje normalnie, cicho, równo, obroty nie falują. Zastanawiałem się, co to może być.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2008, 00:46 
Forumowicz

Moje BMW: e36 328 Sport
hydrauliczne popychacze zaworów

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2008, 09:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Rozumiem, że należy to wymienić. Ile mniej więcej to może kosztować?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1