BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 04:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 14:20 
Jeśli chodzi o obudowy, można pokusić się o band-pass, czyli kompromis między zamkniętą, a otwartą. W przypadku zamkniętej, trzeba jednak ją solidnie wykonać, by była 100% szczelna.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 14:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
ale czy wg Was nie będzie lepsze rozwiązanie jak sub bedzie w podłodze? nikomu tam nie będzie przeszkadzać

bass-reflex - odpuszczam

kondensator (póki co) - również

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 14:21 
Uzależniony od forum :)

..::CZARNY::.., Zapraszam na odsłuch E34. 16cm Hertz HSK + wzmak Helix. Na tym samym wzmaku SUB. Włączę bez... się zdziwisz :zdziwko: Z subem znacznie głębiej itp, ale nie ma tak że wyłączasz sub i płasko..

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 14:24 
...ale właśnie chodzi o tą głębię!! to uzależnia :)

rorafalki napisał(a):
ale czy wg Was nie będzie lepsze rozwiązanie jak sub bedzie w podłodze?

teoretycznie dźwięki się niskie rozchodzą tak, że ZAWSZE nisko jest subwoofer, nikt nie stawia ich na stojakach, tak jak głośników wysoko-średniotonowych, więc myślę, że to nie będzie problem, gorzej, gdy bagaże przykryją całość :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 14:27 
Przyjaciel forum

..::CZARNY::.. napisał(a):
...ale właśnie chodzi o tą głębię!! to uzależnia :)

rorafalki napisał(a):
ale czy wg Was nie będzie lepsze rozwiązanie jak sub bedzie w podłodze?

teoretycznie dźwięki się niskie rozchodzą tak, że ZAWSZE nisko jest subwoofer, nikt nie stawia ich na stojakach, tak jak głośników wysoko-średniotonowych, więc myślę, że to nie będzie problem, gorzej, gdy bagaże przykryją całość :)

jak przyjdą bagaże to i skrzynki nie będzie :P

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 14:52 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
może podejdź my do tego tematu z innej strony... a mianowicie takiej że zabudowa skrzyni w podłodze będzie czasochłonna i wymaga trochę zabawy z budową odpowiedniej sztywnej obudowy... natomiast kupno skrzyni do bagażnika to kwestia praktycznie nic nie robienia :P
wkładamy i cieszymy się że gra....

Kolego ..::CZARNY::.. nie pisz że kondensator nie jest potrzebny bo chyba nie wiesz w takim wypadku po co on jest...
a to ze ktoś go nie stosuje to już jest inna sprawa... nie oszukujmy się ale bez kondensatora też będzie wszystko działać... ale... "każdy ma swój rozum" :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 15:07 

Morfii, A co w moim przypadku? Jak zmieni sytuację kondensator?

Mam hertz 16 HSK + Sub 30cm Infinity + Helix dark blue 4.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 15:12 
Przyjaciel forum

Kondensator
Kondensator jest urządzeniem poprawiającym jakość odsłuchu muzyki w aucie. Podobnie jak tradycyjny akumulator gromadzi on energię elektryczną. Po co zatem go stosować i dublować akumulator? Odpowiedź jest bardzo prosta. Oprócz zestawu audio, prąd z akumulatora pobiera jeszcze wiele innych urządzeń w aucie. Jeśli w aucie jest zamontowany wzmacniacz, może okazać się, że nie będzie on w stanie pobrać z akumulatora odpowiedniej ilości prądu, który zapewniłby jego poprawne działanie. Dzieje się tak najczęściej, gdy wzmacniacz zasila duży głośnik basowy. Do dobrego przeniesienia basu potrzebne jest wysokie napięcie do wzmacniacza. Gdy akumulator jest umieszczony daleko od wzmacniacza, nie jest w stanie w krótkim czasie zapewnić odpowiedniego zasilania. Efekt jest bardzo prosty do przewidzenia, zamiast soczystego, głębokiego basu otrzymuje się słaby efekt. Tu z pomocą przychodzi kondensator, który dostarcza odpowiednią ilość napięcia. W bardzo krótkim czasie może on zebrać oraz oddać zgromadzone w sobie napięcie, dzięki czemu zapobiega nagłym spadkom napięcia przy dużym poborze prądu. Kondensator można nazwać zbędnym luksusem, ale prawda jest taka, że każdy kto raz spróbuje, później nie wyobraża sobie budowy nagłośnienia w aucie bez tego elementu.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 15:18 

Morfii, oki, a ile kosztuje kondensator i jakiej wartości trzeba kupić?

