BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 16:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] sugestie do zawieszenia - przod na 20 calowej feldze
PostNapisane: 18 sierpnia 2008, 16:09 
Pierwsze kroki

Witam...mam pewien problem...kupilem 20 calowe felgi do bmw e39...kupilem na tyl opony 265/30/20 i jest wszystko ok.....natomiast przod mialem juz obnizony( nie wiem jak ale amortyzator wyglada na seryjny i sprezyny tez czarne, amortyzatory 65 % dobre).Kupilem opony 245/35/20(wezszych nie moglem juz znalezc) i odlegloc miedzy rantem blotnika a opona to jakies 1,5 cm.....Problem wyglada tak ze obciera na zakretach.Co sugerujecie....wymiana tylko sprezyn (jak tak to jakie) czy amortyzatorow i sprezyn....dodam ze felgi maja et 40 8,5 cala przod i 10 cali tyl( zalozylem dystanse 40 mm przod i 34 tyl)...mysle nad zmniejszeniem o jakies 0,5 do 0,7 mm dystansy z przodu moze troszke pomoze....pomocy...prosze o kazde sugestie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2008, 18:25 
Forumowicz

prezes, przede wszystkim masz za duże koło, aż 4,2% większa średnica od orginału. ET teoretycznie masz prawidłowe, bo wychodzi ET20, szerokość felgi 8,5 cala również, lecz jeszcze dodatkowe obniżenie auta oraz spora jak na przód szerokość opony sprawiły, że koło za mocno zbliżyło się do błotnika.

Ja bym zaczął od najtańszych sposobów, czyli od wymiany dystansów z przodu, zmniejszenie odsadzenia piasty od koła spowoduje, że felga nieco schowa się do środka i być może przestanie trzeć, jeśli koło obciera o krawędź nadkola/błotnika. Czy jednak 0,5 czy 0,7mm to nie będzie za mało, w sumie śmieszna wartość. Drugą operacją byłoby założenie seryjnej sprężyny, to już na pewno pomoże.

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2008, 18:50 
Pierwsze kroki

blanco, nie moglem znalezc wezszej opony ....szukalem 1,5 miesiaca. Musialem sie na cos zdecydowac.Przedtem mialem 19 i 235/35/19... wiec pomyslalem ze troszke szersza nie sprawi klopotu.Teraz opona stoi niemalze rowno z blotnikiem wiec mysle ze 7 mm powinno pomoc. Jutro zmniejsze dystans i zobaczymy...jesli nie pomoze to prosze o pomoc w sprawie zawieszenia....dzieki i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2008, 19:18 
Forumowicz

Spoko, cel uświęca środki, niezłe lochy muszą być te felgi :) Napisałeś, że chcesz zmniejszyć o "0,5-0,7mm", sądziłem że chcesz to jakoś mechanicznie zrobić :) 7mm może dać efekt oczywiście.

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2008, 11:14 
Pierwsze kroki

Stoczylem dystanse o 7mm...efekt taki ze przy 80 moze nawe 100 km/h na zakrecie obciera...tak poza tym to nawet ok....wiec co teraz zrobic...kupic jakies prze twarde sprezyny czy cale zawieszenie...??

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2008, 11:25 
Uzależniony od forum :)

ale nie ma chyba twardszych sprężyn na seryjną wysokośc... Może jakiś gwint? Ale czy gwint da się tak wysoko ustawić? Mogą pomóc Bilstein B6 - są bardzo sztywne - gazowe, więc jeżeli masz standartowe to auto się przegina, na twardszych amorkach tego nie będzie. Jak uginasz błotnik to auto się buja? Moja sześć z całą moją masą siada może 1-1,5 cm :D

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2008, 12:11 
Pierwsze kroki

zawieszenie nie wiem w jaki sposob ale jest obnizone ...patrzylem i amortyzator i sprezyna wyglada jak standartowa..mam druga taka e39 i tam zawieszenie stalo 4 cm wyzej niz moje. Mowisz ze wymiana amortyzatorow na sportowe powinna zalatwic sprawe??

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2008, 12:14 
Pierwsze kroki

jak uginam auto to blotnik nie chaczy o opone...zawieszenie powiedzialbym jest srednio twarde(tak to moge ujac),Wydaje mi sie ze podczas jazdy na zakrecie gdy opona wystaje poza blotnik auto ma wieksze przeciazenia i wtedy ociera o opone( gdy ja uginam na skreconym kole wszystko jest ok).

