BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problem z mocą :( w 530d
PostNapisane: 22 października 2008, 21:17 
Pierwsze kroki

Witam
Kolejny problem jaki sie pojawił w mojej E39 530d rocznik 1999 to nastepująca sprawa rozpedzam samochód na każdym biegu normalnie!! zasówa tak jak powinien ale nagle przy predkości ok 160km/h auto traci zupełnie moc wskaźnik chilowego zuż. pal. spada na 10L i auto wogóle nie ma mocy! po zwolnieniu do ok 80km/h i ponownemu dodaniu gazu moc wraca ale znów osiąga 160 i koniec!!
Drodzy koledzy prosze o porade!!
Podpinałem komp oprócz wypiętego zaworu recylkulacji spalin nic nie wykrywa!
Nadmienie zmieniony jest czujnik ABS i łożysko z pierscieniem od ABS'u jak również steronik ABS'u jest po naprawie ale watpie żeby to miało jakikolwiek wpływ ponieważ z wypieta wtyczką absu jest to samo tylko nie wiem przy jakiej predkości ponnieważ bez absu nie ma licznika!!
Dzieki za pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, 08:48 
Pierwsze kroki

A jaką prędkość widzi sterownik silnika?

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, 10:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
moze wypnij przepływomierz na próbę

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, 11:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: s54
przepływomierz na 100%

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, 12:45 
Pierwsze kroki

przepływka była niedawno wymieniana wiec nie wiem czy to moze miec zwiazek zresztą uszkodzona przepływkę napewno by wykrył komp!
Czy po wypieciu kostki z przepływki normalnie bedze samochód jechał i jesli bedzie jednak uszkodzona to po wypieciu nie powinno byc spadku mocy na pitce?
i tak jeszcze dedukując to przecież jezeli to przepływka to na kazdym biegu przypewnej predkości obrotowej a nie szybkości auta by odcinało moc! nie tylko na 5 i przy przekroczeniu 160km/h

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, 13:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: s54
przepływka była wymieniana a błąd został skasowany? bo ja w m57d30 miałem tak właśnie że wymieniłem przepływke a błędu nie skasowałem i ciągnął pięknie do 120 ale powyżej nie dało rady ... widze że jesteś z Kielc więc wal na PW jakbym mógł Ci pomóc

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2008, 12:51 
Pierwsze kroki

co do wymiany przepływki to błedy skasowane! wszystkie błedy sa skasowane! ostatnio nawet kiedy problem z moca sie pojawił to tez na komp podjechałem skasowałem jakies błedy zswiazane z zaworem recyrkulacji spalin (jest wypiety) czujnik abs bo wyminiałem! przeleciałem sie autem rozpedziłem do 160 znów to samo podjechałem na komp i zadnych błedów nie było! co zauważyłem jeszcze ze jezeli dodaje gazu płynnie wraz ze wzrostem predkości nie wciskajac pedału do końca to auto idzie do momentu dopuki nie depne w podłoge nie wtedy udaje mi sie przekroczyć predkość 160! nie wiem co to moze być prosze o podpowiedzi

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1