BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 17:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] problem z temperatura
PostNapisane: 11 listopada 2008, 20:18 
Pierwsze kroki

Panowie!

Co moze być przyczyną mojego problemu? Wskazówka od temp silnika nie trzyma sie stale na środku tak jak to powinno być, natomiast waha się między środkiem a następną kreską. Temp ro

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2008, 20:22 
Forumowicz

sprawdź stan płynu w chłodnicy.jak mało dolej. odpowietrz porządnie.jak to nie pomoże to trzeba wymienić termostat :ok:

Tytuł: Re: problem z temperatura
PostNapisane: 11 listopada 2008, 20:40 
Pierwsze kroki

[quote="kuki3"]Panowie!

Co moze być przyczyną mojego problemu? Wskazówka od temp silnika nie trzyma sie stale na środku, tak jak to powinno być, natomiast waha się między środkiem a następną kreską. Temp rośnie przy wyższych obrotach, przy spokojniejszej jeździe spada, jednak nie dochodzi i tak do wymaganego poziomu. Płyn chłodniczy ok, olej w silniku ok, uklad odpowietrzony. Zauważyłem ze silnik jest słabszy kiedy temperatura wzrasta. Prosze o opinie.

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2008, 21:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
jak dla mnie to termostat, sprawdz jak CI się nagrzeje samochód czy chłodnica jest gorąca, jak nie to znaczy ze termostat trzyma i nie puszcz wody na chłodnice..jak ciśniesz to się gerzeje, jak jedziesz spokojnie to temp spada.

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2008, 21:39 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Jak termostat w porzadku, to moze byc uszczelka pod glowica..

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2008, 21:42 
Pierwsze kroki

DanyU napisał(a):
jak dla mnie to termostat, sprawdz jak CI się nagrzeje samochód czy chłodnica jest gorąca, jak nie to znaczy ze termostat trzyma i nie puszcz wody na chłodnice..jak ciśniesz to się gerzeje, jak jedziesz spokojnie to temp spada.

to zagrzeje i sprawdze...a jak sie okaże ze chłodnica jednak jest gorąca, lub ciepła??

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2008, 22:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 525
Kod silnika: M50B25
Garaż: Była:

Szampańska piękność!

Jest: E34 525 1991r. :)
Prawdopodobnie padło lub pada Visco. Miałem dokładnie takie same obiawy. Wymieniłem co trzeba i jest gitara. Otwórz maskę daj gazu i posłuchaj czy słychać viscoze i czy napędza wiatrak odpowiednio. Na 95% stawiam na to!

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2008, 22:18 
Pierwsze kroki

Grzel napisał(a):
Prawdopodobnie padło lub pada Visco. Miałem dokładnie takie same obiawy. Wymieniłem co trzeba i jest gitara. Otwórz maskę daj gazu i posłuchaj czy słychać viscoze i czy napędza wiatrak odpowiednio. Na 95% stawiam na to!

Jak będzie słychać viskoze, jaki to jest dźwięk i jak mam sprawdzić czy wiatrak jest odpowiednio napędzany?

Tytuł:
PostNapisane: 12 listopada 2008, 06:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Chłodnica to będzie i tak ciepła. Odpal samochód, niech się nagrzewa,jeśli silnik się nagrzewa, a chłodnica pozostaje chłodna to ok,termostat trzyma. Jak wskazówka osiągnie odpowiedznią temperaturę to sprawdzaj chłodnice i wąż przy termostacie czy robi się gorący (ciepły będzie napewno) jak tak to znaczy że termostat działa, puścił wode na duży obieg (chłodnice) jak zacznie wskazówka wzrastać a chłodnica będzie gorąca to musisz sprwdzić Viskoze. Jak się załączy to przy dodawaniu gazu będzie słychać głośniejszy szum powietrza wytwarzany przez zasprzęglony wiatrak, będzie też czuć mocniejszy podmuch z wiatraka.

Tytuł:
PostNapisane: 12 listopada 2008, 22:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 525
Kod silnika: M50B25
Garaż: Była:

Szampańska piękność!

Jest: E34 525 1991r. :)
Jak dasz gazu to Viskoza wydaje dźwięk zbliżony do mocnego szumu wiatru. Sam wiatrak powinien przyspieszać w miarę dodawania gazu, jeżeli przyspiesza nieznacznie lub w ogóle tego nie robi Viskoza do wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2008, 14:01 
Pierwsze kroki

Dobra Panowie sprawdziłem!!!

Autko rozgrzałem, chłodnica jest gorąca, a po dodaniu gazu nie slychac i nie czuc charakterystycznego podmuchu wiatru. Dzieki za wskazówki, dzieki waszym opisom skojarzylem jak słychac viskze. Jak się okazuje jest walnieta.

Powiedzcie mi prosze jaka jest skala trudności naprawienia tej usterki i koszty?

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2008, 14:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 & 36 cabrio
Kod silnika: M51B25 & M52B28
Po zgaszeniu cieplego silnika wisko powinno od razu zatrzymac wiatrak. Jesli jeszcze przez chwile kreci sie bezwladnie to na 100% wisko do wymiany.
Cena to od 100zl do 300zl za BEHR'a do diesla (na 3 sruby, do benzyny jest na 4). Jesli chodzi o wymiane to jest dosyc prosta i mozesz sam to zrobic. W dziale Zrob to sam masz opisane jak to zrobic.

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2008, 14:24 
Pierwsze kroki

Ja proponuje abyś sprawdził pompe wodną...jeżeli masz plastikową to pewnie już się zużyła i słabo pompuje

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1