BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] jakie tarcze hamulcowe do 530d 2001???
PostNapisane: 2 listopada 2008, 22:00 
Poszukaj zanim zapytasz

mam problem z moim e39 kombi 530d z 2001 roku. nie mogę sobie poradzić z drżeniem kierownicy przy hamowaniu. wymienilem tarcze na textar - wytrzymały 3 tys.km i krzywe (jako, że dużo jeżdżę trwało to tydzień) - napewno nie wjechałem z gorącymi tarczami w kałuże. Następnie kupiłem tarcze Lucasa - również tydzień jazdy i znowu drżenie - krzywe.
Jakie tarcze polecacie?? Zimmermann??
Dodam że wymieniłem również tuleje w zawieszeniu, koła sprawdzone, wymieniona listwa kierownicza. Nie mam już siły...

Ostatnio edytowano 3 listopada 2008, 00:58 przez misiu, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2008, 00:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Polecam Zimmermann lub Brembo.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2008, 03:04 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Jako użytkownik owych tarcz, rowniez polecam Zimmermanna.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2008, 09:20 
Forumowicz

niech Ci sprawdzą jeszcze raz dobrze zawieszenie
wg mnie to nie tarcze są przyczyną drżenia kierownicy przy hamowaniu
sprawdź dokładnie wahacze a w szczególności ich tuleje

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=344853#344853

Obrazek

przydaÂła Ci siĂŞ moja wypowiedz:)
-kliknij "POMÓG£"

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2008, 09:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e60 LCI
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112028
Polecam zimmerman i do tego klocki jurid, sam posiadam ten zestaw

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2008, 10:26 
Poszukaj zanim zapytasz

tuleje w zawieszeniu wymienione, wachacze wszystkie były na wierzchu i są ok. Jak założyłem nowe tarcze to przez chwilę było dobrze, dopóki się nie skrzywiły.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2008, 11:11 
Pierwsze kroki

Polecam Tarox, jeżdzę na nich od niedawna, ale brat ma u siebie G88 od 2 lat i sprawują się super. Jedyna wada to to że klocki się szybciej ścierają, ale coś za coś.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2008, 20:30 
Pierwsze kroki

a może za szybko dałes popalic klockom i tarczom i dlatego tak sie robi prze pierwsze 100-200km trza ostroznie z hamulcami zanim sie nie dotrął takie moje zdanie

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2008, 10:02 
Pierwsze kroki

A próbowałeś dać tarcze do przetoczenia? Po tym zabiegu już nie powinny się odkształcać...

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 21:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
kup orginały do bemy ATE Germany i klocki :hyhy: ja miałem to samo ( i klocki też ate)

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 21:06 

Moje BMW: e91
brembo jak zaczeli robic w pl to juz nie jest to samo. jezdze z ori czesciami (opel) i wszystkie sklepiki opla wycofały sie z brembo.
do bmw załozyłem klocki ate, docierałem przez 500km a i tak zapiszczą

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 21:47 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam wszystkich! Jestem na etapie wymiany tarcz i klocków z przodu (tył tarcze i klocki ATE wymieniłem wcześniej).Czytam z uwagą wasze posty w tym temacie i już podjąłem decyzje co do kupna zamienników.Pojechałem do mojego mechanika (robi tylko bm-ki)
i powiedziałem mu co zamierzam kupić,odpowiedział mi na to ...tylko orginały TARCZE I KLOCKI .A ja ..ale przecież kupiłem zamienniki na tył i jest ok.a on ... to jest przód i nie da mi gwarancji na zamienniki ponieważ mogą się dziać z nimi różne cuda (tarcze się gną pękają ,klocki piszczą itp.).To tyle w tym temacie, a z postów tych wcześniejszych wnioskuję ,że mój mechanik ma racje.

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 19:59 

jakis tani bełkot. tylko ori? a ori to przepraszam bmw produkuje? odp: NIE.

zakładaj zamienniki. ja pracuje w aso i w życiu nie założe oryginalenej czesci która niby jest dobra bo oryginalna. owszem jest dobra, bo je robi dobra firma. płacisz tylko za wybity znaczek i marże w aso która wynosi 50% od zakupu

Moja była gruba 330cd

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 23:39 
Forumowy terrorysta

darek67 napisał(a):
. Pojechałem do mojego mechanika (robi tylko bm-ki)
i powiedziałem mu co zamierzam kupić,odpowiedział mi na to ...tylko orginały TARCZE I KLOCKI .A ja ..ale przecież kupiłem zamienniki na tył i jest ok.a on ... to jest przód i nie da mi gwarancji na zamienniki ponieważ mogą się dziać z nimi różne cuda (tarcze się gną pękają ,klocki piszczą itp.).To tyle w tym temacie, a z postów tych wcześniejszych wnioskuję ,że mój mechanik ma racje.

Dla mnie takie podejscie mechanika to mataczenie, bo nie podał konkretnej marki, ale że ''ori''. Po prostu sprzedajac droższą część może doliczyć wiekszą marże. Jak już wspomniano płaci sie za markę, obojętnie z jakiego asortymentu. Kupujesz czekolade Wedel zaplacisz wiecej niz za czekolade Baron, kwestia gustu ktora lepsza. Kupisz zegarek Omega zaplacisz wiecej niz za Certine itd, itp.

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 23:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
Zimmerman a najlepiej sport , klocki Jurid , ewentualnie zestaw Jurid ...

Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2008, 08:32 
Pierwsze kroki

biały napisał(a):
Zimmerman a najlepiej sport

Tutaj zdjęcia tych "super" Zimmermanów po 30 tys. km:

http://www.streetracing.pl/forum/Tarcze ... 39219.html

Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2008, 10:49 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Mirczyk-kan napisał(a):
biały napisał(a):
Zimmerman a najlepiej sport

Tutaj zdjęcia tych "super" Zimmermanów po 30 tys. km:

http://www.streetracing.pl/forum/Tarcze ... 39219.html

Cytat z "Ciebie" :

"Witam !
Dzis rozebralem hebel w swoim MK3 z tej racji ze czulem bicie przy hamowaniu, postawilem autko na kolkach odpalilem motor 1, 2 bieg kolka sie kreca patrze a jak bicie na tarczach, zdjelem tarcze ogladam i co widze pekniec od cholery, zrobilem na nich jakies 30 tys km zuzylem 3 komplety klockow pierwszy czerwony pagid ktory zlazl w miesiac czasu potem komplet ferodo premier i jakies 2 tyg. temu wlozylem w komplet.
I co panowie powiecie na to ? Niby takie super tarcze a okazal sie kompletna kupa. "

Jeżeli jeździsz tak że czerwone Pagidy umarły po miesiącu, trzeba przyznać że Zimmermann spisał się znakomicie wytrzymując 30 000 km i 3 komplety bardzo dobrych klocków.

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2008, 23:36 
Poszukaj zanim zapytasz

darcyn napisał(a):
jakis tani bełkot. tylko ori? a ori to przepraszam bmw produkuje? odp: NIE.

zakładaj zamienniki. ja pracuje w aso i w życiu nie założe oryginalenej czesci która niby jest dobra bo oryginalna. owszem jest dobra, bo je robi dobra firma. płacisz tylko za wybity znaczek i marże w aso która wynosi 50% od zakupu[/quottani

Zastanów się najpierw co piszesz ,a póżniej pisz.trzy posty wcześniej beczysz ,że Ci klocki piszczą i masz z zamiennikani problem ,a do mnie się spinasz ,że chciałem pomóc koledze
żeby nie musiał robić eksperymentów z zamiennikami (i w sumie zapłacić co za orginały a może i więcej).Wydaje mi się,że jest to forum BMW a nie forum handlarzy zamiennikami (bez
urazy dla tych co handlują ) mamy się tu wspierać , pomagać jeden drugiemu ,dzielić się doświadczeniem,kiedy zamienniki są dobre to sobie je polecajmy ,a kiedy nie to nie . może akurat hamulce na przód to domena orginałów. pozdrawiam wszystkich forumowiczów.BEZ URAZY.

[ Dodano: 10 Listopad 2008, 23:49 ]
renoraines napisał(a):
darek67 napisał(a):
. Pojechałem do mojego mechanika (robi tylko bm-ki)

Dla mnie takie podejscie mechanika to mataczenie, bo nie podał konkretnej marki, ale że ''ori''. Po prostu sprzedajac droższą część może doliczyć wiekszą marże. Jak już wspomniano płaci sie za markę, obojętnie z jakiego asortymentu. Kupujesz czekolade Wedel zaplacisz wiecej niz za czekolade Baron, kwestia gustu ktora lepsza. Kupisz zegarek Omega zaplacisz wiecej niz za Certine itd, itp.

Części kupję sam w BMW focie w Gdyni i mój mechanik mi je tylko zakłada i nic natym nie przycina .A jeśli chodzi o markę ....to BMW.pozdrawiam.Jesteś kolejny który próbuje mi wmówić ,ze zamienniki sa dobre(tarcze i klocki przód).Aja czytam te forum i w tym temacie wyciągam zgoła odmienne wnioski,że ludzie mają problemy z zamiennikami(hamulce) chyba,że to tylko ja zauważyłem. pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2008, 10:02 

jak wylewa ci sie z portfela to kupuj w aso i je kochaj nawet. wyzanj im miłośc to dadzą ci może 5% rabatu. ja pracuje w aso i wiem że ori czesci produkują firmy które robia na drugiej taśmie zamienniki, sachs, bosch, siemens, maan itp. jeśli cieszy cie że karmisz grubego właściciela aso, który podbija cene dwukrotnie, to kupuj dalej iwiedz że w koncu trafisz na ori cześć która też zapiszczy. ja jestem codziennie w aso za ladą a ty raz na pół roku, więc wiem troche o reklamacjach i tym podobnych

Moja była gruba 330cd

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2008, 13:49 
Poszukaj zanim zapytasz

darcyn napisał(a):
jak wylewa ci sie z portfela to kupuj w aso i je kochaj nawet. wyzanj im miłośc to dadzą ci może 5% rabatu. ja pracuje w aso i wiem że ori czesci produkują firmy które robia na drugiej taśmie zamienniki, sachs, bosch, siemens, maan itp. jeśli cieszy cie że karmisz grubego właściciela aso, który podbija cene dwukrotnie, to kupuj dalej iwiedz że w koncu trafisz na ori cześć która też zapiszczy. ja jestem codziennie w aso za ladą a ty raz na pół roku, więc wiem troche o reklamacjach i tym podobnych

Z całym szacunkiem ,ale czegoś tu nie rozumiem(jestem chyba za głupi).
Ogarnij się chłopie,Ty w kółko swoje.Żadnych konkretów ,nawet nie potrafisz konkretnie napisać jakiej firmy zamiennik sprawdzi się koledze w aucie (przypominam o zasadniczym temacie) i nie będzie z nim problemów,a gdzie ty pracujesz i czy mam kochać ASO czy nie to nie ma nic do rzeczy.Czytaj posty ze zrozumieniem ,a nie emocjonalnie,bądz konkretny,a nie
pieniaczem ,który tylko rozmywa temat. To tyle w temacie. POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1