BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 14:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] bunia nie chce odpalic nic nie działa...
PostNapisane: 28 lipca 2008, 00:00 
Forumowicz

witam was :(
mam meeega problem wracałem właśnie z Gliwic i coś mi się z bunią zaczęło dziać...a dokładnie podczas jazdy np załączyłem halogeny radio się wyłączyło było szarpnięcie silnika i mrugnęły mi światła...dwa..jadę opuszczam szyby to samo radio reset miganie świateł szarpnięcie autem po czasie zapaliła mi się kontrolka ABSu i świeciła cały czas co zrobiłem związanego z elektryka np drogowe zapaliłem mrugniecie xeonu reset radia i szarpnięcie dojechałem do domu wysiadam z auta gaszę chce go odpalić LIPA nic nie działa żadne kontrolka na liczniku nawet światełko w aucie się nie zapaliło nie da się w ogóle odpalić auta domykanie szyb już nie działa centralny nie zaskoczył musiałem cało auto obchodzić i zamykać po kolei każdy zamek
o co chodzi ? aku mi padł na maxa ? że nawet auta nie mogę odpalić?
proszę o szybką odpowiedz
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2008, 00:30 
prezeskk napisał(a):
zapaliła mi się kontrolka ABSu i

no, no, no...

prezeskk napisał(a):
aku mi padł na maxa ? że nawet auta nie mogę odpalić?

otóż to!! aku Ci padł na maksa-NA BANK- Jak jest mało mocy, pali sie ABS etc. to na 98,97% aku rozładowane, mało prądu. Wszystko to typowe. Mało tego, aku rozładowane i brak ładowania, więc coś masz powalone z ładowaniem, alternator może potrzebować wymiany regulatora napięcia, lub szczotki, albo pasek klinowy. Sprawdź napięcie ładowania przy obciążeniu i powiedz ile jest.

A czy wcześniej nie paliła Ci się czerwona kontrolka w kształcie akumulatora?

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2008, 08:39 
Forumowicz

wcześniej nic się nie paliło czy jest to spowodowane podłączeniem ringów.....? podłączyłem ringi i za dwa dni aku mi padł no fakt wczoraj bunia dostała troszkę pod .... i sprzęgiełko też swoje wycierpiało ale to chyba nie powód by aku mi padło
i mam w planach przełożyć aku z berlingo i zobaczyć czy to wina na 100% aku jak tak to trzeba się dziś udać po nowy aku,,,,aktualnie mam 45Ah

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2008, 10:30 
prezeskk napisał(a):
podłączyłem ringi i za dwa dni aku mi padł

a może coś sknociłeś przy montażu? zawarcie czy cuś? podłącz pod prostownik i koniecznie sprawdź ładowanie, cokolwiek się stanie

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2008, 10:46 
Forumowicz

ringi podłączyłem tak jak w instrukcji było czarny do brązowego a czerwony do szarego kabelka z lamp postojowych
a już sobie poradziłem ;] przełożyłem aku z berlingo (72AH :O) i wsadziłem do mnie i działa elegancko nic nie mruga nie przerywa a do berlingo wsadziłem mój 45Ah i berlingo też się cieszy bo jeździ :P
dzięki panowie za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2008, 16:36 
prezeskk napisał(a):
dzięki panowie za pomoc

nie dziękować, klikać "pomógł" :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1