BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 17:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] PROBLEM Z AUTOMATEM E36 320i POMOCY!!!!!!
PostNapisane: 2 listopada 2008, 22:07 
Pierwsze kroki

Witam,mam problem ze skrzynia kiedy beta jest zimna ciagnie na kazdym biegu rewelacyjnie, tak samo przezuca.lecz wystarczy ze sie zagrzeje nie pracuje juz tak fajnie sa nawet momenty kiedy zaczyna (ślizgać) tzn.obroty wzrastaja a auto bardzo powoli zaczyna jechac.schylałem sie pod auto i widze ze na łączeniu skrzyni z silnikiem jest mokro od oleju.Czy zbyt niski poziom oleju moze byc przyczyna?????PROSZE O POMOC I RADY.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2008, 22:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
No to jak jest mokro od oleju to trzeba uszczelnić wyciek (wiąże się to ze zdjęciem skrzyni) i wymianą oleju w skrzyni.

Tytuł: Re: PROBLEM Z AUTOMATEM E36 320i POMOCY!!!!!!
PostNapisane: 3 listopada 2008, 09:23 
Forumowicz

kamilo24 napisał(a):
Witam,mam problem ze skrzynia kiedy beta jest zimna ciagnie na kazdym biegu rewelacyjnie, tak samo przezuca.lecz wystarczy ze sie zagrzeje nie pracuje juz tak fajnie sa nawet momenty kiedy zaczyna (ślizgać) tzn.obroty wzrastaja a auto bardzo powoli zaczyna jechac.schylałem sie pod auto i widze ze na łączeniu skrzyni z silnikiem jest mokro od oleju.Czy zbyt niski poziom oleju moze byc przyczyna?????PROSZE O POMOC I RADY.

nie czarujmy się kolego wymiana oleju już w niczym nie pomoże
skrzynie trzeba dać na warsztat i ją naprawić
tarczki na bank są do wymiany a co dalej okaże się na warsztacie
tak że czeka Cię nie mały wydatek

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=344853#344853

Obrazek

przydaÂła Ci siĂŞ moja wypowiedz:)
-kliknij "POMÓG£"

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2008, 18:12 
Pierwsze kroki

czytajac wypowiedzi odnosnie automatów,odnosze wrazenie ze moge miec zbyt niski poziom oleju w skrzyni i w sprzegle hydrokinetycznym.napiszcie czy jest mozliwosc sprawdzenia poziomu oleju w skrzyni bez jego zlewania i ile powinno wejsc jak bede wlewał nowy????

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2008, 06:29 
Forumowicz

ja bym sprawdził na początku czy olej na połączeniu silnika ze skrzynią to olej ze skrzyni czy z silnika ze skrzyni powinien być olej w miare czysty koloru czerwonego a z silnika zabrudzony bardziej brązowy i sprawdź poziom oleju w skrzyni biegów bo jak na mój gust masz go poprostu za mało dlatego po rozgrzaniu masz problemy a poztym kiedy zmieniałes olej w skrzyni biegów ????? bo jak dawno to olej po rozgrzaniu jest za rzadki i też może to powodować złą prace skrzyni biegów więc na początek sprawdź to co napisałem a potem dopiero ( sie drzwi w stodole ) martw się dalej .
jak sprwdzić poziom olej wjechać na kanał odkręcić sróbe w misce olejowej na imbusa w środku miski olejowej w tunelu prowadzącym i na pracującym i rozgrzanym silniku po odkręceniu sróby powinien się olej wylać jak się nie wyleje jest go za mało ale ja bym polecał wymiane oleju na nowy

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2008, 21:01 
Pierwsze kroki

ja nie wymieniałem i sadze ze poprzedni właściciel też nie wymienił,jutro sprawdze ten olej i nastawiam sie na wymiane.napisz mi jeszcze ile wchodzi do skrzyni oleju???

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 03:32 
Forumowicz

nie powiem ci dokładnie ile wchodzi bo nie wiem w instrukcji pewnie bedzie że 4 lity ale wejdzie wiecej i nie wiem dokładnie jaki masz typ skrzyni wiec dobrze by było dobrać jaki olej najprawdopodobie bedzie to ATF 22 ale nie jestem pewny no i sprawdź ten wyciek bo wymiana oleju jak masz wyciek ze skrzyni biegów nie ma sensu bo szkoda oleu co chwile uzupełniać

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1