BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 04:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ilość lakieru
PostNapisane: 15 października 2008, 06:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
Witam! Mam kupic podkład i lakier do listew klamek i dokładki na przód i tył (M) i mam pytanie ile mam tego kupić, bo zapomniałem się zapytać :wstyd: . I czy ten podkład musi byc jakis specjalny do tworzyw stucznych czy to tylko taka ściema zeby od nieznajacych sie ma temacie wiecej kasy zgarnać? Ile mam tego kupic? I ile potrzebuje lakieru na lusterka ala M3?

Chodzi mi o elementy wkazane strzałkami

Obrazek

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2008, 10:21 
Pierwsze kroki

na lusterka wystarczy 100ml bazy i tyle samo bezbarwnego

podkład oczywiscie do plastiku. Jezeli chodzi o podkład uniwersalny do wszystkiego to też możesz na nim lakierować, ale nie ździw się że po jakims czasie lakier będzie ci odchodził płatami, nie mówie tu o tygodniu czy miesiącu ale o roku czy dwóch lat.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2008, 10:35 
Częsty bywalec

yyy a ile mi tego pujdzie na pozostałe elementy???? Maj być w czarnym macie czy wystarczt mi 300ml czy raczej wiecej

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2008, 14:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
michal1986 napisał(a):
macie
:zdziwko: :kwasny: ??

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2008, 16:16 
Ciężko jest szacować ilość, jeden lakiernik zużyje mniej, inny wiecej. 300 ml podkładu na plastik na pewno wystarczy (przesikuje sie cieniutką warstwe), na to wskazany jest podkład akrylowy, następnie farba....

Widze, że masz już polakierowane te elementy (oprócz klamek), więc jeśli lakier się trzyma, wystarczy to zmatowić i w tym przypadku podkład na plastik jest zbędny, stosuje się go jak nazwa wskazuje na gołe tworzywo,...

Wszystko zależy od tego kto będzie to robił i jak się do tego zabierze, dlatego najlepiej rozmawiaj z lakiernikiem, chyba, że sam malujesz?

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2008, 16:26 
Pierwsze kroki

michal1986 napisał(a):
yyy a ile mi tego pujdzie na pozostałe elementy???? Maj być w czarnym macie czy wystarczt mi 300ml czy raczej wiecej

ale przecież listwe od zderzaka przedniego masz w czarnym macie, wystarczy użyć rozpuszczalnika nitro i zetszeć lakier razem z podkładem :hyhy: no chyba że listwa była chropowata i ktoś ją szlifował to wtedy musisz lakierowac.

Czarny mat najlepiej kup w spray'u :) pojemnik 500ml wystarczy, no chyba że chcesz to zrobic PRO to wtedy tylko pistolet ;) mysle ze 1,5 setki powinno ci wystarczyc na takie elementy.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2008, 05:09 
Częsty bywalec

Wypych, te elementy były malowane w niemczech i ktoś to zrobił bardzo nieudolnie ponieważ zchodziło to całymi płatami...

Tomash-26, Listyw w miejscach gdzie odchodził lakier były porysowane czyli jakby ktos je czyścił przed malowaniem na czerwono...

Podkładu poszło mi 400 ml kupiłem podkład akrylowy do plastików szybkoschnący... Poszło by go mniej ale psikane było 2 razy po pierwszym razie listwy były dopieszczanie papierkiem 2000. Kupiłem puszke czarnej farby i zobaczymy dzis czy wystarczy bo wczoraj niezdażylem tego zrobic mimo iz listwy sa male ale zchodzi z czyszczeniem. Dzięki za info :)

PS niejest to do końca taki mat ale tez sie nie błyszczy jak psu ...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1