BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 14:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Hamulce przednie - co kupić ?
PostNapisane: 29 lipca 2008, 23:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 323 coupe
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=300
Siemka.Nosze się z zamiarem wymiany tarcz hamulcowych w mojej 316 bo jest juz 1 lekko skrzywiona i chce to powymieniac jak pan Bóg nakazał.Mam nastepujace pytanka:

1.Co jescze wymienic procz tarcz z przodu (tylnie hamulce wymienilem) ?
2.Czy tarcze firmy Hart moge kupic czy lepiej cos innego
3.Tarcze strasznie mi sie nagrzewaly po przejechaniu nawet 2-3km! nie moglem dotnac tarcz bo bym chyba w PIekarach Słaskich wyladowal :/ az felga zaczynala sie nagrzewac.Czy to norma i jaki mialby to byc powod? Co za tym idzie co wymienic ;):

4.CZy poradze sobie z tym sam bo niechce tracic kasy na mechanikow bo po co skoro sam moge to zrobic ? No chyba ze to jakas wyzsza szkola jazdy bo to moje 1 Bmw i przodu nie wymienialem nigdy :)

Dzieki panowie za rady

Cytuj:
[model???] [e36]Hamulce przod co kupic :)

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 4 sierpnia 2008, 18:05 przez Przemoo, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2008, 03:45 
Zacna persona forum

ja nie polecam ATE tarcz. kupiłem w focie do 316 i po 3 miesiącach były już krzywe. tarcze nie wentylowane. a do zmiany tarcz weź sobie może jakiegoś kolegę co już to robił. trochę kluczy potrzebnych i cierpliwości, bo zbyt skomplikowane to nie jest. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2008, 06:38 
Forumowicz

kolega wyżej ma racje ATE tarcze to złom,długo nie wytrzymują szybko robią sie krzywe.Kup najdrosze,bo kupując tanie kupujesz dwa razy.

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2008, 07:06 
Przyjaciel forum

mowicie o tarczach Ate czy o tarczach HART o ktore pytalem.Bo ATE wszyscy wychwalaja

viewtopic.php?f=6&t=68497&start=300

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2008, 07:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
Co do tarcz to sie nie moge wypowiedzieć bo sam nie wiem jakie mam, ale jeśli tarcza jest dosyć gruba to nie musisz jej odrazu wymieniać można zawsze oddać do przetoczenia.
Wymiana tarcz i klocków jest dosyć prosta. Jeśli rzeczywiście ci się grzały felgi od tarcz to powinieneś sprawdzić łożyska z przodu (łóżysk już sam sie wymienisz). A no i oczywiście nowe tarcze to i nowe klocki trzeba kupować.

Tytuł: Re: [e36]Hamulce przod co kupic :)
PostNapisane: 30 lipca 2008, 08:02 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Przemoo18 napisał(a):
Siemka.Nosze się z zamiarem wymiany tarcz hamulcowych w mojej 316 bo jest juz 1 lekko skrzywiona i chce to powymieniac jak pan Bóg nakazał.Mam nastepujace pytanka:

1.Co jescze wymienic procz tarcz z przodu (tylnie hamulce wymienilem) ?
2.Czy tarcze firmy Hart moge kupic czy lepiej cos innego
3.Tarcze strasznie mi sie nagrzewaly po przejechaniu nawet 2-3km! nie moglem dotnac tarcz bo bym chyba w PIekarach Słaskich wyladowal :/ az felga zaczynala sie nagrzewac.Czy to norma i jaki mialby to byc powod? Co za tym idzie co wymienic ;):

4.CZy poradze sobie z tym sam bo niechce tracic kasy na mechanikow bo po co skoro sam moge to zrobic ? No chyba ze to jakas wyzsza szkola jazdy bo to moje 1 Bmw i przodu nie wymienialem nigdy :)

Dzieki panowie za rady

1. Pewnie klocki też masz zuzyte, więc najlepiej założyć nowe klocki i nowe tarcze

2. Tarcze firmy Hart to najtańsza tandeta. Hart to siec hurtowni z czesciami, a ich marka Hart to pakowacz najtańszych częśći mający konkurować z Kagerem, 4Max, JC Premium itd.

