BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 19:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318i Czy pompa wspomagania kierownicy jest rozbieralna
PostNapisane: 10 czerwca 2007, 09:41 
Przyjaciel forum

Ostatnio troszkę zaczyna mi wyć wspomaganie oczywiscie stan oleju ok.
Wiec sprawa prosta pompa sie kończy i teraz mam pytanie czy da się ją rozebrać ?
Bo jezeli tak to moze udało by mi się ją zregenerować a jezeli nie to będe zmuszony kupić nową
Wydaję mi się ze warto spróbować i nie wydawać od razu na nową 300 zł a na szrocie jak kupie to kto wie moze i ta ze szrotu zacznie wyc po miesiącu

Ostatnio edytowano 24 sierpnia 2008, 20:17 przez elektron85, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2007, 09:51 
Specjalista

Pompa wspomagania da się rozkręcić, ale czy zregenerować tego nie wiem. Za czasów kiedy prowadziłem warsztat nic na ten temat nie słyszałem, a nowego zestawu naprawczego do pompy także nie można było osiągnąć. Sama pompa jest bardzo prosta w konstrukcji i powodem hałasu jaki wytwarza jest wycieranie się owalnej tarczy, będącej zewnętrznym pierścieniem elementu pompy. Nie pamiętam już, czy możnabyło ją zdemontować, czy też był to stały element pompy (korpusu). Jedno wiem napewno, że pompy firmy LUK miały tę wadę nadmiernego zużywania się tarczy zewnętrznej. Dla ciekawostki dodam także, że chyba w volkswagenach stosowano tę samą pompę tylko z nieco innym (możliwym do przerobienia) sposobem montażu przewodu ciśnieniowego (wyjście z pompy)

Ostatnio edytowano 10 czerwca 2007, 11:07 przez robertbmw, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2007, 10:23 
Przyjaciel forum

robertbmw, dzięki wielkie za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2007, 11:08 
Specjalista

Nie ma za co :D
I ja również Dziękuję, że pomogłem :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2007, 16:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
elektron85, można zregenerować ale jak dzwoniłem do gościa który regeneruje pompy wspomagania to powiedział że regeneracja pompy w BMW jest nieopłacalna bo koszt jest prawie taki sam jak nowej , bo cały środek się wymienia zostaje tylko obudowa , a w pozostałych markach np.VW wymienia się tylko uszczelniacze. Pytałem się o pompę do e39 .

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2007, 17:59 
Przyjaciel forum

pompy do bmw sa dośc drogie ciekawe czy by z innego auta jakiegos podeszła ?

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2008, 11:38 
Pierwsze kroki

no to odswieze temat . mam druga pompe w domu (m52) i z tego powodu ze w aucie juz praktycznie nie dziala wspomaganie rozkrecilem ta niby ZAPASOWA . wewnatrz pompy jest wlasnie taki pierscien ktory wyciera sie niestety tworzac : w moim przypadku ELIPSE . WIRNIK z łopatkami jest w stanie idealnym . wymyslilem sobie ze oddam ten zuzyty pierscien do pana slusarza aby mi takowy dorobil . pierscien zdemontowany ! nie ma problemu z demontazem - wypadl sam .

za 2 tyg jak bede juz w domu oddam ową czesc do warsztatu i zobaczymy co z tego wyniknie . mysle ze lepiej dac 100-150 zl za nowy pierscien niz 300 za uzywana pompe ktora moze dokonac zywota za np:2 miesiace . dla informacji : szukalem na necie tej czesci ale w katalogu bmw nie istnieje . pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2008, 13:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Pompa wspomagania nowa, wiadomo nie oryginalna 249 zlotych na allegro...tak wiec cena oka...nie ma co sie bawic w regeneracje, nie wiadomo na ile starczy...

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2008, 22:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 coupe/E30
Kod silnika: M52B28/M60B40
no ja ze wspomaganiem juz od dluzszego czasu mam przygody;/
najpierw mi nie dzialalo jak kupilem auto. kupilem wtedy uzywana pompe za 200 i pochodzila.........4 dni i zaciela po prostu cieknac spod kolka ciurkiem.
pomyslalem ze kupie druga bo nie bede sie bawil w wymiane oringu pod kolkiem w tej.
i wtedy przekonalem sie jak ciezko znalezc pompe do m50 :/ :cenzura: :cenzura: :cenzura:
w koncu znalazlem za 150zl :szok: i chodzila elegancko.......2 tygodnie.
najpierw zaczela cieknac a teraz powoli zamiera :(
no ale takie jest kupowanie czesci uzywanych :zalamany:
teraz mysle oddac stara do regeneracji wtedy przynajmniej gwarancje jakas daja, a regeneracja w stolicy kosztuje podobno300-350zl

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1