BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 12:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Strzelili mi fotke ale...
PostNapisane: 14 listopada 2008, 22:51 
Forumowicz

Moje BMW: E46 shadow line
Witam,
Wiec strzelili mi fotke za predkosc o 24 km - nawet nie wiedzialem kiedy, gdzie. Moje zdziwienie to zamiast dostania zdjecia + mandat do domu zostalem wezwany na przyszly tydzien na komende telefonicznie. Czy w zwiazku z tym mam jakas szanse ublagania upomnienia itp lub ograniczenia mandatu do minimum?? Jesli tak to jaka strategie obrony przyjac? i ze skoro mnie wzywaja a nie wysylaja fotki to stosuja jakas taryfe ulgowa wobec mnie??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2008, 00:27 
spiter napisał(a):
i ze skoro mnie wzywaja a nie wysylaja fotki to stosuja jakas taryfe ulgowa wobec mnie??

.....a może po prostu foto nieczytelne... i chcą, byś wskazał kto jechał autem w tym czasie?

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2008, 00:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Cytuj:
do domu zostalem wezwany na przyszly tydzien na komende telefonicznie. Czy w zwiazku z tym mam jakas szanse ublagania upomnienia

Nie sądzę :] 24 to nieduże przekroczenie więc spokojnie jeśli chodzi o punkty.Jeśli chodzi o kasę to możesz wydębić niższy przedział kasowy i tyle.Mandatem bym się nie przejmował za bardzo.Albo ściągną z podatku albo się przedawni.Możesz go zapłacić nawet w ratach.Póki co musiałbyś mieć duże szczęście żeby go od Ciebie normalnie wyegzekwowali.

Cytuj:
.....a może po prostu foto nieczytelne... i chcą, byś wskazał kto jechał autem w tym czasie?

Dokładnie tak jest.

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2008, 02:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
..::CZARNY::.. napisał(a):
.....a może po prostu foto nieczytelne...

mysle ze to nie ma nic do rzeczy - zawsze wlasciciel auta musi wskazac kierujacego pojazdem, nawet jesli czarno na bialym widac ze to on - to musi to potwierdzic badz tez nie.

Do mnie czasem przychodza osobiscie i wreczaja zdjecie z pismem, czasem wzywaja na komende a raz zdjecie busa od tylu (gdzie wogole nie widac kierowcy) przyszlo listem do domu. Takze nie ma reguly

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2008, 07:05 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52B25TU
Nie ważne kto jechał, kierowca ponosi odpowiedzialność za pożyczenie auta.
Chyba, że Cię nie widać i powiesz, że to prowadziła Twoja babcia bo jechała do apteki po lekarstwa i może to osobiście potwierdzić.
Fotek nie wysyłają za każdym razem.
Linia obrony?
Jeśli tablice są nieczytelne (jedna cyfra lub litera), można, a nawet trzeba zakwestionować.
o 24 km/h to pewnie 200-250 zł i może minimum 4 punkty. Jak będzie kut*s, a nie miałeś zapiętych pasów i widać to na fotce to dojdzie jaszcze stóweczka i kolejnych parę punkcików :( :( :(

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2008, 07:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Tylko jest jeszcze taki bajer, że jeżeli właściciel nie jest w stanie wskazać kto wówczas kierował (bo fota nieczytelna, ma 2 bardzo podobnych synów itp.) to wówczas właściciel dostaje mandat ale bez punktów :)

Jeżeli fota jest faktycznie nieczytelna to trzeba coś takiego kombinować, a jeżeli widać że to ty to trzeba zgadać panią z którą rozmawiasz. Potrafią same zaproponować takie rozwiązanie :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2008, 09:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Cytuj:
Tylko jest jeszcze taki bajer, że jeżeli właściciel nie jest w stanie wskazać kto wówczas kierował (bo fota nieczytelna, ma 2 bardzo podobnych synów itp.) to wówczas właściciel dostaje mandat ale bez punktów

Dokładnie,ja za późno się o tym dowiedziałem, bo moje foto było takie że praktycznie cała czołowa szyba auta była czarna (akurat jechałem pod słońce ), ledwo było widać moją narzeczoną.rejestracja auta na zderzaku była cała obcięta - fotoradar strzelił mi ćwiartkę auta tylko a zczytał rejestrację z naklejki.Jak to się mówi nieznajomość prawa szkodzi. ;)
Ale 10 pkt. i 400 pln. przyjąłem wyhandlowałem od ładnej Pani dzielnicowej z 500 :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2008, 14:24 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
kostek_ja napisał(a):
Tylko jest jeszcze taki bajer, że jeżeli właściciel nie jest w stanie wskazać kto wówczas kierował (bo fota nieczytelna, ma 2 bardzo podobnych synów itp.) to wówczas właściciel dostaje mandat ale bez punktów

Jasne, rozwiązanie korzystne dla kogoś, kto ma sporo punktów i grozi konfiskata prawka. Ale w przypadku odmowy wskazania osoby kierującej, sprawa trafia do sądu, gdzie można dostać karę grzywny od 20 do (przynajmniej teoretycznie) 5000 zł. Plus koszty.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2008, 20:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
Ja bym się mandatem przejmowała, mi zablokowali konto w banku.........dwukrotnie już. Skarbówka.

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1