BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 16:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Gotuje mi sie woda w chlodnicy
PostNapisane: 30 września 2008, 18:15 
Pierwsze kroki

Mam problem bo zagotowała mi sie woda w chłodnicy az sie dymilo w korku na trasie wszystko prawie wyleciało na łaczeniu zbiorniczka wyrównawczego z chłodnica i jak teraz zalewam wode to mi tam cieknie rozebrałem chlodnice w tym miejscu i widze ze mam tam tylko jedna uszczelke <na zbiorniczku > a chyba powinny byc dwie . znalazłem moze nie orginalna ale podobna założylem i złozylem chlodnice zalalem woda odpowietrzylem i widze ze dalej delikatnie kapie ale po przejechaniu kilku kilometrow woda mi sie gotuje i wszystko wywala mi ta szczelina , czy musze kupic tylko te uszczelki czy moze cos nie tak z silnikiem ze tak szybko sie gotuje , czy moze powinienem jakos uszczelnic to na tym łaczeniu czy jechac do mechanika bo juz sam nie wiem czy cos da jak to uszczelnie nawet ze nie bedzie kapac to i tak mi sie zagotuje woda prosze poradzcie cos

Ostatnio edytowano 30 września 2008, 19:27 przez vlkpgiovane, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 18:50 
Pierwsze kroki

dobra chyba wyczytalem cos i pewnie to moze byc to ze zle odpowietrzam chlodnice

jak poskładałem ja zalałem woda zapalilem i zaczelem dolewac wody przy odkreconym odpowietrzniku do momentu az woda zaczela z nigo leciec i tyle :/ to chyba za malo zrobilem o co chodzi z tym uciskaniem rur ehheeh

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 18:51 
Pierwsze kroki

czy mozliwe ze mi sie ta woda gotuje z tego powodu ze jest zapowietrzona chlodnica

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 18:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
vlkpgiovane napisał(a):
czy mozliwe ze mi sie ta woda gotuje z tego powodu ze jest zapowietrzona chlodnica

Napewno
a czy jak jak wskazowka od temperatury stoi w pionie
to czy leci Ci cieple powietrze z dmuchawy wewnatrz samochodu??
jesli nie to zle masz odpowietrzony uklad...musisz to jeszcze raz zrobic
:)

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 18:59 
Pierwsze kroki

hheheh wiem ze gadam jak potłuczony ale jesli mi ta woda kapie na łączeniu zbiorniczka z chłodnica to uda mi sie ją odpowietrzyc <wiem ze bede musiał pozniej dolewac troche wody ale czy go moge wtedy odpowietrzyc ? >

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 19:08 
Zacna persona forum

vlkpgiovane napisał(a):
hheheh wiem ze gadam jak potłuczony ale jesli mi ta woda kapie na łączeniu zbiorniczka z chłodnica to uda mi sie ją odpowietrzyc

Jesli nie naprawisz wycieku
nie ma szans ze dobrze odpowietrzysz uklad...

ŁUKASZ

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 19:11 
Pierwsze kroki

no ok to juz cos wiem , a czy uszczelnienie silikonem moze sie sprawdzic czy i tak bedzie wywalac wode

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 19:21 
Zacna persona forum

vlkpgiovane napisał(a):
no ok to juz cos wiem , a czy uszczelnienie silikonem moze sie sprawdzic czy i tak bedzie wywalac wode

Silikon nic nie da...tam jest temperatura w polaczeniu z cosnieniem...bo jak sie woda badz plyn nagrzeje to powstaje sicnienie(gdzies czytalem ze nawet moze byc do 1 bara)

Tak ze wyciek musisz naprawic wymieniajac uszkodzony element.

ŁUKASZ

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 19:22 
Pierwsze kroki

a to powietrze leci Cieple z tym wlasnie nie bylo problemu

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 19:24 
Pierwsze kroki

przejechałem kilka kilometrow i wskazowka zaczela wychodzic dalej i chwila moment slysze ze sie gotuje i pluje woda

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 19:24 
Zacna persona forum

vlkpgiovane napisał(a):
a to powietrze leci Cieple z tym wlasnie nie bylo problemu

To to ze leci cieple a masz uszkodzona chlodnice to i tak nic nie znaczy...jak masz wyciek to nie ma mozliwosci ze tak powiem "calkowitego" odpowietrzenia ukladu chlodzenia.

