BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 13:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 01:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
a ja jezdzilem przez 2 lata stara astra 1.4z gazem, przejechalem 70tys km (jak sprzedawalem miala okolo350000) I nie mialem z nia problemow, wygodna I ogolnie ok(najwiekszy problem to alternator-wymienilem za 150zl I uszczelka pod glowica-200zl). oleju dolewalem litr Na 10000km, dlatego nie powiem zlego slowa o oplu! a jesli chodzi o nowa Insignie..hmm, zaden nowy samochod nie ma tego czegos co maja stare modele..nie podoba mi sie!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 09:42 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
pamo napisał(a):
Każdy ma to, co lubi... właściciele Loganów i Tico również. Ale niech nie twierdzą, że Opel, czy VW może być konkurencją w klasie premium.

Ja bym to porównał do sytuacji, kiedy brzydka dziewczyna twierdzi, że jest ładniejsza od np. Halle Berry.... trąci żenadą po prostu ;p

A dlaczego nie może ? Skoro VW był w stanie zrobić lepszą limuzynę niż BMW - Phateon - to ja nie widzę żadnych przeciwwskazań.

Corny a jakich modeli to był test i w jakiej gazecie ?

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 11:01 

Moje BMW: E38
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=2819
moj sasiad ma...piekne auto

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 14:05 
Bobby_Valentino napisał(a):
A dlaczego nie może ? Skoro VW był w stanie zrobić lepszą limuzynę niż BMW - Phateon - to ja nie widzę żadnych przeciwwskazań.

Był w stanie i to zrobił!! I brawa! ale najpierw trzeba to zrobić :] i zainwestować mnóstwo ziko.

Corny a jakich modeli to był test i w jakiej gazecie ?

Nie pamiętam, muszę Łukania zapytać :]

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 15:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
niestety opel zupełnie do mnie nie przemawia, wszystkim !! Od nazwy, poprzez wykonanie, silniki, komfort, na cenach kończąc.
Mojego brata ciotecznego tata ma Vectre B niby 136KM a wcale nie jedzie, przednie fotele całyczas piszczą, trzeszczą, tak jak deska rozdzielcza. Jadąc miałem wrażenie jakby miał się rozpaść :znudzony:
Natomiast znajomy ma także Vectre, ale C i powoli pojawiają się te same objawy co w B :!:

Twierdze, że Opel jest zupełnie dla innej grupy odbiorczej i nie należy go porównywać z MB, Audi czy BMW bo poprostu nie wypada.

Jak to mówi znajomy mojego taty porównywać Opla do np. BMW to jak równać gówno do pierogów :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 15:19 
Forumowicz

powiem wam tak opla to się kupuje tylko raz w życiu a potem się wraca do jednej marki!!! a co do tej nowej insygnia to mnie się wcale nie podoba ładniejsza była vektra c ale to i tak ten jeba... i ch... opel lipa i tyle a i przede wszystkim każdy opel wpiernicza olej !!!

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 15:23 

Ale z drugiej strony... mamy w firmie ASTRĘ II 1.6 kombi, golas. Jeżdżona przez 1 właściciela do 2007r. Przebieg już ponad 300tys... Szczerze powiem że JEDEN element jest zniszczony - kierownica, a właścicwie guzik klaksonu... reszta - miód, zero śladów przebiegu. Pali, cicho jeździ, bardzo dynamiczna, bardzo gówniane hamulce (zaraz klocki śmierdzą i poprzednie i jeszcze poprzednie też zaraz się paliły). Oprócz tego że auto naprawdę świenie wygląda w kwestii stanu... to jazda w trasę - koszmar... prawa noga boli po 50km. Tunel jest kanciasty i z chamskiego plastiku...

