BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 10:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2008, 17:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
MEFIU e39 napisał(a):
z tego co pamiętam bo kiedyś kumpel mieszkający też w niemczech miał podobną sytuację i niestety muszę napisać zabrali mu prawko bo punkciki się sumują a ten liscik który nie odebrałeś to zapewne było wezwanie na komisariat lub do sądu grodzkiego w celu wyjaśnieniu pewnych nie scisłości prawnych zwiozanych z twoim prawkiem :hyhy:

albo wezwanie do oddania dokumenciku :)

Coupe, czyli historia o tym jak kupić seryjne auto i nie dać się zwariować

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2008, 18:17 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Jigsaw - autor tematu Cie prosi o nie offtopowanie - burzysz się

Moderator Cie prosi o nie offtopowanie- jeszcze bardziej sie burzysz

Teraz ja Cie prosze- uszanuj powyzsze postulaty.

Wiecej dyskusji na ten temat nie bedzie.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 10:39 
Forumowicz

Kolego popełniłes błąd mogłeś nie przyjmować mandatu i nie odbierać wezwania na policje/sądu po dwóch latach sprawa przepada teraz na twoim miejscu nie odbierał bym tego wezwania do odebrania prawka i nie szarżuj autem bo na kontroli drogowej może wszystko wyjść to by było na tyle z mojej strony

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 11:22 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
kosior898 napisał(a):
Kolego popełniłes błąd mogłeś nie przyjmować mandatu i nie odbierać wezwania na policje/sądu po dwóch latach sprawa przepada teraz na twoim miejscu nie odbierał bym tego wezwania do odebrania prawka i nie szarżuj autem bo na kontroli drogowej może wszystko wyjść to by było na tyle z mojej strony

Bullshit. Dostałby wyrok zaoczny i tyle.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 11:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Kurde a to nowość. Jak mój znajomy (polski Niemiec) dostał mandat, pokazał niemieckie prawko to tylko kase zapłacił i pojechał bez punktów. Tak samo jest w Niemczech na polskie prawko dostajesz tylko kase, punktów nie.

Ja zrozumiałęm to tak że wymieniłeś prawko z pl na de i masz tylko de. Bo niektórzy pisza że ci dwa wezmą. A jeśli serio masz dwa to w pl pokazujesz niemieckie a w de polskie i jezdzisz bez punktów.

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 12:13 
Forumowicz

maaaad napisał(a):

Jaki wyrok? Nie ma sprawcy=nie ma wyroku

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 12:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Brata tez zatrzymala policja z wideoradarem, za kilka wykroczen mial dostac kilka mandatow, na oddzielnych kwitach. Zdziwil sie, zadzwonil do znajomego policjanta i ten mu powiedzial ze musza mu dac jeden mandat, jak kilka to niech nie przyjmuje. Nie wiem czy tak jest zgodnie z prawem, ale dzieki temu odmowil przyjecia mandatow i sprawe skierowal do sadu. Jest wiec szansa ze uniknie w ten sposob chocby naliczenia punktow.

j-23 ciakaw jestem czy zabiora ci niemieckie prawko, jesli chodzi o polskie to lepiej sie dowiedz jak to jest z odebraniem tego poleconego listu, nie wiem czy nie bedzie innych konsekwencji, moze tez policja osobiscie przyjsc i zażądać podania adresu i kontaktu do ciebie jesli nie bedzie cie w miejscu zamelodowania.

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 12:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Dzikus napisał(a):
qrax napisał(a):
moze tez policja osobiscie przyjsc i zażądać podania adresu i kontaktu do ciebie jesli nie bedzie cie w miejscu zamelodowania.

...niestety nie ma takiej opcji, nie musza znac w miejscu zameldowania twojego adresu pod którym przebywasz...np.w moim miejscu zameldowania mieszkaja ludzie którzy nawet mnie w zyciu na oczy nie widzieli to skad mogą znac tym bardziej moje miejsce pobytu????

