BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2008, 17:31 
Forumowicz

Moje BMW: 318Ci N42 ///
...nie mam takiej mozliwosci żeby nagle sam wał zaczał mocno bic bez powodu,kazdy wał jest dokładnie sprawdzany i wywazany u znajomego załozenie wału z innego auta spowodowało takie bicie ze nie utrzymał ręki na drążku zmiany biegów,z drugiej strony spotkałem sie z podobnym problemem,jeden kolega wyjmował osłone gumowa z połosi ,zerwał specjalne fabryczne lekie opaski zaciskowe,zaożył zwykłe skrecane opaski z castoramy ,auto przy 100km/h dostawało niesamowitych wibracjiw tylnej czesci nadwozia,długo czasu zajeło zdiagnozowaniu usterki,bo kto by pomyslał ze to głupie 20gramów na jednej półosi

Programowanie ,adaptacja kasowanie błedów INPA DIS Ediabas/Gorzów Wlkp kontakt na PW

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 19:23 
Forumowicz

ja tez mam odczuwalne drgania od 80 km/h zaczyna sie ciche stukanie (wal wywazony ) drazek nie drga . przy 140 do tak wali ze szok i strasznie drga tylnia czest auta sprawdzalem auto u mechanika na podnosniku i nie wiedza co to jest jedyne czego sie dopatrzyli to ze mam do wymiany zawieszenie mostu powiedzial ze tam sa trzy tuleje z 1 sa z lewej1 prawej i 1 z tylu i sa wywalenia. czy to moglo by byc od tego?? ktos wie eile takie tuleje? i ile wymiana?

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2008, 08:45 
Pierwsze kroki

Szczerze mówiąc to mi tylko to zostaje do wymiany w moim przypadku... Amortyzator łączący skrzynię biegów z wałem napędowym wymieniłem i podporę wału razem z łożyskiem też... Walenie dalej jest a problem nie zniknął. Do mojej e34 taka tulejka to koszt ok. 30-35zł.

...........................†

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2008, 12:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Sprawdz mocowania dyfra i polosi

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2008, 13:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 525iA
Kod silnika: M50B25
Ja miałem podobny Taki sam problem w mojej E34 na początku wymieniłem przegłub gumowy i niestety podporę wały bo okazało się że ona już dostała nieźle po tyłku.
Po jakimś miesiącu objawy znowu się pojawiły myślałem że może to wina mechanika więc niezwłocznie się do niego udałem i okazało się że poduszki pod skrzynią biegów dwie z czterech były do wymiany i to one sprawiały takie bicie.
Zajrzyj do nich i daj znać czy to to :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2008, 17:52 
Pierwsze kroki

mam od niedawna BMW 520 93 rok i mam tak samo... tyle ze mi tak wali przy ruszaniu... nie wazne czy do przodu czy do tylu, jak myslicie co to moze byc? bo mechanik mowil ze prawdopodobnie krzyzaki na wale maja luz czy cos takiego? mozliwe to jest?

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2008, 18:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
nuzbi napisał(a):
bo mechanik mowil ze prawdopodobnie krzyzaki na wale maja luz czy cos takiego? mozliwe to jest?

Bardzo możliwe, podpora wału też może mieć luzy. Wejdź pod auto i posprawdzaj, bo jak tak wali to będzie usterka namacalna.

Tytuł:
PostNapisane: 17 września 2008, 20:33 
Pierwsze kroki

mam jeszcze pytanie tzn : dzisiaj wszedlen na kanal i krecilem walem napedowym w prawo i lewo i mial luz taki na oko z pol centymetra tylko ze mial ten luz od strony skrzyni biegow... a jak krecilem walem w prawo i lewo z tylu to mial luz mniej wiecej milimetr... czy tak moze byc? bo mi w aucie przy ruszaniu ogolnie stuka cos z tylu... ta gumowa nakretka z dziurkami przy skrzyni jest mozna powiedziec nowa, nie wiem jak podpora walu bo nie moge do niej dojsc...aha i jeszcze jedno... na srodku zostala oberwana jedna guma trzymajaca tlumnik ale ona chyba nie ma nic wspolnego z tym ze wali cos przy ruszaniu i cofaniu? :) prosze o mozliwie szybka rade :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 września 2008, 20:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
nuzbi napisał(a):
na srodku zostala oberwana jedna guma trzymajaca tlumnik ale ona chyba nie ma nic wspolnego z tym ze wali cos przy ruszaniu i cofaniu?

