BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 330d warkot przy wyłączaniu silnika.
PostNapisane: 24 października 2008, 12:50 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam!
Posiadam BMW 330d 2003r. Podczas wyłączania silnika słysze dziwne warknięcie połączone z piskiem. Czym to moze być spowodowane? Podczas włączania silnika nie ma czegos takiego.
Czy mozliwe ze poprostu tam ma być? Paski klinowe są nowe.
Dzwięk ten jest obecny od kiedy kupiłem auto ale nigdy sie nim nie przejmowalem do dzisiaj...
Dziękuje za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2008, 12:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
dziwne, ja u siebie tego nie mam, najlepiej jakbyś wrzucił krótki dźwięk z tym warkotem bo tak ciezko powiedzieć (tym bardziej, że paski masz nowe)

PS a Twoja wersja to 204KM? nie wiem czy tam nie było tego dokuczliwego koła dwumasowego :niepewny: i czy ono sie nie odzywa

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2008, 12:58 
Pierwsze kroki

kolego ja mam 320d i mam podobnie.i z tego co wyszlo to kolo 2masowe juz powoli wola o pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2008, 13:38 
Poszukaj zanim zapytasz

mroq,rorafalki dzieki za szybką odpowiedz. Postaram sie dzisiaj nagrać ten dzwięk i wrzucic na forum. Tak to 204KM.
Nie wiecie jak długo może pochodzić to koło dwumasowe? Jest możliwość ze samochód rozkraczy mi się na ulicy?

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2008, 13:56 
Poszukaj zanim zapytasz

koło 2masowe na 99,9%, niechybna wymiana w niedługim czasie :(

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2008, 15:04 
Forumowicz

TadekO napisał(a):
koło 2masowe na 99,9%, niechybna wymiana w niedługim czasie :(

Co do tego że to koło 2masowe to się zgadzam (mam to samo u siebie) :P A co do wymiany w niedługim czasie to trochę przesada, wstyd się przyznać ale ja tak już jeżdżę około 1,5 roku i nic złego się nie dzieje oprócz tego warknięcia przy gaszeniu silnika. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2008, 07:51 
Poszukaj zanim zapytasz

Jeszcze jest jeden sposób, żeby sprawdzić czy to koło dwumasowe. Na postoju dotykasz lekko sprzęgło, jak ci oddaje (czuć takie wibracje) to na pewno koło, im mocniej bije tym gorzej. Jak gasisz na sprzęgle to też nie powinno być słychać tych dźwięków o których mówiłeś.

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2008, 10:42 
Poszukaj zanim zapytasz

dzieki Siemek. We wtorek bylem w serwisie bmw bo juz zaczęło byc troche nieciekawie- pojawiły sie metaliczne dzwieki przy dodawaniu gazu na luzie. Okazało sie ze to koło pasowe- 1250zl. Jesli chodzi o warkot przy gaszeniu to prawdopodobnie to sa poduszki pod silnikiem- jedna jest zerwana a druga naderwana. Będe wymieniał za 2 tygodnie bo chłopaki nie mieli czasu.
Mam nadzieje ze to nie koło 2masowe tylko poduszki- ceny tych dwóch częsci różnią sie zasadniczo:).
Jesli chodzi o to koło pasowe to rewelacja- teraz przy ruszaniu nie szarpie(juz myslalem ze cos ze mną jest nie tak) no i nie ma tego metalicznego dzwieku który jak slyszalem to mnie serce bolało:)
Dziekuje wszytstkim.

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2008, 20:54 
Pierwsze kroki

karols102-tez jestem z wawy i mam ten sam problem ktory ty miales w swojej e46.mozesz powiedziec ile z robota wyniosla cie wymiana tego kola pasowego i gdzie to robiles??

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2008, 02:08 
Pierwsze kroki

Koło pasowe odpowiada za szarpanie auta? Na czym to koło sie znajduje bo chba nie jedno jest przy tym silniku. Tez mi szarpie jak chce zareaz po rozruchu jechać równiutko powiedzmy na 1ce przy 1200obr i czasem mi szarpinie ale tylko chwile po odpaleniu ma czasem takie maniery.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1