Ostatnio edytowano 5 listopada 2008, 15:24 przez KotSylwester, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 15:22 
Przyjaciel forum

Morfii napisał(a):
może podejdź my do tego tematu z innej strony... a mianowicie takiej że zabudowa skrzyni w podłodze będzie czasochłonna i wymaga trochę zabawy z budową odpowiedniej sztywnej obudowy... natomiast kupno skrzyni do bagażnika to kwestia praktycznie nic nie robienia :P
wkładamy i cieszymy się że gra

a czy jest coś przyjemniejszego niż grzebanie przy Beem :hyhy:

Morfii, a do mojego zestawu jaki kondensator polecasz (pojemność, firma)??

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 15:30 
Przyjaciel forum

Polecam firmę DIETZ... 1F starczy... przyjmuje się że stosuje się go do wzmacniaczy których moc nie przekracza 400-500 WAT...
Nie ma co większego kupować bo będzie nie wykorzystany ;) ;) ;)

Ważne by kondensator był z elektroniką :] :]

http://allegro.pl/item469406965_21000_d ... od_ss.html

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 15:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: e66 750Li 2005r.
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=124085
Jeśli chodzi o suba to ja też staje za tym aby był to skrzynia, nie bawił bym się w montaż w podłodze, polecam skrzynię zamkniętą, bas będzie bardziej kontrolowany i przyjemniejszy, może nie będzie schodził tak nisko jak w bass reflex ale mi to nie przeszkadza. Jeśli słuchasz czarnych rytmów i chcesz żeby Ci wnętrze rozrywało to można myśleć o 30cm, ale ja bym odrazu taki skreślił, do kombi w zupełności wystarczy 25cm, będzie dużo szybszy, 30cm może nie nadążać za głośnikami z przodu przy szybkim bicie, u mnie 25-ka skutecznie tarmosi wnętrzem, nigdy nie daje więcej niż na 50% mocy, e46 jest mniejsze więc moim zdaniem 25cm wystarczy aż nadto! Duży mocny głośnik basowy ma sens w sedanie bo tam bas musi się przedzierać z bagażnika do kabiny.
Kondensator też polecam firmy Dietz :)

Moje byłe e39 M5
Moje byłe e65 745i
Moje byłe e39 540i Touring
Moje byłe e36 325i Coupe

Obczaj mojego kota, nie bój się, nie gryzie:
Obrazek

V8 sound is my only drug!

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 16:51 

Cobi napisał(a):
Jeśli słuchasz czarnych rytmów i chcesz żeby Ci wnętrze rozrywało to można myśleć o 30cm,

Polecam odsłuch u mnie płyty ROCK SWINGS - PAUL ANKA. Wersje swingowo-jazzowe znanych utworów. Wiele osób mi mówiło: A po co Ci swubwoofer? Dresiarzem jesteś? (laicy) to im włączyłem.... Bez i Z :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 16:57 
KotSylwester napisał(a):
A po co Ci swubwoofer? Dresiarzem jesteś? (laicy) to im włączyłem.... Bez i Z :)

bardzo fajne porównanie :wstyd:

Ten, kto kupuje zestaw kina domowego, naturalnie z subwooferem też jest dresiarzem? :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 16:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: e66 750Li 2005r.
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=124085
KotSylwester napisał(a):
Cobi napisał(a):
Jeśli słuchasz czarnych rytmów i chcesz żeby Ci wnętrze rozrywało to można myśleć o 30cm,

Polecam odsłuch u mnie płyty ROCK SWINGS - PAUL ANKA. Wersje swingowo-jazzowe znanych utworów. Wiele osób mi mówiło: A po co Ci swubwoofer? Dresiarzem jesteś? (laicy) to im włączyłem.... Bez i Z :)

Ja nie twierdzę że sub nie jest potrzebny, wręcz przeciwnie, tylko po co 30cm, 25cm w zupełności wystarczy, nie ma co przesadzać z wielkością głośnika (zwłaszcza do nadwozia kombi) bo jak wiadomo im większy tym wolniejszy.

Moje byłe e39 M5
Moje byłe e65 745i
Moje byłe e39 540i Touring
Moje byłe e36 325i Coupe

Obczaj mojego kota, nie bój się, nie gryzie:
Obrazek

V8 sound is my only drug!

