BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 05:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2008, 06:26 
Uzależniony od forum :)

radoshb napisał(a):
Zatajenie prawdy tez jest oszustwem w rozumieniu prawa.

Dlatego na umowie jest zapis:
"Kupujący zapoznał się ze stanem auta" lub "Kupujący oświadcza że zna stan techniczny auta"

Czy nie powiedzenie o czymś o co nie pytał kupujący jest zatajeniem prawdy? Chyba nie. Skoro kupujący nie zapytał o to czy np. auto nie jest popowodziowe a jest i sprzedawca o tym nie powie to chyba nie jest zatajenie prawdy? A jak kwestia taka że auto było anglikiem?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2008, 09:23 
Forumowicz

Moje BMW: E30
KotSylwester napisał(a):

Dlatego na umowie jest zapis:
"Kupujący zapoznał się ze stanem auta" lub "Kupujący oświadcza że zna stan techniczny auta"

Czy nie powiedzenie o czymś o co nie pytał kupujący jest zatajeniem prawdy? Chyba nie. Skoro kupujący nie zapytał o to czy np. auto nie jest popowodziowe a jest i sprzedawca o tym nie powie to chyba nie jest zatajenie prawdy? A jak kwestia taka że auto było anglikiem?

Dobrze wiesz ze ten zapis jest dosc kontrowersyjny Oczywistym jest, ze potrzeba chyba ze trzy dni by poznac auto i dlatego uwazam taki zapis za glupi! Nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia. W 99% przypadkow stan nie jest kupujacemu znany i podpisuje w ciemno!
To wykorzystuja nieuczciwi sprzedawcy.

Dziwnie podchodzisz do tematu uczciwosci!! Nie licz na moje zrozumienie!
Przerobka z anglika tak powaznie ingeruje w strukture auta ze mozna bez wielkich mecyji udowodnic ze to wada ukryta. Przespawanie calego przodu lub tylko grodzi to tak jakby auto bylo po solidnym dzwonie. Angliki nadaja sie tylko na czesci!!

To samo tyczy sie norkow. Sprzedajacy takie auto musi wiedziec ze to auto juz zawsze bedzie sprawialo klopoty (elektryka itp) wiec ukrywa przed kupujacym wade i tu znowu mozemy powolac sie na ustawe konsumencka i niezgodnosc towaru z opisem!!
Nie jest sie do konca bezkarnym oszukujac kupujacego!

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2008, 09:39 

radoshb napisał(a):
Angliki nadaja sie tylko na czesci!!

Mocne słowa. Mówisz o e38 czy ogólnie o autach?

Ja nie mowie że licze na zrozumienie, tylko zadaję pytanie raczej o prawo.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2008, 15:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
Radku, ale jest już coraz mniej umów z takim punktem, bo z tego co czytałem tak czy siak nie ma on umocowania w prawie.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2008, 07:35 
Forumowicz

Macie racje, ze coraz mniej takich umow i dobrze!
Mam spore mozliwosci by handlowac autami, ale nie robie tego bo jestem za uczciwy!
A handlarz czy komisant ma duzo kosztów. Zeby zarobic musza oszukiwac.
To juz wina naszych "Panujących"

Kazdy chce kupic nieuzywane 2 letnie auto za 10 tys! Kupujacy stali sie niezwykle wybredni. Tu wina jest klientów. Wola auto 10 letnie z przebiegiem 70 tys km bez ksiazki serwisowej, niz takie samo auto z przebiegiem 150 tys km z ksiazka serwisowa.
Nie widze racjonalnego powodu dla braku ksiazki serwisowej. Przyczyna zawsze jest taka sama.. Wiemy jaka!! A klient sie cieszy ze swojego "prawie nieuzywanego" auta!

Zakladalem ten watek z zalozeniem dzielenia sie forumowiczów wlasnymi przezyciami w tym temacie. Ale obojetne jak. Trzeba pietnowac nieuczciwosc sprzedajacych.

Ale NIE MOŻEMY zapominac o sobie jako przyszłym sprzedajacym!
Zmiany zacznijmy od wlasnych zachowan. Sami nie mozemy oszukiwac kupujacego nasz samochod! :)

Nie klepmy kolegi po ramieniu gdy pochwali sie nam jaki jest cwany i jak oszukal kupujacego! Mialem ostatnio taka sytuacje. NIE POPIERAM!!

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2008, 08:05 

radoshb napisał(a):
Nie widze racjonalnego powodu dla braku ksiazki serwisowej. Przyczyna zawsze jest taka sama.. Wiemy jaka!!

