BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 lipca 2025, 23:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Dlaczego lepszy łańcuch ?
PostNapisane: 9 kwietnia 2007, 15:48 
Pierwsze kroki

Witam mam takie pytanko. Mam BMW e39, 2,5d rozumiem że rozrząd jest na łańcuchu. O co chodzi z tym łańcuchem czym to się różni od paska. Rozrząd na pasku trzeba wymieniać co około 100-150tys a jak to jest z łańcuchem. Kupiłem niedawno to e39 jest ono z 2001r i ma przejechane 180 000. Kumpel kupił audi a6 z 2004r. i uniego w książce serwisowej jest zaznaczone że wymiana rozrządu była przy 150tys km. U mnie nic takiego nie ma oprócz wymian oleju, filtrów, inspekcji 1 i 2 (nie wiem czym się różnią od siebie), oraz kontroli karoserii i wymiany tylnych tarcz. Czy mam sie martwić?? Podobno wymiana rozrządu to koszt około 4 tys.

Ostatnio edytowano 24 sierpnia 2008, 12:38 przez MaLiN, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2007, 15:54 
Pierwsze kroki

Z tego co mi wiadomo to lancuch sie robi po 500 tys , lancuch chyba nie peknie a pasek peknie, ogolnie lancuch jest duzo lepszy , ale niech sie wypowiedza ci co sa bardziej zorientowani :]

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2007, 15:55 
W jakiejś instrukcji czytałem ze rozrząd w BMW na łańcuchu wymienia sie przy przebiegu ok. 500-600tys km. Więc sie nie masz czym martwić :)
Audi to całkiem inna bajka, tam w instrukcji jest napisane ze cały rozrząd sie wymienia przy 120tys km :dobani: Audi to szit, BMW to BMW :)

Tytuł: Re: Dlaczego lepszy łańcuch???
PostNapisane: 9 kwietnia 2007, 15:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
MaLiN napisał(a):
Witam mam takie pytanko. Mam BMW e39, 2,5d rozumiem że rozrząd jest na łańcuchu. O co chodzi z tym łańcuchem czym to się różni od paska. Rozrząd na pasku trzeba wymieniać co około 100-150tys a jak to jest z łańcuchem. Kupiłem niedawno to e39 jest ono z 2001r i ma przejechane 180 000. Kumpel kupił audi a6 z 2004r. i uniego w książce serwisowej jest zaznaczone że wymiana rozrządu była przy 150tys km. U mnie nic takiego nie ma oprócz wymian oleju, filtrów, inspekcji 1 i 2 (nie wiem czym się różnią od siebie), oraz kontroli karoserii i wymiany tylnych tarcz. Czy mam sie martwić?? Podobno wymiana rozrządu to koszt około 4 tys.

Co 100-150 tys. :niepewny: , cos chyba a duzo kolego...60 tys. to jest chyba optymalny "przebieg" na wymiane paska...co do reszty to tak jak kolega wyzej napisal...lancuch jest praktycznie nie wymienialny...

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2007, 17:34 
Zacna persona forum

Garaż: bylo e39V8 e38V12 e65V8 e60
spokojnie lancuszek wytrzyma nawet do 750 tys z tego co mi ostatnio mowili na serwisie w ASO

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2007, 18:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36 323ti Compact
Kod silnika: M52B25
ogólnie w beemce łańcuch jest nie wymienialny ,można go ewentualnie sprawdzic przy przebiegu 500 tyś km ,chociaż z tego co wiem to nie wielu mechaników miało do czynienia w swoim życiu z wymianą łąńcucha w beemce.
Najlepiej jakby sie na ten temat wypowiedział Robertbmw on przez wiele lat prowadził w polsce warsztat samochodowy BMW ,wiec mógłby nam powiedziec ile razy zdazyło mu sie ze wymieniał łańcuch. :]

moje CB -- > President Harry II ASC + Sirio ML-145

Mój mały czarny diabełek BMW 323Ti Compact

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2007, 20:39 
Pierwsze kroki

dzięki za pomoc mam nadzieje że jeszcze ktos się wypowie na ten temat. A tak przy okazji to od kiedy w bmw montowany jest łańcuch i czy napewno mój jest na łańcuchu??

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2007, 20:49 
Pierwsze kroki

Twój model jest bankowo na łańcuchu! A to ze on jest na łancuchu to masz praktycznie problem z głowy! Zanim pusci łancuch to bedziesz musiał wymienisc drzwi dach i klape bo zeżre je korozja! Łańcuch to łańcuch, samo przes sie mówi że jest to element praktycznie niedozajechania!:p

BaRTeK

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2007, 20:50 
Na pewno twój jest na łańcuchu, tu nie ma od kiedy, ale w nowych modelach już wszystkie chyba są na łańcuchu ale głowy nie dam :szok:
Chyba ostatni silnik na pasku to był 316/318i M40 w E36 i w E34 518i :dobani:

PS.