Bingo!! Najprawdopodobiej to będzie ci walilo. Zajmij się tym i na 90% powinno przestać walić choć ten luz nie wiem czy ma być taki, ale zajmij się wydechem, tanio i prawdpopdobnie szybko usuniesz walenie.

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, 17:27 
Pierwsze kroki

omg...diagnoza mojego sasiada ktory mysle ze sie dobrze zna na naprawach jest taka ze stuki sa z mostu... naprawial ktos most?? :| ile kosztuje taka regeneracja? i czy mozliwe ze stuka z mostu bo nie ma w nim oleju?? bo cos dziwnie ten moj most nie jest wcale ulany... a auto z 1993 roku ;]

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, 12:25 
Pierwsze kroki

Ja wczoraj rozwikłałem swój problem :). I myślę, że u Ciebie będzie to samo ;). Mianowicie wymieniłem tuleje na tylnej belce. Miałem identyczny problem, który opisałem w powyższym temacie. Koszt tulejki to ok 50zł. Tuleje są dwie. Wymiana nie powinna dużo kosztować, ja wymieniłem je sam. I załóż brakującą gumę podtrzymującą tłumik ;).

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, 13:37 
Forumowicz

Nuzbi stań z tyłu autka i poruszaj wydech w prawo i w lewo jak stuka to będzie ta zawieszka na wydechu, a jak nie to daje sobie obie ręce obciąć że to poduszki tylnego zawieszenia(tuleje tylnej belki)
Do wymiany potrzebny ci klucz 22 i dwa podnośniki a mnie przy 30% zniżce kosztowała 36zł szt a są dwie
nie dziękujkliknij pomógł

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2008, 09:43 
Pierwsze kroki

tlumik stuka tez ale to nie on bo wchodzilem pod auto i trzymalem tlumik zeby nie obijal sie i stukalo i tak :( jade do mechanika dzisiaj i powiem im o tych tulejach :) jak bedzie git to dam znac :) jak narazie to dziekuje za dobre checi :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2008, 15:35 
Pierwsze kroki

Więc trzymamy kciuki, i jestem pewien, że to któraś tuleja, albo obydwie na raz ;).

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2008, 22:20 
Pierwsze kroki

bylem u mechanika i stwierdzil ze to nie tuleje bo wg niego te tuleje stukaly by takze przy skrecaniu a mi przy skrecaniu nie puka... widzialem te tuleje i wg mnie sa do wymiany ale skoro mechanik mowi ze nie to co zrobic? ;| wymienic sam chyba musze ;) albo isc do innego :P

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2008, 13:29 
Pierwsze kroki

Mam ten sam problem i co z tym zrobić???

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 17:44 
Pierwsze kroki

Drogi kolego... Mi żadna z tulei nie stukała przy skręcaniu, więc to co mówi mechanik to g....-prawda >_>. Mi mechanik powiedział, że to cały dyferencjał tak wali...... >_>. JUST DO IT! ;>.

Tak to wygląda:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 23:57 
Pierwsze kroki

to czyli stawiasz na tuleje?

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 10:30 
Pierwsze kroki

bo jeszcze gdy zrzuce podczas jazdy na "luz" puszcze sprzeglo i gaz tak np na 4 biegu przy 50km\h to mi szarpie autem i wtedy zaczyna cos stukac tak dopoki auto si enie uspokoi z szarpaniem ...

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 20:48 
Pierwsze kroki

U mnie były identyczne objawy...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1