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 17:02 

Moim zdaniem żeby uczciwie oceniac jakiś model to trzeba go sobie kupic nowy w salonie a nie mówic że kolega ma wujka którego ciotka ma syna i on sobie kupił i to straszne g.... Można kupic jakiś przechodzony strasznie egzemplarz z milionem kilometrów na budziku po 10 wypadkach i potem mówic jaki to badziew i ile oleju to bierze ale to mało miarodajna ocena. Mieliśmy w rodzinie kiedyś Kadetta 1986r 1.3 na gaźniku i jeździliśmy nim 13 lat zrobilismy nim 130tyś km nie psuło się kompletnie nic. Czasem trzeba było gaźnik przepachac bo się zapychał na naszym zasyfionym paliwie. Rdza ? Zaczęła wychodzic po jakiś 11 latach ale samochód ciągle stał na dworze i nikt się nim zbytnio nie przejmował. Potem był Fiat Siena... TRAGEDIA !!! Psuło się wszytsko non stop, zawieszenie, hamulce, skrzynia biegów, elektryka, sprzęgło a rdza chrupała mocno po 4 latach :wstyd: Aaale jeździł nim mój brat który pałuje samochody strasznie więc może w rękach emeryta lub statecznej głowy rodziny :) Czyli grupy docelowej Sieny by się sprawował rewelacyjnie. Po wpdaką z Fiatem wróciliśmy do Opla konkretnie właśnie Astron II jak narazie 160tyś na budziku olej 1l na 10000km i jedyna usterka to wyrobione ramię wycieraczki. Hamulce to rzeczywiście lekka lipa ale jeżeli są bębny z tyłu, przy tarczach są już naprawdę spoko. Druga marka w rodzinie to Honda i też sobie ją bardzo cenie chociaż ja wyrosłem z kosiarek :) Poza tym tak jak piszecie jednemu nie pasuje kompletnie Opel innemu BMW... Jak rodzicie zmieniali samochód i próbowałem namówic na BMW to słyszałem tylko: BMW to buraki jeżdżą :wstyd: Ani moja matka ani ojciec za żadne skarby by do Beemki nie wsiedli.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 18:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
KotSylwester, czyli daleko od ideału? Ja zrobiłem kilkaset km Astrą 3 w dieslu, na początku wydawała się nawet fajna, aż do momentu wejścia do środka ;p Tragiczna pozycja za kierownicą, kompletny brak ergonomii, plastiki trzeszczące i w większości tandetne w dotyku. Z każdym kilometrem było już tylko gorzej. Samochód nie był zniszczony, bo był nowy, miał kilka dobrych cech, ale na pewno nie lepszych niż w innych autach (w miarę żwawy, dopracowana nawigacja (najmilsza niespodzianka w tym Oplu), oszczędny silnik i przyjemny klik przycisków konsoli). Nie znalazłem więcej cech szczególnych tego auta i tyle. Nawet Honda Civic 5D z okolic '98 dawała więcej przyjemności z jazdy.

Dla osób uwielbiających Ople proponuję -> google.pl -> "forum opel" ;]

GM jest generalnie na skraju bankructwa, więc jest mały cień szansy, że Opli będzie mniej ;p

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 20:04 
Forumowicz

Moje BMW: e36 323i/e39 523iA
Kod silnika: M52B25
Hmmm.. to może ja też pozwolę sobie zabrać głos w sprawie Opla. U mnie w rodzinie przewinęło się już kilka aut tej marki aut tej marki i żadne z nich nie przysporzyło nam jakichś szczególnych kłopotów. Moi rodzice od 6 lat jeżdżą Vectrą B (już drugą) obie w kombi i w dieslu. Jakość materiałów co prawda nie ta co w BMW, ale jak za tą cenę to i tak jest bardzo dobrze. Zawieszenie dość trwałe a ceny części zamiennych niskie. Silniki (2.0/2.2 DTI) może nie sprawiają z tych aut rakiet ;) ale do spokojnej jazdy wystarczają. Oleju żaden z nich nie brał.
Jeżeli chodzi o rdzę to owszem była, ale tylko w tej która miała powypadkową przeszłość. W drugiej jak narazie ani grama. Więc panowie to już chyba nie czasy Kadetta i Vectry A ;)

Więc nie mówcie że wszystkie ople to szroty, bo wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz się trafi :) A czy to auta dobre czy nie to już kwestia indywidualna, bo każdy od auta oczekuje czegoś innego :)

Co do Insignii - nie podoba mi się. Vectra była ładniejsza, mniej napompowana, taka bardziej 'niemiecka' :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 20:46 

pamo napisał(a):

GM jest generalnie na skraju bankructwa, więc jest mały cień szansy, że Opli będzie mniej ;p

Tak samo jak BMW które zanotowało 60% spadek sprzedaży.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 21:09 
Przyjaciel forum

Znawca się znalazł ;p Czy Ty w ogóle masz BMW?

Sądząc po liczbie, jaką podałeś pewnie widziałeś w jakimś Fakcie informacje o spadku sprzedaży w USA.
Sprawa wygląda następująco... spadek sprzedaży pomiędzy październikiem 2007 i 10.2008 wyniósł dla BMW w USA ~10%, ale jest to wynik tylko i wyłącznie dla miesiąca października. Jeśli wziąć pod uwagę cały rok 2007 i 2008 to spadek sprzedaży w USA wyniósł zaledwie 4,8%. To jest nic w porównaniu do wyników GM!

Największy spadek zanotowano w samochodach osobowych BMW we wrześniu (-36%), ale łącznie z Mini i SUV'ami spadek w tym miesiącu wyniósł 25%.

Przy aktualnym kryzysie każda firma związana z motoryzacją (producenci samochodów oraz dostawcy części) mają problemy i w celu unikniecia dalszych wprowadzają oszczędności i cięcia różnego rodzaju.

Co do rynku Europejskiego 2008 vs. 2007 ostatnie informacje (sprzed 1-2 miesięcy) mówią, że:
"W pierwszej dziesiątce europejskich producentów tylko dwóch odnotowało wzrost rejestracji - BMW o 2,4 proc. do 647 tys. 730 samochodów i Nissan o 16,7 proc. do 277 tys. 081 aut."

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 21:19 

pamo napisał(a):
Znawca się znalazł ;p Czy Ty w ogóle masz BMW?