Ok ale w miejscu zamieszkania j-23 mieszka jego rodzina i przypadek jest inny. Do mnie przyszla policja wlasnie o ta sprawe w sadzie grockim i chcieli kontakt do brata, to dostali. Dziele sie tylko doswiadczeniami i mowie jak moze sie zachowac policja, zeby byl na to przygotowany

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 12:39 
Naczelny bimbrovnik

kosior898 napisał(a):
maaaad napisał(a):

Jak nie ma sprawcy? Przecież zatrzymała go policja, na gorącym.
Popełniasz wykroczenie -> łapie Cię policja -> dostajesz mandat -> odmawiasz -> sprawa w sądzie -> nie odbierasz zawiadomienia o rozprawie -> nie stawiasz się -> wyrok zapada pod Twoją nieobecność, ewentualnie sąd może zarządzić Twoje przymusowe doprowadzenie. Jeśli będą problemy z namierzeniem Cię -> list gończy.

Ostatnio edytowano 14 października 2008, 13:04 przez maaaad, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 12:55 
Uzależniony od forum :)

kosior898 napisał(a):

Heheh, sprawca jest tylko się nie stawił na rozprawę ;) Myślisz że możesz np. kogoś okraść, nie stawić się i unikasz odpowiedzialności? Nic z tego.

List też mogłeś odebrać, obecne przepisy mówią że list wysłany na poprawny adres czy będzie odebrany czy nie uznaje się za doręczony. Przynajmniej tak jest z listami od skarbówek, policji i sądu.

Co do łączenia pkt nie wiem...

co do kursu - za późno

Co do zaocznych pkt, pół prawdy. Nie masz pkt jak nie przyjmiesz, ale jak Cię w końcu uznają za winnego to pkt masz z dnia wykroczenia, więc gra na zwłokę nic nie da...

Kup se Mondeo albo inne typowe auto... będziesz latał rok bez kontroli bez problemu, tylko odpada szlajanie się po mieście po nocy... W dzień, przepisowo jeżdżąc szansa kontroli jest znikoma... :super:

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 13:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Cytuj:
Kup se Mondeo albo inne typowe auto... będziesz latał rok bez kontroli bez problemu, tylko odpada szlajanie się po mieście po nocy... W dzień, przepisowo jeżdżąc szansa kontroli jest znikoma...

świeta prawda. mój kolega jeżdzi a4 i jeszcze nigdy w życiu go nie kontorlowali(odkąd ma audi) a mnie meczą notorycznie. zdażało sie nawet że co tydzien. jeżdziłem toyotą avensis przez jakis czas też ani jednej kontroli to samo z golfem. to jedna z głównych wad BMW jeszcze jak widzą młodego chłopaka to na siłe próbują mu coś udowodnić i szukac dziury w całym. mimo to za prędkość jezcze nie dostałem mandatu :) ale np. za wiechanie na zakaz wiazdu w środku nocy przy zerowym ruchu po to tylko żeby zapakować wielkie walizki (co widzieli) dwuch szczeniaczków w moim wieku dowaliło mi 400zł i 5ptk. :kwasny: ale na pewno poczuli sie jak prawdziwi bohaterowie. nich sie lepiej za normalną robote wezmą a nie trują dupe normalnym uzytkownikom drogi.

Ostatnio edytowano 14 października 2008, 13:21 przez Dejmon, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 13:19 
Forumowicz

maaaad napisał(a):
kosior898 napisał(a):
maaaad napisał(a):

To chyba musi być rozprawa co nie? A jak nie bedzie na rozprawie oskarżonego to jak sad wysłucha jego argumenty przez które nie zgadza się z przyjęciem mandatu? Wiem że wezwanie musisz odebrac jak cię złapią najeba... za kółkiem w sumie nie masz innego wyjścia

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 13:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
kosior898 napisał(a):
A jak nie bedzie na rozprawie oskarżonego to jak sad wysłucha jego argumenty przez które nie zgadza się z przyjęciem mandatu?
nie ma argumentów to za wiele ich to nie obchodzi. jest wyrok i po zawodach.

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 13:24 

kosior898 napisał(a):
To chyba musi być rozprawa co nie? A jak nie bedzie na rozprawie oskarżonego to jak sad wysłucha jego argumenty przez które nie zgadza się z przyjęciem mandatu?

