BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 00:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] M3 - problemy ze skrzynią TRÓJKA WYPADA!!! co to może
PostNapisane: 5 września 2008, 22:23 
Pierwsze kroki

siema,od jakiegoś czasu zaczeła mi wypadać trójka z bmw m3 e36 3,2 nie zawsze ale tak ze 3-4 razy na dzień,kiedyś wogule nie wypadała,jade normalnie i nagle trach wypada i słychać jak zęby sie obcierają i gałka sie trzesie wciskam sprzegło i ją dociskam i jest ok.a teraz Hmm.. troche mnie to denerwuje byłem u mechanika bo jak wbijam dwujke to sa drgania na drążku jakby obcieranie o wał,mechanik powiedział ze to wybierak czy tulejka ale co do trójki nie wiedział co powiedzieć czy ten wybierak to może być przyczyna wypadania?? miał ktoś podobny przypadek??

Ostatnio edytowano 10 września 2008, 10:03 przez niebki, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2008, 22:30 
Forumowicz

Kolego wybierak masz wysypany na 100% a przy wrzucaniu nie chrobocze Ci czasem?? jeśli tak to synchronizator 3 biegu.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... e96#286727

Gdy by napĂŞd na przĂłd byÂł by idealny to czÂłowiek chodziÂł by na rĂŞkach.

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2008, 22:33 
Pierwsze kroki

Warszawiak napisał(a):
Kolego wybierak masz wysypany na 100% a przy wrzucaniu nie chrobocze Ci czasem?? jeśli tak to synchronizator 3 biegu.

no bez kitu chrobocze przy trójce jest zgrzyt jak by nie wysprzeglało dobrze czyli co mam kupić synchronizator ?? ogulnie mam do kupienia tanio skrzynie do m3 ale chyba taniej wyjdzie jak wymienie te żeczy... orientujesz sie jak to wygląda cenowo??

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2008, 23:55 
Forumowicz

niebki, Powiem Ci tak.. Kupisz skrzynkę... to i tak po 6 miesiącach będziesz ją musiał robić... zakładam się ze nie jest w dobrym stanie. Swoją zrobisz... będziesz wiedział na czym stoisz. Wybierak to jest jeszcze nie droga impreza... (samo zdjęcie skrzyni i jej założenie to 400 zł) ale ile on kosztuje to nie wiem... jeśli chodzi o synchronizator... w M3 jest to spora cena... Ale ceny w tej skrzyni Ci nie podam.. zapytaj stonsa on powinien wiedzieć... Jak będziesz to robił to wymień ;) wszystkie... w sumie masz ich 3 albo 4. bo się może okazac ze po założeniu skrzyni i przejechaniu 2 tyś wysypie Ci się następny.

A.... i jak mechanik nie poznał że to synchronizator kół przełożeń... TO ZMIEŃ koniecznie mechanika.

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, 00:02 
Pierwsze kroki

ok,dzieki bede szukał tego ...juz sie boje ile to bedzie kosztować... :kwasny: a skrzynie mam w lux stanie do wziecia za 2tyś z anglika,angole aut raczej nie katują...wszystko zależy od ceny tych synchronizatorów...

...Nie dziekuj,kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2008, 00:04 
Pierwsze kroki

Warszawiak napisał(a):
niebki, Powiem Ci tak.. Kupisz skrzynkę... to i tak po 6 miesiącach będziesz ją musiał robić... zakładam się ze nie jest w dobrym stanie. Swoją zrobisz... będziesz wiedział na czym stoisz. Wybierak to jest jeszcze nie droga impreza... (samo zdjęcie skrzyni i jej założenie to 400 zł) ale ile on kosztuje to nie wiem... jeśli chodzi o synchronizator... w M3 jest to spora cena... Ale ceny w tej skrzyni Ci nie podam.. zapytaj stonsa on powinien wiedzieć... Jak będziesz to robił to wymień ;) wszystkie... w sumie masz ich 3 albo 4. bo się może okazac ze po założeniu skrzyni i przejechaniu 2 tyś wysypie Ci się następny.

A.... i jak mechanik nie poznał że to synchronizator kół przełożeń... TO ZMIEŃ koniecznie mechanika.

dowiadywałem sie i nie da sie nigdzie dostać synchronizatorów do 6-cio biegówki,tylko skrzynie sa po 6 tyś zł najtaniej w serwisie,bede szukał używki,ale narazie wymienie wybierak dam szort shifter 45% i nowy olej do skrzyni i zobacze moze coś pomoże...

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2008, 01:43 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
niebki napisał(a):

dowiadywałem sie i nie da sie nigdzie dostać synchronizatorów do 6-cio biegówki,tylko skrzynie sa po 6 tyś zł najtaniej w serwisie,bede szukał używki,ale narazie wymienie wybierak dam szort shifter 45% i nowy olej do skrzyni i zobacze moze coś pomoże...

tylko 6 tys ? do 540 tki 6 biegowy manual 14 tys w ASO , bez rabatow..

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2008, 09:53 
Pierwsze kroki

Frank napisał(a):
niebki napisał(a):

tylko 6 tys ? do 540 tki 6 biegowy manual 14 tys w ASO , bez rabatow..

w aso w niemczech w polsce to pewnie 2 razy tyle :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 18:04 
Forumowicz

Kolego... przy wypadaniu 3 przyczyna może jeszcze być nie w synchronizatorach czy wybieraku. Nie wiem jak Ci to opisać ale w niektórych skrzyniach masz tzw "fasolki" one służą do trzymania wybieraka... wymiana tego to drobnostkach.. w niektórych skrzyniach nawet nie musisz ich wyciągać... (takie coś miał mój wujek w RENAULT TRAFIC) :cool:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1