BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 09:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Osłona silnika a temperatura pracy,ma to związek?
PostNapisane: 1 listopada 2008, 11:45 
Pierwsze kroki

Witam,od niedawna stałem sie szczęśliwym posiadaczem E46 320D.Mam pytanie odnośnie temeperatury pracy i czasu w jakim silnik uzyskuje właśnie odpowiednią temeperaturę.Nie chciałbym odrazu iść w wymiane termostatu i stąd tez moje pytanie czy brak dolnej osłony silnika może mieć wpływ na zbyt wolne a na trasie zazwyczaj prawie nie możliwe osiągnięcie właściwej temperatury pracy? Na mieście samochód rozgrzewa się po przejechaniu około 10km czasami więcej a na trasie dociera wskazówka tylko do pierwszej kreski (przy obecnych warynkach pogodowych).

Ostatnio edytowano 4 listopada 2008, 10:52 przez furiozo, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 11:50 
Pierwsze kroki

Witam, brak osłony pod silnikiem (o ile tak mam to rozumieć) po cześci ma jakiś wpływ na prawidłowe złapanie temperatury przez silnik ale raczej nie do takiego stopnia ja Ty piszesz że motor się nie dogrzewa na trasie myśle że to inny powód (termostat)

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 11:51 
Częsty bywalec

Termostat........JA miałem tak samo tylko w e-36 silnik 2 litry.Na miescie strasznie długo sie grzał a na trasie to juz masakra.Po wymianie termostatu wartego 23,50 jest ok.Nagrzewa sie w trasie po przejechaniu 5 kilometrow

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 11:58 
Pierwsze kroki

No gdyby do E46 320d koszt by był podobny jak w E36 to bez zastanowienia bym wymienił ale niestety tutaj juz trochę drożej (180zeta,febi) i chciałbym miec pewność bo i osłony sobie cenią.

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 12:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Napewno termostat...szzegolnie dobrze to widac wlasnie w sezonie jesienno-zimowym...

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 12:52 
Częsty bywalec

Do mojego na allegro były po 70 zł...NIe wiem jak ale poszedłem do sklepu motoryzacyjnego i gosc dał mi za 23 zł.Byc moze nieoryginalny ale tak sie z kolega zastanawialismy co to za róznica???Chyba tylko w tym iz oryginał.Materiał ten sam i reszta idealnie pasuje.Takze kolego przejdz sie do sklepu i sie zapytaj.Mi na allegro wszystcy pisali ze musze wymienic razem z osłona co okazało sie nieprawda.

Pomogłem??-kliknij Pomógł

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 13:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
no chyba że pękła któraś z łapek w tej obudowie to wtedy trzeba kupić całość

Tytuł: d
PostNapisane: 1 listopada 2008, 14:03 
Forumowicz

a żaluzja działa? sprawdz czy przewód podciśnienia nie spadł

Tytuł: Re: d
PostNapisane: 1 listopada 2008, 19:22 
Pierwsze kroki

maro_bmw_318 napisał(a):
mozna zdeczka jaśniej? jaka żaluzja bo niezbyt kumam

[ Dodano: 1 Listopad 2008, 19:26 ]
maniek6600 napisał(a):
Do mojego na allegro były po 70 zł...NIe wiem jak ale poszedłem do sklepu motoryzacyjnego i gosc dał mi za 23 zł.Byc moze nieoryginalny ale tak sie z kolega zastanawialismy co to za róznica???Chyba tylko w tym iz oryginał.Materiał ten sam i reszta idealnie pasuje.Takze kolego przejdz sie do sklepu i sie zapytaj.Mi na allegro wszystcy pisali ze musze wymienic razem z osłona co okazało sie nieprawda.

Pomogłem??-kliknij Pomógł

No właśnie jak to jest czy mozna wymienić samego tego "grzybka" czy tez trzeba wymienić całość wraz z obudową? dokładnie sprzedajacy na Allegro sprzedaja cale kompletne wraz z obudowa a pewnie sam termostat byłby zdecydowanie tańszy,jak to jest mozna kupic sam?

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 19:35 
Częsty bywalec

Mi wszystcy na okolo i na allegro i na forum wyczytałem ze trzeba całosc.Poszedłem do sklepu zapytałem o termostat spojrzał w katalog i podał odpowiedni.A jesli nie wiesz jaki to to w jakiis dzionek zabierz sie za naprawe spusc płyn rozkrec i bedziesz wiedzial.Ale proponuje najpierw isc do sklepu motoryzacyjnego i to dobrego aby sprawdził w katalogu.Pozdro

Tytuł: Re: d
PostNapisane: 2 listopada 2008, 09:10 
Pierwsze kroki

maro_bmw_318 napisał(a):

No teraz wszystko jasne,zdecydowanie miałeś racje co do tej "żaluzji".Zrobiłem pobierzne oględziny i faktycznie u mnie jest wogóle brak tego przewodu podciśnienia a powinien być i myslę że dokładnie tutaj tkwi problem.Dzieki za sugestie w tym kierunku poszukiwań bo jak by nie to pewnie bym poszedł odrazu w wymiane termostatu,co oczywiście nie jest wykluczone ale zaluzja nie dziala na bank.Pozdrawiam i jak narazie można zamykać.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1