BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 00:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 530d 02r. Słabo przyśpiesza !
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 11:36 
Forumowicz

Witam! Niedawno kupiłem bmw 530d 2002r z automatyczną skrzynią biegów. Jadąc samochodem na zwykłej skrzyni auto zaczyna przyspieszać tak od 2000obr/min. Jadąc z prędkością np. 120km/h i wyprzedzając samochód przyspiesza do 3,5 a następnie wrzuca kolejny bieg. Gdy przełączam na steptronic lub na sport to bunia ciągnie do końca. Dodam też ze prędkość max jest ok na zwykłej skrzyni. Moje pytanie dotyczy tego: od jakich obrotów ten samochód powinien przyspieszać na zwykłym automacie i czy przy jeździe np 120km/h wciskam gaz a on cignie tylko do 3,5 i zmienia bieg na wyższy. Czy to normalne? Pozdrawiam i proszę o pomoc ! :( :(

Ostatnio edytowano 24 sierpnia 2008, 21:39 przez panel97, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 12:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 320dA
Przy max przyspieszaniu automat powinien zmieniac biegi przy ok. 4500 obr/min. Od 2000 obr powinien miec ciag, ale powinno to byc w miare plynnie, tzn. jedziesz spokojnie masz powiedzmy 1500 obr i przyspieszasz, ale nie na max i bez redukcji, auto powinno bez problemow przyspieszac, a mocny ciag poczujesz dopiero po przekroczeniu 2000 obr.
Jaki masz przebieg, i czy wymieniany byl olej w skrzyni? Jezeli nie to warto wymienic. Podlacz tez silnik pod komputer czy nie ma zadnych bledow.

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 13:12 
Forumowicz

Mam 141tyś przebiegu, nie dymi. Olej został wymieniony tylko w silniku, w skrzyni go nie wymieniałem bo mój mechanik powiedział ze go się nie wymienia, że jak się wymieni to mogą zacząć dziać się problemy ze skrzynią. A jak nic się nie dzieje(jeździł moim samochodem) mówił ze płynnie zmienia biegi) to nie należy go nie ruszać. Jeżeli chodzi o podłączenie pod komputer to nie mam za bardzo gdzie tego zrobić, nie orientuję się gdzie w Szczecinie ani okolicach mogą zdiagnozować mi komputer. Pozdrawiam !

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 13:50 
Forumowicz

Moje BMW: S420CDI/E36 Compact
Kod silnika: OM629/ M52B28
Garaż: 323ti http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=60

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=115261
olej w skrzyni automatycznej to podstawa razem z filtrem. panu mechanikow chyba sie pomylilo z manualem bo tam faktycznie sie nie zmienia. (przynajmniej ja na swojej skrzyni mam napisane lifetime oil)

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 14:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 320dA
Tak jak kolega wczesniej napisal, wymien przede wszystkim olej w skrzyni. Jezeli wtedy bedzie wszystko ok, to problem rozwiazany, jezeli to nie pomoze, to wtedy trzeba sprawdzic silnik. Z tego co sie orientuje, w Szczecinie jest ASO BMW, wiec tam wszystko mozesz zrobic.

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 15:07 
Forumowicz

ok! dzięki koledzy ! Proszę tylko o pomoc jaki olej mam wlać do skrzyni i jaki filtr i gdzie to wszystko kupić? Czy muszę wykonać tą operację w serwisie, tylko ze wtedy to kosztuje :zalamany: Gdzieś wcześniej czytałem że 95zł za litr + wymiana :zdziwko: Proszę o pomoc w sprawie tych rzeczy oraz nazwę oleju.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1