BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 21:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Dołożenie klimy
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 14:14 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318i Touring
Kod silnika: M43
Witam,
Szukałem wszędzie przeglądałem tematy na wielu forach i wiem że jest cięzko większość podaje cence za samą robote 2000 itd itd :) Ale ja jestem uparty autko mam igiełke i szkoda mi go sprzedać tylko dla klimy... a że moge mieć kompletną nie drogo wiec teraz jak to zrobić jeden koleś powiedział mi że 600 trzeba liczyć i tu pozytywny szok :hyhy: ale z lubelskiego wiec to odpada i jest światełko w tunelu że zmiescze sie w 1000-1500 za założenie klimy:rotfl: Znacie może kogoś kto robi przekładki angoli bo to podobna robota :D więc może ktoś zna kogoś kto by sie podjął? bo żaden serwis klimatyzacji sie nie podejmie :kwasny:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 15:18 
Uzależniony od forum :)

kolego robie w klimie i w tych pieniądzach o których piszesz nie ma szans by to zrobić, podejrzewam ze sam układ 1500zł używany kosztuje, do tego robota, skoro niechcesz sprzedać auta to szukaj moze znajdziesz kogoś kto sie podejmie, w tych czasach jest to zupełnie nieopłacalne a i serwisy klim w to sie już nie bawią, masz ciężki orzeszek do zgryzienia szczerzę powiem,
osobiście wolał bym kupić drugą beemke z klimą, młodszą z lepszym wypasem itd. a i przedewszystkim z większym silnikiem

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 15:25 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318i Touring
Kod silnika: M43
O młodszym e36 moge zapomnieć bo mam 98 rok :rotfl: Zgodze sie z tobą że sprawa jest cięzka manuala można wychaczyć za 500zł za klimatronic jest 1500 ale to jest podobnmo sporo więcej pracy więc to odpada... Chciałem kupić is-a ale nie ma nic nigdzie co by mnie urządzało... :zly: Większy motor odpada bo za benzyne sie nie wypłace :rotfl: a z 316 na 316 albo 318 sie nie opyla biorąc pod uwage stan techniczny mojego autka więc chciałem dołożyć jak sie nie uda to mówi sie trudno... Albo znjadźmi takie e34 jak twoje to kupie od razu:D

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 17:43 

Cytuj:
Albo znjadźmi takie e34 jak twoje to kupie od razu:D

za miesiąc, dwa będzie do sprzedania a póki co w niedziele poszukaj mojej nowej galerii po nowych modach :ok:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 21:50 
Pierwsze kroki

realnie patrząc to sredniozaawansowany rozwojowo szympans ogarnie temat jeśli będzie miał obok takie samo autko ale z klimą i wszystkie elementy. Myslę że realnie 2000 + 300zł na niespodzianki za całość

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2008, 02:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: 318 & 330
Kod silnika: m40 & m54
panowie

uzywana klima to tysiac zł, automatyczna ( klmatronik ) 1300,

przy montażu najwiecej prolemu sprawia demontaz takich elementów jak przód auta i deska rozdzilecza, zabawa z kabelkami to przy tym pikuś ( dla elektromechanika )

radze wiec zamontowac wszystko samemu a prądy zlecic ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2008, 07:38 

zaznacze tylko ze wszystkie uszczeleczki w klimatyzacji sa jednorazowe, więc żeby dwa razy tego nie rozbierać i uszczelniać proponuje od razu załozyc nowe uszczelki na specjalny olej

Obrazek

Tytuł: Re: Dołożenie klimy do [e36]
PostNapisane: 12 czerwca 2010, 23:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
odświerzę trochę kotleta. Czy ktoś robił taki zabieg? Wiem, że zrobił to samodzielnie Andrzej87, nawet porobił fotorelację z tego, wyszło mu super, założył klimatronika. Może ktoś jeszcze to wykonał i napisze o kosztach, może poleci jakiś dobry zakład , który się tym zajmuje. Dołożeniu klimy byłem przeciwny, bo to rozbieranie deski i jej ponowne złożenie jest czasochłonne, może zacząć coś skrzypić. Koszty też są dosyć spore, ale ostatnie upały mnie wykończyły i teraz myślę, czy takiego czegoś nie zrobić. Dodam, że chcę jeszcze autem trochę pojeździć. Chyba przy zwykłej klimie-manualu aż tak dużej roboty nie ma co w klimatroniku?

Tytuł: Re: Dołożenie klimy do [e36]
PostNapisane: 13 czerwca 2010, 16:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318is
Kod silnika: m42
barteke36 napisał(a):
odświerzę trochę kotleta. Czy ktoś robił taki zabieg? Wiem, że zrobił to samodzielnie Andrzej87, nawet porobił fotorelację z tego, wyszło mu super, założył klimatronika. Może ktoś jeszcze to wykonał i napisze o kosztach, może poleci jakiś dobry zakład , który się tym zajmuje. Dołożeniu klimy byłem przeciwny, bo to rozbieranie deski i jej ponowne złożenie jest czasochłonne, może zacząć coś skrzypić. Koszty też są dosyć spore, ale ostatnie upały mnie wykończyły i teraz myślę, czy takiego czegoś nie zrobić. Dodam, że chcę jeszcze autem trochę pojeździć. Chyba przy zwykłej klimie-manualu aż tak dużej roboty nie ma co w klimatroniku?

