BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 00:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zabrane dowody za Xenon HID
PostNapisane: 26 października 2008, 14:01 
Forumowicz

Moje BMW: e46Ci
Kod silnika: M52b28
Dzisiaj podczas kontroli st. sierżant pozbawił mnie dowodu rej za jak to określił: "brak sys. samooczyszczania oraz homologacji reflektora". Pomijam już fakt że podczas trzykrotnej kontroli trafiam na tego samego a'społecznego funkcjonariusza który za każdym razem pozbawia mnie ów dowodu.
Pytałem wcześniej diagnostę który poinformował mnie że nie ma takiego przepisu który określa takie wymagania odnośnie zestawów HID, powiedzialem to ww. sierżantowi lecz on obalił taką teorię a dyskusje z nim uważam za czas stracony poddałem sie bez walki.
Proszę o pisanie o podobnych przypadkach oraz o przytoczenie konkretnego przepisu (nie tekstów w formie"tata a Marcin powiedział ...") ktory wyjaśni (nie)legalność zest. HID.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 18:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 325
Kolego o ile dobrze pamietam... Jakiś czas temu zagłebiłem sie w przepisach.
I znalazłem że... faktycznie musi być system reflektorow samopoziomujący sie i spryskiwacze ale tylko w NOWYCH AUTACH!!

Jeśli chodzi o zestawy xenonowe to wychodzilo na to ze musza miec homologacje i po kłopocie, nawet na przegladach nie powinni robic problemow, jesli auto nie bylo seryjnie w to wyposazone, a zestaw xenon jest zhomologowany.

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 18:24 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
DAN V8 napisał(a):
Kolego o ile dobrze pamietam... Jakiś czas temu zagłebiłem sie w przepisach.
I znalazłem że... faktycznie musi być system reflektorow samopoziomujący sie i spryskiwacze ale tylko w NOWYCH AUTACH!!

Jeśli chodzi o zestawy xenonowe to wychodzilo na to ze musza miec homologacje i po kłopocie, nawet na przegladach nie powinni robic problemow, jesli auto nie bylo seryjnie w to wyposazone, a zestaw xenon jest zhomologowany.

Dokładnie tak. Nie mieli prawa zabierac ci dowodu.

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 18:25 
A jakbyś powiedział, że nie masz przy sobie dowodu? Co by było? Pytam z ciekawości :).

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 18:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
W koncu sie za to wzieli !!!!!!!!!!!! :hurra: :hurra: :hurra: Oczywiscie dominiku nie tyczy to sie ciebie :/ dostales jakis mandat ??? :dobani: To co widze na drogach to przekracza wszystkie granice !! Auto rozpadajace sie ledwo jedzie A HIDY musza byc !! i oslepiac wszystkich !! :wsciekly: :cenzura: wiekszosc ma wsadzone owe xenony do aut bez skoczewki nie musze dalej mowic jaki jest tego efekt :wsciekly: :cenzura:

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 18:30 
Forumowicz

Moje BMW: e46Ci
Kod silnika: M52b28
Ja rownież zagłębiałem sie w temat czytałem wszelkie wątki z tym związane. Przytocze tu cytat z innego forum: "nie każdy reflektor xenonowy jest wyposazony w system samopozomowania i nie wszystkie auta z xenonami sa wyposażone w spryskiwacze maiłem kilka reno lagun na warsztacie w którym pracuje na xenonach z 2003roku i kilka z nich nie miało spryskiwaczy a orginalnie były wyposazone w xenony" To by się zgadzało że przepis dot. aut nowych.
Jutro jadę na diagnostykę i dokładnie się dowiem co i jak, jeśli owy przepis nie obejmuje aut starszych będę chciał aby diagnosta wystawił mi zaświadczenie, a na policjanta będę składał skargę, dość ciemnogrodu który każe bez opamiętania.

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 18:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 325
rybik napisał(a):
A jakbyś powiedział, że nie masz przy sobie dowodu? Co by było? Pytam z ciekawości :).

Za brak dokumentu (prawa jazdy, dowodu rej, ubezpieczenia) mandat 50zł -500zł + mozliwosc odcholowania auta na parking policyjny jesli policjant kanalia a widze ze koledze sie specyficznie trafilo, wiec tak by sie skonczylo. a Jesli policjant ok, to karze odstawic auto na najblizszy parking albo pusci na "słowo" po wcześniejszym sprawdzeniu przez szczekawke co i jak.
pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 19:04 
Zacna persona forum

Mały Baron napisał(a):
nie każdy reflektor xenonowy jest wyposazony w system samopozomowania i nie wszystkie auta z xenonami sa wyposażone w spryskiwacze
ja bym tu sie klucil moim zdaniem kazde auto w ktorym sa fabryczne xenony musi miec spryskiwacze i samopoziomowanie jeszcze nie spotkałem sie z takim autem natomiast w renowkach nie ma soczewek !! a sa xenony

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 19:04 

Mały Baron, trzeba było kazać mu podać paragraf jaki łamie Twoje auto i koniec, a nie że Ci zabiera "na czuja" "bo tak mu się wydaje" itp.

