BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 12:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 528i Problem z Klimą
PostNapisane: 29 lipca 2008, 22:20 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam,

mam taki dziwny problem z klimatyzacją.

Mianowicie klimatyzacja zaczyna działać dopiero po przejechaniu kilku kilometrów, nieważne czy ją włączę od razu czy dopiero później.
To znaczy jak włączę klimę od razu po uruchomieniu silnika to przez 3-5 kilometrów leci ciepłe powietrze i nagle zaczyna lecieć bardzo zimne. Jeżeli klimę włączę po przejechaniu kilku kilometrów zaczyna działać od razu.

Klimatyzacja w samochodzie jest po napełnieniu, wymieniłem również wiatrak.

Jak już klimatyzacja zacznie działać to funkcjonuje bardzo dobrze, bez żadnych problemów, zarówno w czasie jazdy jak i postoju. Jak samochód chwilę postoi z wyłączonym silnikiem i odpalę go spowrotem wszystko działa ok.

Może ktoś wie czym jest spowodowane to opóźnienie przy zimnym silniku??

Cytuj:
[model???] Problem z Klimą

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 4 sierpnia 2008, 22:11 przez wufan, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2008, 23:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Sprzęgło na kompresorze klimatyzacji możliwe że nie zakleszcza się do końca.

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2008, 15:53 
U mojego ojca w E39 jest taki sam problem,pojechałem się wpiąć na kompa wyskoczył błąd i nr wadliwej części-szukając po numerze okazało się że to panel sterujący klimą(podobno padają z czasem) nowy w ASO 1900,- :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2008, 22:35 
Pierwsze kroki

Czesc ,wydaje mi sie ze twoje podejzenia o wady w dzialaniu klimatyzacji sa niepotrzebne. Mianowicie, mam juz 2-gie bmw i u mnie jest tak samo. To znaczy po zapaleniu samochodu (na zimnym silniku) nie dziala (odrazu) klima i ogrzewanie dopuki wskazowka od czujnika temperatury nie opusci niebieskiego pola (jak w twojim przypadku przejechanie krotkiego dystansu) ,potem wszystko dziala bez zazutu :D Wydaje mi sie ze jest to swego rodzaju zabezpieczenie przed obciazaniem silnika w trakcie pracy zanim osiagnie optymalna temperature. Zwroc uwage ze gdy zapalasz samochod gdy ten wczesniej chodzil a temperatura silnika nie spadla na niebieskie pole (nie wyziebil sie) wszystko chodzi jak ta lala :hyhy:
Oczywiscie moge sie mylic :zdziwko: w co watpie :rotfl: ,ale podjechanie do ASO i pytanko o takowe objawy zazwyczaj nic nie kosztuje ;) Pozdrawiam Marcin

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 22:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Cześć,

dziękuję wszystkim za opinie, osobiście skłaniam się ku wersji z problemem ze sterowaniem.

Co ciekawe, dwa dni temu byłem zmuszony do odłączenia akumulatora ( reperowałem rozrusznik ). Jak podłączyłem go ponownie klima działa super. Włącza się od razu po uruchomieniu silnika, nie ważne czy silnik jest zimny czy ciepły. Myślę, że po ponownym podłączeniu akumulatora panel sterowania klimy się zrestartował i teraz już działa poprawnie. Jeżeli ktoś ma podobny problem to może zrobic test, ciekawe czy sie uda.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 3 sierpnia 2008, 20:01 
Pierwsze kroki

u mnie znowu jest tak, że jak autko zatrzymuje się i postoi chwilę, to klima przestaje chłodzić, dopiero po ruszeniu znowu zaczyna działać, czy to wina wentylatora chłodnicy ?? Zauważyłem też że na panelu jak ustawię np. na stronę kierowcy 24 stopnie a na strone pasażera np. 19 stopni, to praktycznie nie ma różnicy:( Czy sprężarka od klimy ma chodzić cały czas, czy np. załącza sie i wyłącza automatycznie (klima jest wlączona cały czas), często na postoju słychać (czuć) delikatnie jak załącza się sprężarka i po chwili wyłącza (obciażenie silnika sie zmienia). Czy to normalne ??

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2008, 22:25 
Pierwsze kroki

Zastanawiam się czy to nie czsami oznaka że mam mało czynnika chłodzącego w układzie i na postoju przestaje chlodzić... bo są wolne obroty, a podczas jazdy obroty rosną i wszystko wraca do normy.

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 17:19 
Poszukaj zanim zapytasz

Jeżeli na postoju przestaje działać to jest to pewnie wiatrak.

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 17:44 
Specjalista

klima dziala dopiero od temp.ok 15 stopni /w kabinie/....jak samochod stoi na zewnatrz to musi sie najpierw nagrzac zeby mogla chlodzic.....wszystko jest ok :hyhy:

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1