BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 06:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: po wypadku jedno koło jest bliżej nadkola?? co robić???
PostNapisane: 26 listopada 2007, 21:24 
Częsty bywalec

po wypadku jedno koło jest bliżej nadkola do srodka koła.. ?? co robić??? sprawdzałem rozstaw między kołami i jest różnicy jakieś 1.5 cm :/:/ co mam z tym robić?? da sie jakoś to wyprowadzić?? można tak jeżdzić czy niebardzo

pomocy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2007, 21:31 
Forumowicz

1,5 cm to na pewno jeździć nie można, zwłaszcza teraz, wyrzuci Cię do rowu na pierwszym mocniejszym zakręcie.

Zależy, może to drążek kierowniczy (wątpie), może to złamany, pęknięty, wygięty wahacz (wątpię że wygięty - wahacze są tam żeliwne), najprawdopodobniej masz po prostu wciśnięte, przesunięte mocowanie tuleji wahacza wraz z podłużnicą samochodu.

Czytaj czeka Cię rama lub wymiana ćwiartki samochodu.

Czytaj porządnie skaleczyłeś na zawsze samochód, bo nigdy nie będzie idealnie prosty i zawsze będzie minimalnie 3 ślady zostawiał.

Ja mam cofnięte o 0,5cm i nic z tym nie robiłem, jedynie ustawiłem mu geometrię i nie ściąga przy jeździe i hamowaniu, ale na oblodzonej autostradzie to prawy pas jest mój ;)

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 21:51 
Forumowicz

a możesz wstawić jakąś fotkę ? bo nie rozumiem dokładnie w którą strone uciekło Ci to koło. być możę jest to wahacz. Raz po uderzeniu w krawężnik mój kolega miał tylko zgiety wahacz i felgę. może i u Ciebie tak będzie

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 22:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Mozna na to jezdzic znam kogos kto ma 3cm cofniete i oprocz efektu wizualnego auto rewelacyjnie sie prowadzi, zarowno na suchym, mokrym, sniegu, prosto i bokiem na torze - przy hamowaniu nie sciaga, nawet z odlaczonym ABSem

Tytuł:
PostNapisane: 30 listopada 2007, 22:37 
Częsty bywalec

no ściągać autko nie ściąga. a wiem żę poszło bo widać to na wahaczu na tej gumie co jest przykręcona do do podwozia. będe chciał to jednak wyprowadzić bo pewnie przez to żeby jechać prosto musze mieć kierownice lekko skrzywioną.... o ok 1/6 skrętu.....

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 21:01 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
w tamtym aucie tez kierownica jest skrecona w lewo delikatnie, po pewnym czasie wymieniane bylo zawieszienie - sprezyny i amortyzatory wszystkie, po tym zabiegu kierownica byla okej, aczkolwiek po kilku miesiacach i dwugodzinnym drifcie na torze, kierownica znow jest skrecona - cholera wie o co chodzi :mur:

Tytuł: Re: po wypadku jedno koło jest bliżej nadkola?? co robić???
PostNapisane: 12 grudnia 2007, 22:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
lukas88 napisał(a):
po wypadku jedno koło jest bliżej nadkola do srodka koła.. ?? co robić??? sprawdzałem rozstaw między kołami i jest różnicy jakieś 1.5 cm :/:/ co mam z tym robić?? da sie jakoś to wyprowadzić?? można tak jeżdzić czy niebardzo

pomocy

jesli to byla lekka kolizja to napewno wahacz! napewno wachacz nie peknie jesli to tylko 1,5cm jesli to wieksza kolizja byla to moze to byc mcperson! ja po nie udanym drifcie wpadlem na krawerznik i kolo cofnelo mi sie 5 cm wygiol sie wahacz i felga! wymienilem go na nowy i jest ok ;)