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 19:06 

Chmielu, jak to jest? Najpierw jedziesz na xenony i to bez soczewek, a potem sam mówisz że nawet fabrycznie ładują /ładowali to nie soczewewk... :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 19:10 
Pierwsze kroki

oczywiście że gliniarz miał rację i prawidłowo zabrał dowód bo reflektor nie był homologowany pod oświetlenie ksenonowe.A jaka jest różnica między linią światłocienia wytworzoną przez żarówkę a palnik ksenonowy to chyba każdy wie...w reflektorze ksenonowym nadmiar oślepiającego światła jest "odcinany" przez przesłonę tak aby nie raził nadjeżdzających z przeciwka,w żarówce doświetlane jest bardziej pobocze bo jest o wiele słabsza od ksenonu i skierowanie większego strumienia światła do oświetlenia pobocza jest bezpieczne.Zgłębiam ten temat od bardzo dawna,nawet przerabiałem reflektory zmieniając w nich soczewki ze zwykłych na ksenonowe,na forum omegi jest bardzo rozległa dyskusja na ten temat.Wkładanie HID'ów do ryflowanego reflektora który zaprojektowany jest do współpracy z zwykłą żarówką to czysty bandytyzm na drodze
a co do fabrycznych bezsoczewkowych z ksenonem to są jak najbardziej(np laguna 2 czy e-klasa okular) ale tam reflektor jest tak zaprojektowany że daje taką samą płaską linię światłocienia jak reflektor z soczewką

Ostatnio edytowano 26 października 2008, 19:17 przez cezark, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 19:14 
Zacna persona forum

Chodzi mi o auto NIE PRZYSTOSOWANE do xenonow czyli samochody ktore oslepiaja innych uzytkownikow :kwasny: sa zle wyregulowane jezeli maja soczewki to pol biedy a o ile wiem renowki nie maja soczewek ale sa przystoswane do xenonow tzn samopoziomowanie, spryskiwacze (moze i inny odblask)

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 19:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Sprawa xenonow i soczewek wyglada tak:

Jest to jak najbardziej normalne ze xenony montowano w autach bez soczewek. Jest jedno ALE.

Otoz zestawy xenon jakie kupuje wiekszosc, kosztuja tyle co lepsza wódka. Nie posiadaja one homologacji, nie spelniaja zadnych norm palniki swieca sobie jak chca powodujac oslepianie. Montaz takiego zestawu w reflektorze soczewkowym powoduje wymuszone skupienie swiatla i redukuje znacznie oslepianie. Dlatego jest przekonanie ze xenon to obowiazkowo soczewka.

Co do samopoziomowania i spryskiwaczy to nie wiem czy istnieja odpowiednie przepisy, ale jedno jest pewne - zestawy HID za 150 - 400 zł nie posiadaja waznej u nas homologacji i nie powinno sie ich uzywac na drodze publicznej wiec tak czy inaczej slusznie zabrali dowod.

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 19:32 

qrax napisał(a):
Co do samopoziomowania i spryskiwaczy to nie wiem czy istnieja odpowiednie przepisy, ale jedno jest pewne - zestawy HID za 150 - 400 zł nie posiadaja waznej u nas homologacji i nie powinno sie ich uzywac na drodze publicznej wiec tak czy inaczej slusznie zabrali dowod.

Otóż ostatnio nawet pokazywano na forum filmik, i dziennikarz mowil ze kupil za 350 i miały homologację..

P.S. H4 warty za 5zł jest gorssza od blue wision za 35zł, jednak wszyscy na takich najtańszych jeżdżą...

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 19:52 
Pierwsze kroki

troszkę mylicie pojęcia,za oślepianie nie odpowiada to czy palnik jest firmowy(philipsa czy osrama) czy jakiś chiński badziew tylko to czy reflektor jest ksenonowy czy nie.Tzn w reflektorze soczewkowym ksenonowym odpowiedzialna jest za to przysłona na soczewce,jeżeli rozbierzecie taki ref ksenonowy i taki sam ref soczewkowy(soczewka pod zwykłą żarówkę to zobaczycie że wszystko w środku jest identyczne poza przesłoną na soczewce ,to samo jest w reflektorze ryflowanym,linie światłocienia tworzą inaczej ukształtowane ryfle na szkle.Tu na foto widać różnicę w lini światłocienia
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 20:40 
Częsty bywalec

Chmielu, dokladnie... ostatnio jechalem dosc duzo km nocą.. tragedia.. 40 % ktore mijalem nie powinno wogole miec zamontowany xenon :/

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 20:59 
Zacna persona forum

Mam nadzieje ze sie to zmieni ;) Wszystkie Hundyy bmki (odsniezarki) :hyhy: Calibery golfy i innego rodzaju sprzety z zestawami Hid powinne miec zabierane dowody !! Bo Te Niebieskie swiatło tylko oslepia :wsciekly: :cenzura:

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 22:31 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m40b18
Chmielu napisał(a):
Chodzi mi o auto NIE PRZYSTOSOWANE do xenonow czyli samochody ktore oslepiaja innych uzytkownikow :kwasny:

mnie to strasznie irytuje :kwasny: niedługo chyba zamontuje sobie halogen na półce skierowany za siebie i będę się odwdzięczał tym :cenzura: :krzeslem: :shoot:

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 22:40 
Częsty bywalec

a co najlepsze juz w malych dostawczakach tych do 3,5 T montuja sobie xenony :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 23:03 

Moje BMW: E38
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=2819
faktem jest to ze dzisiaj kazdy chce miec xenon...ktory kosztuje grosze..wiec latwo jest go nabyc..

w niemczech nie widac tego druciarstwa i wiekszosci zadne auto nie oslepia innych..zdarzaja sie nawet auta z normalnymi tradycyjnymi zarowkami ktore oslepiaja ale to wlasnie przez zle ustawienie swiatel... w Polsce jest mega burdel z tym..i nie tylko z tym.. :/ ale i tak kocham ten kraj ...moze wlasnie za to :super:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1