Mam. A czy ty jesteś w PIS`ie ? Bo widzę że swoją wypowiedź zaczynasz od próby zdyskredytowania i ośmieszenia drugiej strony.

pamo napisał(a):
Sądząc po liczbie, jaką podałeś pewnie widziałeś w jakimś Fakcie informacje o spadku sprzedaży w USA.
Sprawa wygląda następująco... spadek sprzedaży pomiędzy październikiem 2007 i 10.2008 wyniósł dla BMW w USA ~15%, ale jest to wynik tylko i wyłącznie dla miesiąca października. Jeśli wziąć pod uwagę cały rok 2007 i 2008 to spadek sprzedaży w USA wyniósł zaledwie 4,8%. To jest nic w porównaniu do wyników GM!

A ty skąd masz te dane ? :zdziwko: Bo ja z BMW Polska. Tak podałem dane dla USA.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 21:27 
Przyjaciel forum

OK, widzę, że kilku rzeczy nie wiesz, więc krótko:

Oficjalne raporty sprzedaży/finansowe koncernu.

Uwierz - aktualnie BMW trzyma się lepiej od innych koncernów, a GM jest na przeciwnym biegunie.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 21:42 

pamo napisał(a):

Uwierz - aktualnie BMW trzyma się lepiej od innych koncernów, a GM jest na przeciwnym biegunie.

Trzyma się lepiej niż inne koncerny ale nie jest za różowo. A co raportów to na najnowsze będzie trzeba jeszcze poczekac, inna sprawa że to co jest w tabelkach dla prasy nie zawsze odzwierciedla stan faktyczny.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 21:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
u mnie w rodzinie były 2 astrony I oba z zamulastym silnikiem 1.6 8V który przy 130km/h nie dawał sobie rady(max. 160km/h). jeden z nich miał przebieg 370tyś km i faktycznie olej brał ale był to bezawaryjny samochód . drugi miał 100tyś i nie brał ani oleju ani sie nie psuł i do tego palił 7l gazu na mieście:)za to rdza je lubi. o ergonomii tez nie ma co mówić. przyjemność z jazdy żadna, ale tak jak to zosatło powidziane każdy wymaga czego innego od samochodu. świetnie sie sprawdzał właśnie w roli dupowozu.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 22:22 
Przyjaciel forum

pamo napisał(a):

Trzyma się lepiej niż inne koncerny ale nie jest za różowo. A co raportów to na najnowsze będzie trzeba jeszcze poczekac, inna sprawa że to co jest w tabelkach dla prasy nie zawsze odzwierciedla stan faktyczny.

Czyli te sprzed 2 dni są dla Ciebie za stare?
Oficjalne raporty różnią się tym od dywagacji prasy, że są najbardziej wiarygodne, mają duże znaczenie dla cen akcji, współpracy z dostawcami i każda z liczących się firm przynajmniej raz na kwartał taki raport publikuje.

Temat dotyczył jednak Opla... który Insygnią swojej sytuacji raczej nie poprawi.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 23:13 
Ja dwa miesiące jeździłem Astrą ll kombi, 2,0dti. Typowy przemieszczacz, to nie jest BMW, które daje przyjemność z jazdy, w którym wykonanie jest zdecydowanie lepsze, ale z drugiej strony cena jest dużo niższa, jeżeli ktoś potrzebuje auta do przemieszczania to Opel jest ok.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 23:20 

Jezeli mowa o GM to ku upadlosci chyli sie amerykanska czesc koncernu ze swoimi v8'kami :)

pamo napisał(a):
Czyli te sprzed 2 dni są dla Ciebie za stare?
Oficjalne raporty różnią się tym od dywagacji prasy, że są najbardziej wiarygodne, mają duże znaczenie dla cen akcji, współpracy z dostawcami i każda z liczących się firm przynajmniej raz na kwartał taki raport publikuje.

Własnie "oficjalne" - wyobraz sobie sytuacje gdy BMW podaje prawdziwe dane o tym ze sprzeda spadla o XX %. W takim momencie widzialbym jedynie pikujaca w dol cene akcji koncernu takze wlasnie "oficjalne" komunikaty spolek musza byc "dobre" zeby jako tako trzymac fason.Niestety ale takie sa zasady "gry".

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 23:50 
Przyjaciel forum

Polecam kilka kliknięć na stronie NYSE (gieldy nowo-jorskiej). GM, Ford, Daimler, Tenneco, wszyscy dotknięci są kryzysem i akcje spadły przez ostatnie pół roku drastycznie. To nie jest tylko kwestia akcji BMW, producentów samochodów mamy więcej na świecie.
Nie chodzi tutaj o ukrywanie 100tys zł przed urzędem skarbowym przez jakiś tartak, te sprawy są na tyle ważne, że nie ma miejsca na większe oszustwa. Wszystko jest nadzorowane. Wystarczy przykład Porsche/VW - Porsche w kilka godzin mogło poważnie zawahać całą niemiecką gospodarką, indexy giełdowe przestały mieć znaczenie, a aktualnie Niemcy planują zmianę prawa odnośnie takich zachowań, żeby przy drugim takim przypadku nie zrujnować własnej gospodarki.

Cóż... nie każdy musi jednak wierzyć w fakty podawane oficialnie, tak samo, jak nie każdy musi wierzyć, że Insygnia to fajne auto ;p

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1