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 16:59 
Forumowicz

Moje BMW: 2xCoupe: E30&E36
Kod silnika: M40 & M42
Garaż: www.klubbmwirlandia.czo.pl
Otóż to... jaką wybrać skrzynkę czy zamkniętą czy bass-reflex uzależnia rodzaj przez Ciebie słuchanej muzyki (szybki bit-zamknięta, wolny i ciężki-bass-reflex)
Każdy ma swoje zdanie co do wykorzystania bagażnika (niektórzy albo większość wozi tam zapas bo butle od LPG ma miejscu koła) ;) więc przy tak zacnym dieselku trzymałbym sie Twojej wersji- w podłodze! (i nadal można się cieszyć praktycznością touringa :hyhy: )
Co do rodzaju skrzynki to przy 25cm (do tego wzmaka max 200W RMS) głośniku nawet bass-reflex nie zajmie zbytnio miejsca bo to będzie ok.30l.
Wzmak jest ok. bo to Alpine i w mostku na pewno te 160W ma.
Głośnik ten, który pokazał Morfi (Rockford Fosgate-tylko poszukaj 25ki) uwież mi nie zawiedzie Cię! np. http://www.allegro.pl/item460589601_roc ... _city.html
Kondensator się zawsze przyda co by dyskoteki nie było w aucie od migających światełek przy cięższym basie (Dietz 1F - do 500W RMS)
No i nie zapomnij o odpowiednio grubych kablach- do tego zestawu 35mm2 to max.

Życze miłej zabawy i daj znać jak gra całokształt...

p.s.planuje kupno tego samego modelu i przyznam,że jestem bardzo ciekaw jak Twój pomysł się sprawdzi... :padam:

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 19:53 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 3 E46
KLiknij do gascia z tej stronki
http://www.caraudioreda.pl/
zna się na żeczy i napewno dobrze doradzi.
Takie doradzanie (ten będzie lepszy) odnosnie suba i skrzyni jak ktos takiego zestawienia nie słuchał wydaje sie byc troszke smieszne.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 22:00 
Przyjaciel forum

BeeRTe napisał(a):
Otóż to... jaką wybrać skrzynkę czy zamkniętą czy bass-reflex uzależnia rodzaj przez Ciebie słuchanej muzyki (szybki bit-zamknięta, wolny i ciężki-bass-reflex)
Każdy ma swoje zdanie co do wykorzystania bagażnika (niektórzy albo większość wozi tam zapas bo butle od LPG ma miejscu koła) ;) więc przy tak zacnym dieselku trzymałbym sie Twojej wersji- w podłodze! (i nadal można się cieszyć praktycznością touringa :hyhy: )
Co do rodzaju skrzynki to przy 25cm (do tego wzmaka max 200W RMS) głośniku nawet bass-reflex nie zajmie zbytnio miejsca bo to będzie ok.30l.
Wzmak jest ok. bo to Alpine i w mostku na pewno te 160W ma.
Głośnik ten, który pokazał Morfi (Rockford Fosgate-tylko poszukaj 25ki) uwież mi nie zawiedzie Cię! np. http://www.allegro.pl/item460589601_roc ... _city.html
Kondensator się zawsze przyda co by dyskoteki nie było w aucie od migających światełek przy cięższym basie (Dietz 1F - do 500W RMS)
No i nie zapomnij o odpowiednio grubych kablach- do tego zestawu 35mm2 to max.

Życze miłej zabawy i daj znać jak gra całokształt...

p.s.planuje kupno tego samego modelu i przyznam,że jestem bardzo ciekaw jak Twój pomysł się sprawdzi... :padam:

o! to jest odpowiedź :padam:

co do zamkniętej lub otwartej skrzynki - jednak będzie zamknięta, zależy mi na fajnym basiku a nie na łupaniu/dudnieniu

widzę, że nie jestem sam co do wykorzystania wolnej przestrzeni :hyhy: wg mnie praktyczność będzie cały czas taka sama i dźwięk też będzie OK

co do wzmacniacza - odwiedziłem sporo www i doszedłem do wniosku, że lepiej kupić dobrą używkę niż nową padlinę, póki co jestem zadowolony ze swojej decyzji :)

dotychczas myślałem nad JL Audio, ale skoro wg Was Rockford Fosgate jest równie dobry to chyba na niego się zdecyduję (i chyba jednak na 25cm jak sugeruje cobi)

kondensator będzie, ale najpierw sub bo już się nie mogę doczekać :hyhy:

kable są grube (nie wiem dokładnie jakie, ale podobno pod moją instalację w sam raz)

póki co przód gra naprawdę przyjemnie, początkowo grało to przez konweter, ale po wyprowadzeniu chinch z radia jest znacznie lepiej (teraz muszę sobie wyregulować). Mam nadzieję, że po zamontowaniu suba całość będzie spełniać moje oczekiwania (bez fajerwerków, ale OK)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 01:03 
rorafalki napisał(a):
co do wzmacniacza - odwiedziłem sporo www i doszedłem do wniosku, że lepiej kupić dobrą używkę niż nową padlinę, póki co jestem zadowolony ze swojej decyzji :)

o, to prawda :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 10:35 
Przyjaciel forum

He, he... no to kiedy będziemy mogli podziwiać efekty Twojej pracy???

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1