Tytuł:
PostNapisane: 26 grudnia 2007, 14:31 
Pierwsze kroki

według mnie zwrotnica albo amor tak miał znajomy co rpawda w E46 ale koło własnie było tak przesunięte jak opisujesz najepiej jedz na geometrie tam Ci dokładnie sprawdzą co i jak i wtedy będzie można dokładnie szukać przyczyny Pozdro :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2007, 10:39 
Zacna persona forum

mi się wydaje że to będzie tylko wahacz. ściągnij go i przymierz do nowego żeby zobaczyć czy jest różnica. ja miałem identyczną sytuacje do Twojej. około 2cm koło do tyłu było i kierownica 1/6 obrotu żeby jechać prosto. watro pomierzyć też przekątne na kielichach od jakiegoś stałego punktu np: od rogu drzwi przy szybie do poszczególnych szpilek na kielichu. ale drzwi muszą leżeć idealnie. po wymianie wahacza auto jeździ idealnie. zero ściągania itp.

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2007, 12:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
dołączam... w 1 stłucze koło doszło na maxa do mcphersona - mechanik stwierdził żę sie mcpherson skrzywił, faktycznie to on, później coś mi autko prowadzało no i okazało się że element mocujący wahacz do podłużnicy - skrzywił się troszke i podłużnica wepchneła się do środka :zalamany: no ale luz, to było około 0.5 cm, a teraz znów miałem małą stłuczkę... kretyn w passacie zajechał mi droge, ja głupi, mogłem w niego walić to uciekłem na krawężnik i co? i znów kółko doszło na odległość 1cm do mcphersona :zdziwko: jadę dziś do mechanika na podnośnik... obawiam się że moja podłużnica już kończy swój żywot...

taadaam! :hyhy: Zrobione :) McPherson wymieniony i koło wróciło na swoją pozycje, jutro sprawdzimy zbieżność i jest git. Czyli po moich doświadczeniach stwierdzam = Bunie mają miękknie mcphersony !

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2008, 00:19 
Pierwsze kroki

panowie, żadna wymiana ćwiartek czy coś w tym stylu, niech was nie naciągają psełdo blacharze. znajdzcie takiego który ma zasade że "centymetr jest twoim przyjacielem" a on wam to naprawi. zacznijcie od dokładnych pomiarów najpierw góry czyli przekątnych i długości, pużniej z kanału dołu i wyjdzie co jest nie tak, centymetr was nie oszuka. a nie wymontowywać wachacz i poruwnywac z nowym-paranoja... pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2008, 00:22 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
W0 NYGUS jesli przyczyna jest zgieta podluznica (ma lekka harmonijke) w zwiazku z czym cofniete jest mocowanie wahacza o 3cm - lepiej wyciagac to czy wstawic cwiartke ?

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2008, 19:49 
Poszukaj zanim zapytasz

a czy orientuje sie ktoś ile może kosztować taka "zabawa" jadąc na płytę naprawczo-pomiarową jeśli faktycznie podłużnica jest cofnieta?

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 10:44 
Forumowicz

Moje BMW: E30 sedan
Kod silnika: M40B16
qrax napisał(a):
W0 NYGUS jesli przyczyna jest zgieta podluznica (ma lekka harmonijke) w zwiazku z czym cofniete jest mocowanie wahacza o 3cm - lepiej wyciagac to czy wstawic cwiartke ?

Moim zdaniem sprzedac auto i szukac nastepnego ;) Ale sa gusta i gusciki

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 11:57 
witam mam podobny problem chcialem zapytac co bylo w koncu przyczyna cofnietego kola czy dalo sie to zrobic z jakimi rezultatami i jakie koszta z gory dzieki pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 12:51 
Forumowicz

Ja mam tylne prawe koło przesunięte do przodu jakieś 1,5 cm. Z mechanikiem wspónie stwierdzilismy ( po gruntownym zmierzeniu miarką cm i oględzinach wzrokowych) że mam tylnie sanie do wymiany. Mocowanie dolnego wahacza jest wygięte, pytałem się czy da się to wyprostowac.. On powiedział ze to aluminium i nie podejmie sie prostowania bo moze pęknąć.. jesli nie przy prostowaniu to przy jeżdzeniu. nadmienie że koleś robi tylko BMW i robi to pożądnie.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... e96#286727

Gdy by napĂŞd na przĂłd byÂł by idealny to czÂłowiek chodziÂł by na rĂŞkach.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1