3. Tarcze nawet po kilku km bardzo się nagrzewają i to jest normalne że nie można ich dotknąć, ale jeżeli u Ciebie felgi robią się baaaardzo gorące to być może wina łożysk ( jak napisał czesiio ) , albo któryś zacisk się blokuje i klocek nie cofa się do końca i ciągle trze o tarcze. Może też wynikać to z faktu że masz krzywe tarcze i przez to tarcza może trzec o klocek.

4. Wymienisz sam, ale jest kilka ważnych rzeczy które trzeba zrobić przy wymianie, m.in. dokładne oczyszczenie piast przednich, tak by tarcze założyć na idealną powierzchnie. To właśnie nie czyszczenie piast często powoduje szybkie skrzywienie nowych tarcz.

Ze swojej strony polecam Ci tarcze Zimmermann w cenie 92 zł / 1 szt. Klocki ATE 116 zł, Textar 131 zł, Jurid J 132 zł, Pagid 124 zł (komplet na dwa koła).

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2008, 09:27 
Przyjaciel forum

Stones dzięki za fachowe rady.Wiec nie kupuje tych hart.Planowalem ze jakos 300zl wydam na to wszystko.Chyba gdzies wyczytalem ze prowadzisz jakis sklep.Prowadzisz jakas sprzedaz internetowa np alegreo bo chcialem zakupic.Wiec wole kupic od kogos kto sie zna i mi doradzi:)

viewtopic.php?f=6&t=68497&start=300

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2008, 10:41 
Forumowicz

Zrób te hamulce dobrze żeby nie tarły w czasie jazdy,bo inaczej smar z łożysk wytopisz i łożyska skończą swój żywot.

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2008, 19:56 
Częsty bywalec

wyżej piszecie że tarcze ATE to shit??? ja myślałem że to jedna z lepszych firm zresztą originalnie bmw jest na podzespołach ATE (hamulce)

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2008, 23:11 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
lukas88 napisał(a):
wyżej piszecie że tarcze ATE to shit??? ja myślałem że to jedna z lepszych firm zresztą originalnie bmw jest na podzespołach ATE (hamulce)

ATE to jeden z najlepszych producentów tarcz i klocków hamulcowych, ale i całych systemów hamulcowych. Niestety na ich tarcze dość często zdarzają się reklamacje.

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2008, 23:26 
Forumowicz

Moje BMW: E36 COUPE 330i 6b
Kod silnika: E36 TOURING 344i 6b
Witam. Miałem wczesniej ATE i powiem krótko, jeden wielki szrot... teraz jeżdże na Zimmerman Sport... Ja i moi znajomi sa naprawde zadowoleni... kupilismy u "STONES1"... Szczerze polecam.... pozdrawiam

Zapraszam do mojego świata BMW
Galeria COUPE: viewtopic.php?f=6&t=65577
Galeria TOURING: ........

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2008, 23:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
W wiekszosci bmw w serii jest Textar. Ja kupilem klocki Ate u stones1 i zlego o nich slowa powiedziec nie moge :) naprawde ladnie hamuja. Tarcze pewno kupie przy nastepnej wymianie zimmermana bo za duzo sie negatywnych opinii o ate naczytalem i stones1 tez odradza czesto. Ale klocki mi polecil i jestem zadowolony :D
A jego sklep cud miod malina :padam:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2008, 13:15 
Forumowicz

Moje BMW: 323i Sedan
Kod silnika: M52B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96815
Bardzo często tarcze krzywią się zaraz po kupnie przez to że są stare lub złe klocki.
Dlatego zawsze po wymianie tarcz należy wymienić klocki, chyba że są w miare nowe to trzeba je przetrzeć papierem ściernym na płasko.

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2008, 16:21 
Forumowicz

jesli ma byc tanio to tarcze zimmerman-y kup i klocki textar.wystarczy. jesli chcesz miec porzadne hamulce to np. tarcze brembo max(nacinane) i klocki ferodo premium.po zalozeniu nie katuj ich zbyt mocno bo sie pokrzywia.trzeba gdzies okolo 300 do 500 km delikatnej jazdy zeby sie dopasowaly, dotarly( roznie to nazywaja)

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2008, 16:39 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Odradzam tarcze ATE ! Kupiłem zwykłe wentylowane + Ferodo Premium i najpierw strasznie marnie to hamowało a po paru tyś tarcze są krzywe :/ Ostatnio jakośc ich produktów jest FATALNA.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1