Często tak, ale nie generalizujmy, znam 3 auta kupione w salonie, gdzie książka została OLANA, a jak proawdzona to na okresie gwarancyjnym, a jak auto ma 6 lat i 2 właścicieli, to bardzo często 2 właściciel ma ksiażke do 20tys i 3 lata wstecz albo wcale.

radoshb napisał(a):
A handlarz czy komisant ma duzo kosztów. Zeby zarobic musza oszukiwac.
To juz wina naszych "Panujących"

To kolego wymyśliłeś :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 08:31 
Forumowicz

KotSylwester napisał(a):
Często tak, ale nie generalizujmy, znam 3 auta kupione w salonie, gdzie książka została OLANA, a jak proawdzona to na okresie gwarancyjnym, a jak auto ma 6 lat i 2 właścicieli, to bardzo często 2 właściciel ma ksiażke do 20tys i 3 lata wstecz albo wcale.

Ksiazka Moze zostac olana i wpisy nie dokonywane lub przeglady poza ASO, ale jej calkowity brak swiadczy najczesciej o tym, ze w niej byl wiekszy przebieg niz przy sprzedazy. Takie auto mozna kupic ale nalezy je b. dokladnie sprawdzic i nie sugerowac sie stanem licznika.

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 08:36 

radoshb napisał(a):
Ksiazka Moze zostac olana i wpisy nie dokonywane lub przeglady poza ASO, ale jej calkowity brak swiadczy najczesciej o tym, ze w niej byl wiekszy przebieg niz przy sprzedazy.

Zapytaj moją mamę, albo koleżankę mojej siostry o książkę serwisową. Usłyszysz: A co to jest? :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 09:04 
Specjalista

radoshb napisał(a):
KotSylwester napisał(a):

Ksiazka Moze zostac olana i wpisy nie dokonywane lub przeglady poza ASO, ale jej calkowity brak swiadczy najczesciej o tym, ze w niej byl wiekszy przebieg niz przy sprzedazy. Takie auto mozna kupic ale nalezy je b. dokladnie sprawdzic i nie sugerowac sie stanem licznika.

ale ty pieprzysz od rzeczy :hyhy: :wstyd:
w zyciu sa rozne sytuacje i tak jak piszesz to brak ksiazki serwisowej przekresla sprzedaz samochodu bo zaraz bylo cos robione czy krecone :rotfl:
jeszcze malo przeszles w w zyciu :hyhy:

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 10:00 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Coupe
Kod silnika: M54B22
kolego radoshb, przejdz sie do radcy prawnego i zapytaj sie jak wyglada sprawa z oddaniem auta... wytlumaczy Ci wszystko, wezmie 100zl a Twoje poglady radykalnie sie zmienia... a i nie gadaj ze handlarze i wlasciciele komisow musza oszukiwac zeby zarobic bo rzucasz oszczerstwa na duza grupe osob...

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 10:33 
Forumowicz

Oj Koledzy! Koledzy! :)

Przeczytajcie uwaznie moje wczesniejsze posty w tym watku. Nie pisalem ze wszyscy oszukuja tylko wiekszosc. nie pisalem tez ze zawsze brak ksiazki swiadczy o dyskwalifikacji auta przy kupnie. napisalem ze nalezy takie auto uwaznie sprawdzic i nie sugerowac sie przebiegiem!
Zadziory jestescie! :hyhy:
Nie bede wydawal tez 100pln na porady prawne, poniewaz nie bede oddawal dobrego i doinwestowanego auta (przez poprzedniego wlasciciela) tylko dlatego ze nie ustawil geometrii! :rotfl:
Ten Watek zalozylem w innym celu (patrz tytlul tematu) ale jak wolicie sie na mnie powyzywac i pokpic sobie ze mnie to prosze bardzo.
Moze komus to pomoze!
Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami a moze ktos na tym skorzysta!
Wiem wiem! Facet jest nieomylny i nie moze sie przyznac ze kiedys byl glupszy i popelnil blad przy kupnie auta! :wstyd:
Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 10:44 
Specjalista

jeden cwaniak wydymal drugiego...powinnies ogon stulic i siedzic cicho a nie na cala polske pisac takie cos
przeczytaj uwaznie swoje posty :P
jest takie przyslowie....czlowiek sie uczy cale zycie i jeszcze glupim umiera...zapamietaj to i sie ucz :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 10:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
Co do ksiazki serwisowej nie jest to koniec swiata ze jej nie ma, moze swiadczyc o tym ze licznik byl krecony ale to nie zaden wrak skladany z dziesieciu szczeze mowiac wolal bym miec auto z kreconym licznikiem niz miec cycus glancus z ksiazka co caly czas by sie sypalo.
Co do tematu jak kupiłem auto ( BRAK Ksiazki serwisowej ;) ) palily sie chyba z 3 kontrolki i wywalalo komunikaty (wszystko eksploatacja) ;) klocki, plyn itp...itp.. i od poduszek :zdziwko: chlopak z taka skruszona i z dziwiona mina mowil ze ona wczesniej sie nie palila on wymieniał tylko akumulator (widac ze nie byl dosc obcykany w bmw polowe zeczy nie napisal w ogloszeniu bo nie wiedział) :hyhy: wiedz sie mile zaskoczylem :przestraszony: i nie wiem dlaczego ale auto kupilem po dobrych negocjacjach. po kilku dniach wszystkie usterki zostały naprawione została razaca kontrola od poduch czego obawialem sie najbardziej podjechalem na kompa :zalamany: za 2 min mechanik mowi juz zrobione wylacz zaplon wlacz jeszcze raz :) :] okazało sie ze bład byl w odlaczeniu akumulatora sprzedajacy zle go odlaczyl i powstał blad w napieciu czy cos oglnie smigam juz kilka ladnych miechow i wszystko jest jak najbardziej OK !! Cos czuje ze zbliza sie wymiana amortyzatorow z przodu :P :hyhy: A pozatym jestem cholernie zadowolony .

