BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 12:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Opony -proszę o rade
PostNapisane: 13 listopada 2008, 21:58 
Pierwsze kroki

Witam aktualnie moja Bunia ma kapcie w wymiarze 225/45/17 przód 245/40/17 tył, chce wymienić kapcie na 215/45 ewentualnie 205/50 oczywiście 17 cali, a no ktoś się zpyta dlaczego ano aby poprawić miedzy innymi osiągi auta - mniejsza masa i opory toczenia, spalanie też powinno spaść przy okazji, proszę o jakieś opinie i rady, a czy felgi będą pasowały do takich opon w samochodzie jest M-pakiet.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2008, 22:27 
Forumowy terrorysta

Jakiej masz szerokości felgi tak bedzie łatwiej okreslic czy mozna zakladac weższe opony. A co do zuzycie paliwa, zbytnio bym nie liczył na obniżenie spalania, moc i naped na 4kola swoje spalic musi. Instrukcja podaje w miescie dla sedana 330xi: manual 13,3, automat 14,4, wiec to nie malo, a wiemy, ze rzadko sie zdarza, zeby palilo auto tyle co podaje producent.

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2008, 22:36 
Pierwsze kroki

renoraines napisał(a):
Jakiej masz szerokości felgi tak bedzie łatwiej okreslic czy mozna zakladac weższe opony. A co do zuzycie paliwa, zbytnio bym nie liczył na obniżenie spalania, moc i naped na 4kola swoje spalic musi. Instrukcja podaje w miescie dla sedana 330xi: manual 13,3, automat 14,4, wiec to nie malo, a wiemy, ze rzadko sie zdarza, zeby palilo auto tyle co podaje producent.

spalanie jest w zasadzie dla mnie nie istotne to jedynie teoretycznie dodatek do mniejszych kapci, zależy mi na osiągach, samochód będzie przerabiany na wersje GT u Chojnackiego, chodzi mi o to czy osiągi się poprawią po zmianie na węższe opony?

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2008, 22:40 
Forumowicz

Moje BMW: 330xi
Kod silnika: M54B30
A czy wiesz, że napęd 4x4 nie toleruje różnych rozmiarów opon? Długo na tym jeździsz?

Seryjnie 225/45/17 lub 205/50/17 Ale wszystkie jednakowe i mało tego z jednakowym bieżnikiem.

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2008, 22:42 
Pierwsze kroki

Jakub napisał(a):
A czy wiesz, że napęd 4x4 nie toleruje różnych rozmiarów opon? Długo na tym jeździsz?

Seryjnie 225/45/17 lub 205/50/17 Ale wszystkie jednakowe i mało tego z jednakowym bieżnikiem.

na słupkach na dzwiach czyli w/g producenta twierdzą co innego

Tytuł:
PostNapisane: 14 listopada 2008, 02:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Jesli zalozylbys polslicki z homologacja drogowa (np Toyo R888) to mozesz 205 zalozyc na obie osie

Tytuł:
PostNapisane: 14 listopada 2008, 08:45 
Pierwsze kroki

qrax napisał(a):
Jesli zalozylbys polslicki z homologacja drogowa (np Toyo R888) to mozesz 205 zalozyc na obie osie

Jak ci się wydaje na ile może wpłynąć to na osiągi?

Tytuł:
PostNapisane: 14 listopada 2008, 09:34 
Forumowicz

Moje BMW: 320i 86
Jakub napisał(a):

Ważna jest wysokośc opon a nie szerokośc. W tym przypadku wysokośc się zgadza to jest ok.

Tytuł:
PostNapisane: 14 listopada 2008, 17:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Toyo R888 zapewniaja na suchej nawierzchni masakryczna przyczepnosc, nie potrafie tego przeliczyc na sekundy ale roznica jest kolosalna. Start, hamowanie i przyczepnosc w zakretach - bajka

Przy przednim/tylnym napedzie jesli masz takie opony to zdeklasujesz mocniejszego przeciwnika na starcie, aczkowilek przy napedzie na 4 kola roznica zapewne bedzie mniejsza, mysle ze problemow z trakcja nie masz jeszcze :hyhy: - ale odczujesz na pewno zalety podczas prowadzenia auta na suchym

Wszystko zalezy do czego chcesz miec auto - mozesz poradzic sie Chojnackiego z ogumieniem tez ci doradzi.

Opony polslick sa super na suchym, na mokrym juz sie tak dobrze nie spisuja z tego wzgledu nie jest to super uniwersalna opona na ulice. Aczkolwiek ludzie z nia jezdza. Moze dla ciebie lepsze beda np Bridgestone Potenza RE040 lub inne z drogowych opon do aut sportowych - na pewno beda trwalsze i bardziej uniwersalne niz polslick

Tytuł:
PostNapisane: 14 listopada 2008, 19:13 
Forumowicz

Moje BMW: 330xi
Kod silnika: M54B30
dentysta1 napisał(a):
Jakub napisał(a):

na słupkach na dzwiach czyli w/g producenta twierdzą co innego

Rzeczywiście, ale to dziwne

Cytuj:
Ważna jest wysokośc opon a nie szerokośc. W tym przypadku wysokośc się zgadza to jest ok.

opona 245/40 ma 98 mm,a opona 225/45 ma 101,25 mm wysokości boku opony. Czy uważasz, że to jest to samo?

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2008, 15:03 
Forumowy terrorysta

Przy doborze opon powinno się trzymać fabrycznej średnicy koła (choćby tego co podaje instrukcja 225/45/17 lub 205/50/17), żeby nie było przekłamań wskaźników. Im mniejsza srednica koła tym liczniki wskażą wyższa prędkość pojazdu i większy dystans przejechanych km.

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 20:09 
Forumowicz

witam aktualnie posiadam koła 195/65R15 na zime,na lato chciałbym założyć takie koła (aukcja przykładowa)http://www.allegro.pl/show_item.php?item=487870786 tylko ze w rozmiarze ok 215/45/17.prosze o opinie jak sie bedzie auto spisywało na takich kołach,niby na słupku w zaleceniach producenta jest podany taki rozmiar ale chce opinie wzięte z własnego doświadczenia jak si ebedzie bunia zachowywałą na drodze i czy nie zniszczą szybko zawieszenia

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1