Nie dziękuj tylko naciskaj "Pomógł" ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwietnia 2007, 19:02 
Forumowicz

Moje BMW: e53 3.0i
Witam. W Aso mówili ze po 500 tys km to jedynie się sprawdza naciąg łańcucha.

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwietnia 2007, 19:52 
Forumowicz

w m30 łancuch i napinacze to jest element dozywotni ...

niemieccy taksówkaze smigali e23 z m30b35 po 1.200 tys km bez robienia rozrządu ...

mając bmw na łancuchu zapominasz co to jest robienie rozrządu ;]

coś mi sie wydaje ze ludzie ktorzy wymieniali rozrząd w bmw to albo robili to z nie wiedzy albo nie mam pojęcia dlaczego... :rotfl: :rotfl: :rotfl:

bo ludzi ktorzy trzaskają takie przebiegi jednym autem bez remontów w europie to policzysz na palcach jednej reki ;)

zawiecha gwintowana i heble z 540i w e21 - projekt w przygotowaniu ;) niach

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2008, 19:27 
Forumowicz

Moje BMW: e91 318i ed
Kod silnika: N43
Witam wszystkich,
dwa dni temu kupilem moj pierwszy samochod, nigdy nie mialem samochodu wczesniej.
Nie znam sie kompletnie na samochodach, wiec pewnie duzo sie naucze z tego forum.
Znajomy powiedzial mi, ze przy kupnie uzywanego samochodu warto wymienic pasek rozrzadu od razu.
Przejechane mam 140 000 na 3 litrowym 194 konnym dieslu.
Czytajac ten temat wywnioskowalem, ze nie bede musial wymieniac paska bo mam lancuch.
Czy to prawda, ze wlasnie zaoszczedzilem troche kasy???
Dziekuje za odpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2008, 20:11 
Forumowicz

Moje BMW: e 39
Tak to prawda :D

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2008, 20:39 
Vito napisał(a):
Czy to prawda, ze wlasnie zaoszczedzilem troche kasy???

el. Donnatto napisał(a):
Tak to prawda :D

Tak, to prawda. Pod warunkiem, że Ci się nie będzie sypał :ok:

krecikmlody napisał(a):
ogolnie lancuch jest duzo lepszy ,

wcale nie taki dużo lepszy. jakby tak faktycznie było, to od razu wszyscy producenci aut przeszliby na łańcuch, a tak nie jest :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, 13:10 
Poszukaj zanim zapytasz

mam pytanko.posiadam bmw e39 2.0i 96r. i nie wiem czy on jest na pasku czy na lancuchu rozrzadu.czekam na pomoc:)

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, 13:16 
Poszukaj zanim zapytasz

bo jesli pasek to przy jakim przebiegu mam wymienic rozrzad?mam przejechane 160 tys. km

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, 13:16 
Specjalista

Łańcuch.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, 13:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
Łańcuch, jak zacznie dzwonić to wtedy wymieniasz. Na ~500 000 powinien wystarczyć

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, 17:59 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Fryderyk napisał(a):
wcale nie taki dużo lepszy. jakby tak faktycznie było, to od razu wszyscy producenci aut przeszliby na łańcuch, a tak nie jest :wstyd:

No właśnie, też tak uważam, ale w zasadzie w czym pasek jest lepszy? Jest odrobinkę cichszy, ale powiedzmy, że to można pominąć, dlaczego więc tak wiele marek napędza głowice paskami?

E38 740i (I 2011 - XII2017)

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, 18:50 
Forumowicz

Moje BMW: E34 Touring
Kod silnika: M50B20
mroova81 napisał(a):
Fryderyk napisał(a):

No właśnie, też tak uważam, ale w zasadzie w czym pasek jest lepszy? Jest odrobinkę cichszy, ale powiedzmy, że to można pominąć, dlaczego więc tak wiele marek napędza głowice paskami?

Dlaczego? A no dlatego żeby ASO też miało z czego żyć :rotfl: Przeca wymiana rozrządu jest dość kosztownym balem dla laika, który nie bawi się w domowego mechanika..
A i dlatego, że (tak sądze) dieselki to silniki bardzo delikatne na uszkodzenia rozrządu, zresztą wiadomo, że jak sypnie się benzyniak, zawsze da się coś wymodzić, a w dieslu już nie jest tak kolorowo, i budzet mocno cierpi..
pozdro :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1