BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 16:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] kilka pytań po zakupie beemy
PostNapisane: 5 października 2008, 21:45 
Forumowicz

Moje BMW: e60
Kod silnika: m54b30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166411
czesc! mam kilka pytan po zakupie e36 touring'a.

gdy byłem ogladac auto az w radomiu (270km ode mnie) myslalem ze jego stan jest ok no ale im wiecej nim jezdze to wykrywam pare mankamentów a mianowicie:

zauwazylem ze jest przesunieta klapa bagaznika zdjalem wszytkie plastiki z klapy i okazało sie ze wszytko jest pochytane na sylikon zamiast na spinki co dało mi do myślenia i zacząłem oglądać auto z kazdej strony - przypatrzylem sie i okazuje sie ze polowa auta była malowana (glupi byłem ze spodziewalem sie nie bitej fury z niemiec z 96r) no ale mniejsza z tym, byłem u lakiernika i powiedział ze było to już dawno robione i co miało by wyjść to by juz wyszło...

ostatnio zauwazylem ze nie działa mi centralny z wlewu paliwa i klapy więc chce je wymienic ale czy pasują one z sedana bo tylko takie są na allegro?

co do licznika - nie swieci jedna lempa po stronie temp. silnika i chce go wyciagnac a bynajmniej tylko wysunąć aby dostac sie do tej nieszcesnej lampki... moje pytanie - czy musze wyciagac kierownice czy da sie go jakos przechylic aby tam dojsc bez odpinania wszytkich kabli?

ma moze ktos spinki do bagaznika?

rozebrałem deske i jak ktoś chce to mam do sprzednia cały zestaw głośnomówiacy do nokii (mam go wystawione na allegro)

czy moge bez porblemu wlac syntetyka castrola edge 0w40 do silnika ktory ma przejechane 188tys. teraz tez jezdzi na syntetyku takim tylko ze mobilu i gosc mowil ze po przjechaniu 8tys km doalał 2 setki.

czekam na jakies odpowiedzi pozdro![shadow=red][/shadow]

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2008, 23:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
kantor napisał(a):
co do licznika - nie swieci jedna lempa po stronie temp. silnika i chce go wyciagnac a bynajmniej tylko wysunąć aby dostac sie do tej nieszcesnej lampki... moje pytanie - czy musze wyciagac kierownice czy da sie go jakos przechylic aby tam dojsc bez odpinania wszytkich kabli?

nie musisz odkrecac kiery, wystarczy ze ją odsuniesz na regulacji na max do siebie i wyjdzie bez problemu no i kable tez mozez odłączyc (dla spokoju ducha nie przekrecaj zaplonu z odlaczonym licznikiem jesli sie obawiasz)
kantor napisał(a):
czy moge bez porblemu wlac syntetyka castrola edge 0w40 do silnika ktory ma przejechane 188tys. teraz tez jezdzi na syntetyku takim tylko ze mobilu i gosc mowil ze po przjechaniu 8tys km doalał 2 setki.

Tak jesli jezdzil na syntetyku to mozesz bez obaw lac syntetyka, jednak te wszystkie castrole i mobile sa watpliwe bo sa i tak rozlewane w PL i mozna sie naciac na podroby. ja bym polecal kupic np w Intercarsie Valvoline gdyz jest produkowany w Holandii i importowany do PL a cena nie jest az tak wygorowana w stosunku do jakosci

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 08:54 
Forumowicz

Moje BMW: e60
Kod silnika: m54b30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166411
z drugiej strony nie wiem czemu ale kusi mnie wlasnie polsyntetyka...

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 19:16 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego te dwie setki oleju na 8tys. km. to się dopiero okaże jak sam pojeżdzisz
oby tak było
przebieg też może być trochę kręcony ale i przy tym przebiegu np. Valvoline 10W40 maxlive nie zaszkodzi silnikowi

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 21:25 
Częsty bywalec

Wlej półsyntetyk, półsyntetyk zaleca się już do silników z takim przebiegiem, zakładając że przebieg nie był u Ciebie kręcony. ;) Nic złego się stać nie może, jeżeli masz jakies drobne wycieki z silniczka to na półsyntetyku powinny ustapić. Pewności co do tego że teraz jeździsz na syntetyku też nie masz, na 100% przekonasz się dopiero jak go zlejesz ;)

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 19:25 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Syntetyk. 0w40 lub 0w30. 10w40 to ja lalem przy 300tys ale w sumie nie wiem po co bo do tamtej pory jezdzil na syntetyku.

Spinki kupisz w ASO.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1