Kiedyś znajomy kupił w Anglii klimę za 100 funtów i założył w roverze swoim. Wypas i nawet się sprawdzało to urządzonko :ok:
Było to urządzenie wielkości farelki... podłączane pod akumulator. Sterowanie też zrobił, bo dołożył dodatkowe pokrętło w desce rozdzielczej. Zrobił to tak, że wypruł wnętrze od schowka, tam też poprowadził dolot powietrza rurą spiro z pod maski, oczywiście bez filtra się nie obyło ;) Wsadził tam tą klimę. Wlot do kabiny zrobił w drzwiczkach schowka wstawił oryginalne dwie ramki nawiewu szerokie kierunkowe... Całość wyglądała praktycznie jak fabryka... a co najważniejsze chłodziło bardzo ładnie wnętrze. Początkowo w planach było podłączenie urządzenia do oryginalnych wlotów powietrza od dmuchawy, ale trzeba było by kombinować...

Tytuł: Re: [E36] Dołożenie klimy
PostNapisane: 14 czerwca 2010, 19:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 QP
Kod silnika: m54b30
Zakladalismy niedawko nlimatronik do jednego tdsa e36 powiem ze roboty jest od groma, najwiecej z rozbieraniem wszystkiego Fotki sa w naszej galerii na stronie

Raka usluga u nas kosztuje:

-przy okazji swapu 2 tys zl na gotowo z czesciami i robocizna
-normalnie sama klima 2400 zl na gotowo

zapraszamy do www.swap-garage.pl

Dodam ze jesli juz zakladac to klimatronik a nie manualna bo robota podobna

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 20:05 
Częsty bywalec

RIFRESZ napisał(a):
Zakladalismy niedawko nlimatronik do jednego tdsa e36 powiem ze roboty jest od groma, najwiecej z rozbieraniem wszystkiego Fotki sa w naszej galerii na stronie

Raka usluga u nas kosztuje:

-przy okazji swapu 2 tys zl na gotowo z czesciami i robocizna
-normalnie sama klima 2400 zl na gotowo

zapraszamy do http://www.swap-garage.pl

Dodam ze jesli juz zakladac to klimatronik a nie manualna bo robota podobna

jak długo trwa taka usługa? Jak jest później ze stanem deski rozdzielczej- skrzypi, czy jest to uzależnione od tego, w jakim stanie była wcześniej?

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 21:56 
Pierwsze kroki

A ja miałem klimatronic za 500 i nie miał kto dać i rozbiłem na części
Teraz mam zakładać i myślę że będzie to cena 1000 do 1200

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 22:18 
Częsty bywalec

POTEGAT napisał(a):
A ja miałem klimatronic za 500 i nie miał kto dać i rozbiłem na części
Teraz mam zakładać i myślę że będzie to cena 1000 do 1200

będziesz sobie za tyle zakładał sam, czy w jakimś warsztacie? Czy kompletną instalację kupisz za 1000zł?

PostNapisane: 15 czerwca 2010, 00:00 
Częsty bywalec

barteke36, 5,6 dni roboczych Deska jest poskladana najstaranniej jak tylko dajemy rade wiec o skrzypeniu niema mowy :)

PostNapisane: 15 czerwca 2010, 20:51 
Pierwsze kroki

Cena 1000 zł za robociznę
Tak jak wcześniej pisałem miałem klimatronic kpl i nie miałem komu sprzedać za 500 zł

PostNapisane: 15 czerwca 2010, 21:25 
Częsty bywalec

z nagrzewnica chlodnica wody, chlodnica klimy, parownikiem i cala wiazka elektryczna?

PostNapisane: 16 czerwca 2010, 08:42 
Pierwsze kroki

W skład wchodziło: wentylator chłodnica klimy przewody zbiorniczek kompresor z podstawą nagrzewnica zawór wody panel i wiązka z całego auta
nie miał kto kupić więc sprzedałem jeża wentylator panel reszta leży

PostNapisane: 16 czerwca 2010, 12:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M42b18, M52b28
Montowałem u siebie i nie tylko. Da się ale trzeba mieć trochę pojęcia o elektromechanice. Deska założna starannie nie będzie napewno skrzypieć. Koszty to: klima, robocizna, nabicie w serwisie klimy 150zł i klika drobiazgów z ASO, ja u siebie nie dawałem nowych uszczelek więc bez kosztów i jest ok. Czas to ok 2-3dni. Osobiście nie widzę sensu zmiany pożądnego auta zamiast go poprostu doposażyć.

PostNapisane: 16 czerwca 2010, 13:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318is
Kod silnika: m42
Alex888 napisał(a):
Montowałem u siebie i nie tylko. Da się ale trzeba mieć trochę pojęcia o elektromechanice. Deska założna starannie nie będzie napewno skrzypieć. Koszty to: klima, robocizna, nabicie w serwisie klimy 150zł i klika drobiazgów z ASO, ja u siebie nie dawałem nowych uszczelek więc bez kosztów i jest ok. Czas to ok 2-3dni. Osobiście nie widzę sensu zmiany pożądnego auta zamiast go poprostu doposażyć.

masz 100% racji ;) tylko ciekaw jestem ile Ciebie to wyniosło?

PostNapisane: 16 czerwca 2010, 14:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M42b18, M52b28
Kompletnego klimatronika kupiłem z angola za 700zł + 150zł za nabicie i to były moje koszty bo oczywiście montowałem sam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1