Przemoo18 napisał(a):
Siemka.Nosze się z zamiarem wymiany tarcz hamulcowych w mojej 316 bo jest juz 1 lekko skrzywiona i chce to powymieniac jak pan Bóg nakazał.Mam nastepujace pytanka:
1.Co jescze wymienic procz tarcz z przodu (tylnie hamulce wymienilem) ?
2.Czy tarcze firmy Hart moge kupic czy lepiej cos innego
3.Tarcze strasznie mi sie nagrzewaly po przejechaniu nawet 2-3km! nie moglem dotnac tarcz bo bym chyba w PIekarach Słaskich wyladowal

az felga zaczynala sie nagrzewac.Czy to norma i jaki mialby to byc powod? Co za tym idzie co wymienic

:
4.CZy poradze sobie z tym sam bo niechce tracic kasy na mechanikow bo po co skoro sam moge to zrobic ? No chyba ze to jakas wyzsza szkola jazdy bo to moje 1 Bmw i przodu nie wymienialem nigdy

Dzieki panowie za rady
1. Pewnie klocki też masz zuzyte, więc najlepiej założyć nowe klocki i nowe tarcze
2. Tarcze firmy Hart to najtańsza tandeta. Hart to siec hurtowni z czesciami, a ich marka Hart to pakowacz najtańszych częśći mający konkurować z Kagerem, 4Max, JC Premium itd.
3. Tarcze nawet po kilku km bardzo się nagrzewają i to jest normalne że nie można ich dotknąć, ale jeżeli u Ciebie felgi robią się baaaardzo gorące to być może wina łożysk ( jak napisał czesiio ) , albo któryś zacisk się blokuje i klocek nie cofa się do końca i ciągle trze o tarcze. Może też wynikać to z faktu że masz krzywe tarcze i przez to tarcza może trzec o klocek.
4. Wymienisz sam, ale jest kilka ważnych rzeczy które trzeba zrobić przy wymianie, m.in. dokładne oczyszczenie piast przednich, tak by tarcze założyć na idealną powierzchnie. To właśnie nie czyszczenie piast często powoduje szybkie skrzywienie nowych tarcz.
Ze swojej strony polecam Ci tarcze Zimmermann w cenie 92 zł / 1 szt. Klocki ATE 116 zł, Textar 131 zł, Jurid J 132 zł, Pagid 124 zł (komplet na dwa koła).