Jeżeli oskrażony nie przyjdzie to jego sprawa, sąd rozpatrzy to zaocznie. Zresztą z fotoradaru jak sie nie przyznasz też masz zaocznie :)

"Twoja" sprawa że np. nie podałeś adresu zameldowania, albo że masz stare prawko, albo że mieszkasz u kumpla a adres masz u rodziców. Sąd/policja list Ci wysłała.

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 13:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
moze nie na temat ale...

Ja to niewiem ja wy jedzicie, mnie tam jeszcze nigdy nie zatrzymali do zadnej kontroli mam 4 lata prawko z czego 3 lata jezdze bmw. Wczesniej jeździlem e30 (316) co prawda siosrty ale ja mnia wiecej jezdzilem niz ona. Fakt też ze nie bylo czym poszalec ale teraz e36 (325) i 0 kontroli a lubie sobie czasem przycisnac albo fart albo wy naprawdze przesadzacie z tymi predkosciami

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 14:03 
Forumowicz

Moje BMW: E91 320d -E87 120I
Zawalilem sprawe ze podalem im pl dowod osobisty, jakbym pokazal niem to dostaje 900zl i dowidzenia zadnych pkt, ale gliniarz mnie tak wku............ ze przez przypadek wyciaglem pl dowod i juz bylo za pozno.

Rozmawialem z gliniarzem,ale nie z drogowki to mi powiedzial ze nie moze mi policja wystawic mandatu na dwoch kwitach- mieli to razem zsumowac a nie na dwoch mandatach. Co innego gdyby mnie zatrzymali np za 10km ponownie.

Mam tylko prawko niemieckie. Dzwonilem na policje i oni sami nie wiedza jak to funkcjonuje na niem prawku, powiedzial ze mam odebrac list i sie wstawic bo przy jakiejkolwiek kontroli drogowej i tak dojda do tego ze jezdze nielegalnie. Ale mowil ze na 100% pkt sie nie sumuja pl z niemieckimi. Zobaczymy

Nie jechalem BMW. Smigalem AUDI a4 2.0tdi

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 15:03 
Forumowicz

ja bym na twoim miejscu nie odbierał żadnych listów od psiarni jak wpadniesz na kontroli drogowej to trudno... ale tak to troche sobie pojezdzisz

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 15:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
kosior898 napisał(a):
ja bym na twoim miejscu nie odbierał żadnych listów od psiarni jak wpadniesz na kontroli drogowej to trudno... ale tak to troche sobie pojezdzisz

Brawo!! Jeszcze jakieś dobre rady? A kim ty jesteś że dla ciebie policja to psy?

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 16:12 
Naczelny bimbrovnik

kosior898 napisał(a):
maaaad napisał(a):
kosior898 napisał(a):
maaaad napisał(a):

To chyba musi być rozprawa co nie? A jak nie bedzie na rozprawie oskarżonego to jak sad wysłucha jego argumenty przez które nie zgadza się z przyjęciem mandatu? Wiem że wezwanie musisz odebrac jak cię złapią najeba... za kółkiem w sumie nie masz innego wyjścia

Nie będąc na rozprawie, sam sobie szkodzisz, ale jeśli sąd tak nie zadecyduje, nie musisz na nią przychodzić. Jeśli dostajesz zawiadomienie o rozprawie - nie musisz przyjść, jeśli wezwanie - musisz. To, czy dostaniesz zawiadomienie, czy wezwanie, zależy od sądu. Przy zawiadomieniu możesz swoje wyjaśnienia złozyć na piśmie, które zostanie odczytane do protokołu na rozprawie, pod Twoją nieobecność. No ale jak dostaniesz wezwanie i nie przyjdziesz - doprowadzą Cię.
Jak coś to m. in. art. 65, 67 i 71 ustawy kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia.
Naprawdę, z palca tego sobie nie wyssałem, tak jest i tyle :)

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2008, 16:32 

GP-T1000 napisał(a):
kosior898 napisał/a:

Brawo!! Jeszcze jakieś dobre rady? A kim ty jesteś że dla ciebie policja to psy?

GP-T1000, co sie tak irytujesz? Przecież "psy", "pies" to nazwa zwyczajowa a nie obraźliwa?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1