BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 08:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Kapie olej POMOCY!!!
PostNapisane: 26 października 2008, 13:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 / e60
WITAM wszystkich posiadaczy BMW

do rzeczy..
mam BMW e39 530d z 2001r. zauwazylem ze z mojej buni zaczal kapac olej, dokladnie od spodu cala oslona jest zachlapana olejem, z gory nic nie widac ale widok nie napawa mnie optymizmem, nie wiem co mam zrobic, wogole nie mam pojecia od czego moge zaczac. Zastanawiam sie czy to moze byc slynna odma, ale to jest tylko moj domysl. Prosze o porade. Z gory dziex.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 18:23 
Pierwsze kroki

Proponuję odkręcić osłonę pod silnikiem i zobaczyć skąd leci olej. Prawdopodobnie filtr odmy do wymiany lub co najgorsze coś się dzieje z turbiną oraz przejrzeć wszystkie węzę olejowe. Ale najpierw musisz obejrzeć to od dołu.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 19:22 
Pierwsze kroki

witam ponownie,
usterka niby zlokalizowana
otoz olej kapie spod miski olejowej i tu mam pytanie czy niezbedne jest podnoszenie silnika czy mozna to sciagnac jakims innym sposobem, ????

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 21:09 
Pierwsze kroki

Witam. Czy mógłbyś określić dokładniej oraz czy sprawdzałeś w jakim jest stanie odma.
Może to być z pod śruby do zlewania oleju z miski olejowej -bo ktoś za słabo dokręcił lub nie wymienił podkładki oraz z jakiś tam przyczyn rozszczelnił się czujnik od poziomu oleju.

[ Dodano: 30 Październik 2008, 21:16 ]
Jeżeli chodzi o zdjęcie miski olejowej to raczej nie powinno być problemu. Raczej nie trzeba podnosić silnika o ile dobrze pamiętam.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 22:16 
Pierwsze kroki

odma dzis zostala calkowicie wymieniona, ale wokol niej bylo sucho, zreszta gora silnika az do momentu pokrywy miski olejowej jest sucho, kiedy dzis bylem u mechanika padlo haslo zeby odkrecac silnik zeby wymienic uszczelke spod miski, kiedy ja jestem z daleka od takich experymentow bo co oryginalnie zlozone to wiadomo ze jest dobrze, ale jestem jeszcze ciekawy czy nie puscil simering spod kola pasowego, czy jest duzo roboty zeby go wymienic ??

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2008, 21:03 
Pierwsze kroki

Witam. Żeby odkręcić koło pasowe najpierw musisz zdiąć pasek od klimy, następnie wiatrak z wiskoza,potem kierownice powietrza na chłodnicy, znów pasek od osprzętu. I masz koło na widelcu. Koło jest przykrecone na cztery śruby-torxy do wału korbowego.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1