ŁUKASZ

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 19:29 
Pierwsze kroki

ok dzieki jutro skocze po te uszczelki nowe i sie zobaczy czy bedzie dalej kapac a mozna cos jeszcze spr bo wiatrak chodzi dobrze ten przeplyw wody tez chyba ok bo sie widzialem jakos tam przelewalo

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2008, 16:21 
Forumowicz

Ta nowa uszczelka może nie wystarczyć, jeśli styk chłodnicy ze zbiorniczkiem mocno się rozszczelnił. Pytanie podstawowe to czy ten wyciek jest przyczyną przegrzewania, czy już jego skutkiem. Bo jeśli wszystko było wcześniej sprawne to chłodnica tak sama z siebie nie pada.

Mogłeś mieć układ zapowietrzony, lub padł Ci termostat, albo Visko straciło swoje właściwości.
I mimo iż naprawisz chłodnicę to może znowu dojść do przegrzania.
Sprawdź te elementy.

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2008, 22:46 
Forumowicz

Moje BMW: e36 COUPE
Kod silnika: 1.8 IS
kolego vlkpgiovane.Ja w swojej 318 is małem taki sam problem.Zęby zgryzlem odpowetrzając chłodnice mając nadzieje ze gotująca sie woda jest spowodowana niska ilosca plynu.pierwszy raz zagotowalo mi sie na trasie i pzrez kilka dni jezdzilem ciagle dolewajac wody bo w ukladzie bylo nadcisnienie ktore wypychalo mi wode z ukladu.Okazalo sie ze padla uszczelka pod głowica.A jeszcze póznej okazalo sie ze uszczelka padla przez uszkodzone sprzęgło viskotyczne wentylatora.

Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2008, 17:41 
Forumowicz

sprawdź uszczelkę pod głowicą ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2008, 21:17 
Pierwsze kroki

Hej mysłe ze mozemy miec podobny problem. U mnie nie gotuje sie woda ale dochodzi do 90 paru robi sie cisnienie i wywala wode. Co troche trzeba dolewać i tak zawsze gdzies,najpierw przez obudowe termostatu a teraz przez nagrzewnice. W poniedzuiałek sciągne głowice i mam tylko nadzieje ze nie głowica albo koniec silnika tylko uszczelka. Sciągnij głowice,ja w swojej 328 i zobaczymy. POWODZENIA

Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2008, 23:31 
Poszukaj zanim zapytasz

sprawd krocce czy jakos tak to sie nazywa ten przedni i dolny to takie plastikowe dziadostwo i lubi pekac od temperatury i wieku:/ ja mialem u siebie podobny problem jak piszesz ale zauwazylem ze cieknie mi z gornego -wymienilem odpowietrzylem uklad i dalej to samo okazalo sie ze jeszcze dolny tez jest do wymiany poczatkowo myslalem ze tylko oring na nim szczelil bo ciekla bardziej jak byl zimny niz jak cieply ale wymianilem dolny rowniez i teraz smiga:) niestety niekupisz tego nigdzie w zamiennikach tylko w sewisie bmw lub na szrocie-ale wtedy nie wiadomo co kupisz a koszt nowych w serwisie to gorny 52zl a dolny razem z oringiem 47zl .

Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2008, 23:31 
Poszukaj zanim zapytasz

sprawd krocce czy jakos tak to sie nazywa ten przedni i dolny to takie plastikowe dziadostwo i lubi pekac od temperatury i wieku:/ ja mialem u siebie podobny problem jak piszesz ale zauwazylem ze cieknie mi z gornego -wymienilem odpowietrzylem uklad i dalej to samo okazalo sie ze jeszcze dolny tez jest do wymiany poczatkowo myslalem ze tylko oring na nim szczelil bo ciekla bardziej jak byl zimny niz jak cieply ale wymianilem dolny rowniez i teraz smiga:) niestety niekupisz tego nigdzie w zamiennikach tylko w sewisie bmw lub na szrocie-ale wtedy nie wiadomo co kupisz a koszt nowych w serwisie to gorny 52zl a dolny razem z oringiem 47zl .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1