BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 10:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Gaśnie na wolnych obrotach!
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, 21:33 
Pierwsze kroki

Witam!
Mam problem z moja bunią! Podczas strasznej ulewy nagle zaczeły falować mi obraty. na drugi dzien przestała wogole chodzić na wolnych obrotach! zajrzałem do sondy i sie okazało że musiała dostac z kamienia! wymieniłem ja na nowa tylko ze uniwersalną. Trochę sie poprawiło ale problem do konca nie ustąpił. Na zimnym silniku są strasznie niskie obroty nawet czasami potrafi zgasnąć natomiast jak sie silnik rozgrzeje wtedy obroty na biegu jałowym sa troche wyzsze ale wystepuje falowanie obrotów. Byłem na kompie i pokazało bład układu mieszanki paliwa. Już nie wiem co mam robic pomózcie! A zapomnialem dodac ze mam sekwencje ale problem wystepuje zarowno na gazie jak i palwie!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, 22:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
błąd że wymieniłeś na uniwersalną sonde, taka nie spisuje się dobrze w bmw.

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2008, 07:47 
Pierwsze kroki

Czyli to nadal może być wina sondy?

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2008, 14:31 
A ja mam taki problem i nigdzie nie moge dostac odp..Moje BMW e36 2,0 M52 vanos gasnie mi na gazie.Gdy zachamuje lub stane nieraz na swiatlach gasnie mi :kwasny: :kwasny: .Byla podlanczna do komputera ale on nic nie wykazuje wszystko jest niby ok.Jaka moze byc inna przyczyna?Dzieki z gory za odp

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2008, 14:56 
Forumowicz

Myślę ze jeśli gaśnie na wolnych obrotach to jest to sprawka silniczka krokowego Znajduje sie on pod kolektorem dolotowym Trzeba go wyjąć wyczyścić sprawdzić omomierzem sprawdzić czy sie nie zawiesza w razie potrzeby wymienić.

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2008, 15:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
szoku0802 napisał(a):

może być nadal sonda, może również łapać lewe powietrze

Cytuj:
A ja mam taki problem i nigdzie nie moge dostac odp..Moje BMW e36 2,0 M52 vanos gasnie mi na gazie.Gdy zachamuje lub stane nieraz na swiatlach gasnie mi :kwasny: :kwasny: .Byla podlanczna do komputera ale on nic nie wykazuje wszystko jest niby ok.Jaka moze byc inna przyczyna?Dzieki z gory za odp

wymiana filtra od gazu oraz regulacja, moze też zadurzo powietrza dostawac.

Cytuj:
Myślę ze jeśli gaśnie na wolnych obrotach to jest to sprawka silniczka krokowego Znajduje sie on pod kolektorem dolotowym Trzeba go wyjąć wyczyścić sprawdzić omomierzem sprawdzić czy sie nie zawiesza w razie potrzeby wymienić.

nie jest to silniczek krokowy. jak by był to by falował na obrotach. ewentualnie przepływomierz jeżeli już coś z tego.

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2008, 12:16 
Pierwsze kroki

Silniczek krokowy czyściłem lewego powietrze tez raczej nie łapie a nadal jest to samo :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2008, 12:31 
szoku0802 napisał(a):
Byłem na kompie i pokazało bład układu mieszanki paliwa.

to oczywiste, dlatego gaśnie.

czesiio napisał(a):
szoku0802 napisał/a:

może być nadal sonda, może również łapać lewe powietrze

jestem przekonany na 78%, że to nie krokowiec, ani lewe powietrze. na samym lewym powietrzu by raczej nie gasł.

To się działo jak mówisz po ulewie. Najpewniej coś związanego z elektryką, albo jakiś czujnik, albo jakieś przewody, najpewniej to. W E36 czujniki położenia wału lubią się psuć, więc możliwe, że to to, albo nawet i od sondy, cholera wie. pewnie, gdy minie kilka dni samo ustąpi, jak odparuje wilgoć, a jak nie, to trzeba szukać. błędu czujnika położenia wału można się spodziewać, jak obrotomierz wariuje, oraz jak nie chce też odpalić.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1