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2008, 15:45 
Forumowicz

prezes, częściowo wydaje Ci się że masz obniżone autko, bo ta opona 245/30/20 ma 30mm większą średnicę od standardu. Jeśli jednak autko leży z przodu aż 4 cm to na bank masz springi obniżające albo źle dobrane do auta sprężyny lub amortyzatory. Może też masz zawieszenie m-technic (ono od standardowego inaczej chyba nie wygląda), które obniża o te 20mm bodajże, doliczy się do tego większe koło i akurat wyjdzie 4 cm.

Tak jak kolega wyżej napisał utwardzony amorek spowoduje, że zawieszenie będzie się nieco mniej uginało. Z drugiej strony założysz utwardzone amorki na przód, a z tyłu zostaną standardowe a tak nie może być, bo przód i tył będą żyć każde własnym życiem.

Ja na Twoim miejscu, jeśli nie zależy Ci na obnizeniu autka kupiłbym standardowe, orginalne sprężyny i je założył. Później jeśli nadal bedzie problem wymieniłbym komplet amorków na utwardzane Bilsteina B6 lub Sachs Advantage.

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2008, 15:46 
Forumowicz

2 razy się wysłało.

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2008, 19:22 
Pierwsze kroki

zawieszenie napewno stoi nizej niz standartowe(zakladalem te same 15-stki do mojej i mojego ojca) efekt byl widoczny....teraz nawet dobrze sie jezdzi raz za czas obciera....kupuje wiec amorki sportowe i mysle ze bedzie ok. nie chce standartowej sprezyny bo przy takim kole nie bylo by efektu( stalby jak na polowanie:D:D)....auto musi byc na maxa obnizone zeby dobrze wygladalo....dziekuje za pomoc....pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2008, 06:55 

prezesm5, Ty lepiej fotki wklej na tych 20tkach !! :hyhy: :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2008, 15:52 
Pierwsze kroki

nie jestem dobrym internauta i nie umiem szczerze wkleic zdjec na tym forum....chyba ze ktos mnie pokieruje....

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2008, 16:01 

www.imageschack.us

Wchodzisz. Klikasz przeglądaj (browse - jak ci sie po angielsku pokaże). Znajdujesz fotkę na kompie i zatwierdzasz.
Zaznaczasz opcję zmiany rozdzielczosci - resize image (ptaszek) do 800x600.

Potem klikasz HOST IT.

Po chwili pokazuje Ci się następna strona - z fotką i różnymi linkami. Kopiujesz link "HOT LINK FOR FORUMS (1)"

i wklejasz go w post :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2008, 17:46 
Pierwsze kroki

Oto fotki....lepiej wygladaja na zywo bo mam slaby aparat....mam zamiar w niedalekiej przyszlosci pomalowac srodki na czarno....
http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/dbf ... 77c2d.html
http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/32b ... 68eab.html
http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/7df ... 14bee.html
http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/db9 ... 2df49.html
http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/e8d ... 5b09b.html
http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/0f8 ... 7d467.html
http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/296 ... 4491a.html
http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/470 ... 02800.html

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2008, 19:52 

A jakby zrollował rant :?: :hyhy: Jeżeli obciera, to nie może być nic innego tylko za mocno wystaje felga

http://pl.youtube.com/watch?v=PqiTfYyaI ... re=related

prezesm5 napisał(a):
zalozylem dystanse 40 mm przod i 34 tyl

na oś tyle, czy na stronę :niepewny: :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 21 sierpnia 2008, 18:04 
Pierwsze kroki

dokladniej na jedna piaste 33 przod i 34 tyl.....juz nie jest tak zle...jakby ktos mial wezsze opony na przod do sprzedania aby fajnie opone wklesko to chetnie kupie....225/35/20

Tytuł:
PostNapisane: 21 sierpnia 2008, 18:16 

prezesm5, już chyba są za wąskie.

Tytuł:
PostNapisane: 21 sierpnia 2008, 19:36 

Musisz jeszcze mniejsze dystanse założyć, bo teraz to Ci wychodzi ET 7 z przodu, a to dużo za dużo, bezpieczniej będzie założyć mniejszy dystans niż coraz węższe opony, z których w końcu zacznie się rozszczelniać z felgą...

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2008, 06:49 
Pierwsze kroki

to jaki proponujesz dystans na przod....chce wezsze opony aby fajnie opone w stozek zrobilo tak jak na tyle....super efekt

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1