BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 16:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Silnik 325 tds
PostNapisane: 23 września 2008, 19:11 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich.Kupiłem pare miesięcy temu 325 tds z 93 r ,samochód sprowadzony z Belgii,przebieg 220tys ,zrobiłem test zegarow wskazowka nie zatrzymuje się na 100 ,jak kolega stwierdził licznkik nie kręcony(może).Od razu wymieniłem filtr paliwa ,powietrza na oryginały .Olej Mobil one 10w40,osoba wykonująca wymiany podlączyła go pod komputer i twierdzi ,że wszystko jest ok.Ogólnie z samochodem nie mam problemów spalanie w normie,czasami na ciepłym potrzebuje chwilkę zakręcić(rzadko ogólnie od razu pali),obroty w normie,polecial180km/h I MÓGŁ WIĘCEJ.Martwi mnie tylko,że podczas otwarcia korku wlewu oleju podczas pracy silnika strasznie chlapie olejem,mało tego wydaje bardzo głośne klekotanie metaliczny dzwięk ,czy zimny ,czy ciepły oprocz tego bardzo kopci na czarno powyżej 2 tyś obrotów..Prosilbym o poradę czy to normalne zjawiska.Jestem z okolic Kielc jeśli ktos mógłby podać mi namiary dobrego serwisu lub kogoś który móglby zdjagnozować stan samochodu w moich okolicach lub innym mieście byłbym bardzo wdzięczny.Koledzy twierdzą,że samochód powinienem sprzedać,bo chlapanie to brak kompresji ,silnik do remontu.Prosze o poradę z góry dziekuję

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2008, 20:36 
Pierwsze kroki

nie żadna kontrolka sie nie zapaliła,a jaka by miala się zapalić?

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2008, 21:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
witam,

co do kopcenia na czarno, to masz cos nie tak z ukladem paliwowym - moze to wina wtryskiwaczy ?? moze ktorys leje ?? a co do problemu z olejem to nie wiem czy moj TD chlapie, zdaje mi sie ze to chyba jest normalne zjawisko, tam jest przeciez lancuszek ktory jest przeciez tez oliwiony, a skoro ten lancuszek sie obraca z jakas predkoscia to musi troche oleju wychlapac. nie wiem, moze sie myle, ale to tak na logike niby. a jak jest u mnie, to jak juz powiedzialem, nie wiem bo nie sprawdzalem. i jakos nie mam ochoty sprawdzac by potem na forum sie doczytac jakis glupot i wieczorem rozmyslac a moze tak a moze nie ...

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2008, 22:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: M5
Kod silnika: nie wiem nie znam si
u mnie w tdsie tez chlapalo

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2008, 20:36 
Zacna persona forum

hey,

dzis specjalnie dla Ciebie kolego sprawdzilem to pryskanie z pod korka oleju. i powiem Tobie ze to rzecz normalna - i Ci ktorzy mowia ze nie powinno pryskac sa w bledzie - bo pod korkiem od razu znajduje sie walek ktory jest napedzany lancuszkiem - ten walek jest skrecony srubkami i podczas pracy silnika obraca sie tak jak wskazowki zegara - a ze jest smarowany cieplym olejem to nie ma mozliwosci zeby nie pryskalo - pryska w prawa strone ( te strone od kierowcy stojac przodem do auta z otwarta maska) leca takie kropelki wyniesione z sila wlasnie tego walka .... no chyba ze silnik nie ma smarowania, albo oleju - wtedy napewno nie bedzie pryskac.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2008, 19:03 
Pierwsze kroki

u mnie w 318 TDS e36 tez chlapie

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2008, 21:03 
Zacna persona forum

Cytuj:
,przebieg 220tys ,zrobiłem test zegarow wskazowka nie zatrzymuje się na 100 ,jak kolega stwierdził licznkik nie kręcony(może)
w modelu E36 nigdy niesprawdzisz faktycznego przebiegu !!!! zadne testy zadne komputery , zadne magiczne guziki !!!!!!! jedyna realną mozliwoscia jest ustalenie gdzie był pojazd serwisowany (data, przebieg )
tomekwiniar napisał(a):
bo chlapanie to brak kompresji ,silnik do remontu
taaaaaaaa a jak deszcz pada to znaczy ze koniec swiata :mur: :mur:
tomekwiniar napisał(a):
oprocz tego bardzo kopci na czarno powyżej 2 tyś obrotów.
mmmmmmmmmm mam ten sam problem ale od 3 tys podejrzewam wtryskiwacze poniewaz turbospręzarke wykluczyłem ale niemam czasu sie za to zabrac
tomekwiniar napisał(a):
r ,samochód sprowadzony z Belgii,przebieg 220tys
dwójke z przodu zamień na 3 lub 4 i bedzie ralny przebieg
Cytuj:
u mnie w 318 TDS e36 tez chlapie
niesamowite to tak jak umnie :hurra: :hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 12:44 
Częsty bywalec

Jak chlapie spod korka to jak koledzy pisza jest ok.Jak odkrecisz korek i bedzie ulatywac dymek to zacznij sie martwic.Mialem kiedys tak w 525tds i powiedzieli mi ze pierscienie do wymiany.A dymienie na czarno to chyba wina wtryskiwaczy lub pompy wtryskowej.

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 18:05 
Zacna persona forum

przema436 napisał(a):
.Jak odkrecisz korek i bedzie ulatywac dymek to zacznij sie martwic
tak masz racje to jest powód do zmartwien ,zwłaszcze jezeli gorący olej paruje jak zreszta kazda ciecz wiec jest to naturalne zjawisko

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 18:25 
Zacna persona forum

wiec jak to jest ?? olej moze parowac ?? czy nie ma prawa ?? bo u mnie jakby taka mini parka byla ...

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 19:13 
Częsty bywalec

u mnie w starym tds to jak odkrecilem korek to lecial dym jak z wrzacej wody pojechalem z tym do mechanika i powiedzial ze przyczyna sa pierscienie na tlokach ktore juz nie sa zbyt szczelne.Dodam ze silnik mial przejechane 320tyś.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1