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 11:02 
Forumowicz

zbigniewst napisał(a):
jeden cwaniak wydymal drugiego...powinnies ogon stulic i siedzic cicho a nie na cala polske pisac takie cos
przeczytaj uwaznie swoje posty :P
jest takie przyslowie....czlowiek sie uczy cale zycie i jeszcze glupim umiera...zapamietaj to i sie ucz :hyhy:

Pierwszy juz sie na mnie wyzyl!
Ja sie nie gniewam!
Doskonale wiem ze cale zycie sie uczymy. Dlatego nie uwierze ze wszyscy nie mieliscie podobnych sytuacji! po co ten sarkazm w waszych wypowiedziach. Skoro zbigniewst zawsze byles nieomylny nie zniechecaj innych swoimi komentarzami!
Uwierz mi ja umiem przyznac sie do bledu! A Ty? :rotfl:

Mozecie bronic uczciwych sprzedawcow i moze slusznie! Ale nie popadajcie ze skrajnosci w skrajnosci!
Jest duzo za duzo tych nieuczciwych.
Nie chodzi o to by kogos oskarzać ale o to by kupujac auto uwazac na wszystko bo mozemy stracic kupe kasy, a moze cos wiecej... :( !!
Wiekszosc moich wypowiedzi jest utrzymana w tym wlasnie tonie!
Zdania cytowane , wyciagniete z kontekstu calej wypowiedzi tylko dezorietuja czytajacych!
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 11:03 
Forumowicz

Mimo ze wytykacie mi bledy jestem ;) ;) ;) :) :)
I zapraszam do dyskusji!! :hurra: :hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 11:06 
Forumowicz

Takich rzeczowych wypowiedzi jak Chmielu, najbardziej oczekuje :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 12:02 
Specjalista

ja nigdzie nie pisze ze jestem nieomylny...tylko ty swoimi wypowiedziami straszysz ludzi ze BMW to szmelc :wstyd: :wstyd:
sam tytul tematu ze nie masz nikomu ufac :P

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 12:07 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Coupe
Kod silnika: M54B22
zgadzam sie z zbigniewst, jesli chcesz pomoc przy zakupie auta to lepiej napisz wskazowki a nie kto kogo oszukal na ile PLN itp...

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 12:52 
Forumowicz

zbigniewst napisał(a):
ja nigdzie nie pisze ze jestem nieomylny...tylko ty swoimi wypowiedziami straszysz ludzi ze BMW to szmelc :wstyd: :wstyd:
sam tytul tematu ze nie masz nikomu ufac :P

Bez urazy zbigniewst! co Ty mi zarzucasz? ;) Gdzie napisalem ze BMW to szmelc! To zaje...fajne samochody!
Szybkie jak sportowe auta, wygodniejsze od aut w swojej klasie i na dodatek w wiekszosci odmian b.praktyczne! mechanika b.precyzyjna i przy wlasciwej eksploatacji takze bezawaryjna!
Ta dyskusja zamiast pomagac innym przeradza sie w pyskowke. :hyhy:

Do wiadomosci DLU_kolas:
Wlasnie po to ten watek! :hyhy: By dzielic sie wskazowkami jak uniknac klopotow!
By uswiadomic kupujacych! By nie kupowali pod wplywem emocji! By zabrali na ogledziny druga osobe ktora na spokojnie zauwazy i uslyszy wiecej.. By w razie watpliwosci udac sie na przeglad i weryfikacje stanu techn i blacharskiego.

PODZIELMY SIE DOSWIADCZENIAMI I WSKAZOWKAMI DLA INNYCH PRZYSZLYCH WLASCICIELI BMW oraz innych aut!

Tytuł: Re: Sprawdzaj auto przed zakupem!
PostNapisane: 5 maja 2013, 13:40 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e87
Aktualnie szukam swojego BMW używanego e81 albo e87 (bez smiechu, od czegoś trzeba zacząć :) Na sąsiednim forum znalazłem portal www.taniprzeglad.pl czy ktoś z Was korzystał. W wyszukiwarce narazie do BMW ofert nie widzę, ale wysłałem zapytanie z formularza przed chwilą. Czy ktoś z Was korzystał ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1