BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 15:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Temperatura silnika
PostNapisane: 29 października 2008, 19:11 
Pierwsze kroki

Witam.
Mam 320d i następujące pytanie do posiadaczy tego modelu: jak szybko wasze silniki osiągają temperaturę nominalną? U mnie po 5km schodzi z niebieskiej kreski (przy obecnej temp. otoczenia). Po 10km wskazówka leniwie wejdzie na środek skali, ale raczej woli pozostawać lekko z lewej. Ogrzewanie działa. Dodam że po 5km i zejściu wskazówki z niebieskiego pola chłodnica jest zimna, więc termostat nie puszcza na nią obiegu. Pytam, bo nie wiem czy to normalne czy niepotrzebnie martwię się na zapas niedomagającym termostatem.
Pozdrawiam - dzięki z góry za odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2008, 16:17 
Prawdopodobnie masz zapowietrzony układ chłodniczy, albo masz malutka dziurkę w układzie i dlatego silnik cieżko siędogrzewa mialem ten sam problem. Nie jest to poważna usterka ale lepiej skonsultowac sie z mechanikiem bo trzeba to naprawic bo silnik musi byc dogrzany

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2008, 16:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Termostat do wymiany...

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2008, 18:33 
Pierwsze kroki

Ja pierdziu... Dziś sprawdziłem poziom płynu chłodniczego - sporo poniżej minimum. Mam nadzieję że to ta przyczyna a nie termostat.

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 11:12 
Specjalista

jak by byl termostat zepsuty to bys mial goraca chlodnice :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 14:16 
Pierwsze kroki

zbigniewst - Dzięki za słowa pocieszenia :) Dziś była dolewka płynu. Efekt - nagrzewa się dużo szybciej ale wskazówka temperatury jest nadal lekko odchylona od pionu w lewą stronę.

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2008, 12:23 
Pierwsze kroki

do kolegi stachupolska.....ja sie pytam o jaka dziurke w ukladzie ci chodzi?? dziurke w wezyku??---efekt bylby taki ze ubytki plynu ale calosc pracuje normalnie.. o dziurke w bloku ze niedrozna?? ----efekt taki ze by sie silnik przegrzewal a nie niedogrzewal??? ze sie zapowietrza??? ----jak sie zapowietrzy to i sie odpowietrzy (samoczynnie lub dodatkowo wkretak krzyzowy rozmiar 4,5 wystarczy obrot w lewo obrot w prawo i git)

ludzie crayou w stresie przyjezdza ze trzeba silnik rozbierac i dziurki szukac bo wyjazd na cmentarz nagle na 1 listopada wypadl....skonczylo sie na paracetamolu dla craya i 4 miarkach plynu dla buni i puki co sie grzeje pieknie pionu wskaznik nie lapie wiec wniosek taki ze albi wskazowka za ciezka albo czujnik temp falszuje ale nie ma co sie martwic tylko jezdzic....

sory ale unieslem sie bo uwielbiam porady w stylu jedz do mechanika:) badz kolejny kolega kisiel24 dumny z siebie napisal termostat do wymiany no i krajek juz wywala 160zl na nowy bo szpec kisiel wie co mowi.. a wystarczy pomacac chlodnice tak jak slusznie napisal kolega zbigniewst....

wiec koledzy albo sobie pomagamy piszac wtedy gdy wiemy o czym piszemy albo odsylamy sie do mechanikow i po czesci metada prob i bledow...

pozdrowienia znadzieja z moderator nie nakrzyczy na mnie

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2008, 12:38 
Częsty bywalec

ale wydaje mi sie ze zbigniewst takze zle napisal goraca chlodnica oznacza zepsuty termostat? hmmm moim zdaniem bedzie wlasnie zimna (na dole) a z reszta wystarczy"pomacac"przewod przed i za termostatem przy temp ok 90 stopni i wszystko jasne

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2008, 13:18 
Pierwsze kroki

kolega zbigniewst zapewne mial na mysli ze chlodnica bylaby goraca gdyz walniety termostat bylby otwarty i puszczal na pelen obieg i goraca bylaby juz przy np 50-60st a prawidlowo to jakos 80> sie otwiera wiec do tego momentu waz przy termostacie goracy a chlodnica jeszcze nie...

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2008, 11:58 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam wszystkich, mam bmw e46 d i problem ze znikającym płynem chłodniczym. Sprawdzałem stan oleju silnikowego czy sie do niego nie dostaje płyn, ale poziom jest ten sam. W ciągu tygodnia musiałem doolać prawie litr płynu, nigdzie nie widac wycieków. :mur: Co może byc nie tak?

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2008, 22:10 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
a z rury nie dymi na biało?

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2008, 18:49 
Poszukaj zanim zapytasz

W tym problem że nie dymi..gdyby dymiło na biało to znak że uszczelke pod głowicą szlak trafił. :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2008, 19:41 
Specjalista

tomekgdz napisał(a):
ale wydaje mi sie ze zbigniewst takze zle napisal goraca chlodnica oznacza zepsuty termostat? hmmm moim zdaniem bedzie wlasnie zimna (na dole) a z reszta wystarczy"pomacac"przewod przed i za termostatem przy temp ok 90 stopni i wszystko jasne

mylisz sie...wyciagnij termostat i sprawdz jak nie wierzysz....kolega
cinek85 ma racje :P

[ Dodano: 18 Listopad 2008, 19:44 ]
woytas555 napisał(a):
W tym problem że nie dymi..gdyby dymiło na biało to znak że uszczelke pod głowicą szlak trafił. :kwasny:

miales zapowietrzony uklad lub jest bardzo malutka dziurka na chlodnicy :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2008, 19:46 
Forumowicz

Przykleję i ja sie do tematu, mam taki problem ze u mnie wskazówka tez ciągle jest na pierwszej kresce od niebieskiego pola i żeby stanęła do pionu auto potrzebuje dużo czasu stać np. w korku,lub postoju... I zaobserwowałem ostatnio ze jak wskaźnik jest na tej kresce za niebieskim polem (myślę auto niedogrzane) gdy włączam dmuchawę auto zaczyna chodzić na wyższych obrotach gdy wyłączę dmuchawę obroty spadają do tych moim zdaniem prawidłowych. Nie ma tego efektu kiedy auto dłużej pochodzi i wskazówka jest w pionie(czyli dogrzane auto). co o tym myślicie?? BMWe46 320d

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2008, 20:13 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
kolego
moja 320 nagrzewała się około 8-9km.
wymieniłem termostat i teraz nagrzewa się na 3-4km.

Tytuł:
PostNapisane: 19 listopada 2008, 13:24 
Pierwsze kroki

kolego woytas555 bardzo duzo tego plynu dolewasz wiec wniosek prosty albo dymi na bialo lub inne objawy uszkodzonej głowicy/uszczelki lub tez masz ewidentny wyciek...to ze nie widac wycieku nie znaczy ze go nie ma---np uszkodzona pompa wody przepuszcza plyn podczas pracy silnika i czesto dopiero po rozgrzaniu i na postoju wtedy ciezko wylapac wyciek...dokladnie obejrzyj łączenia pompe chlodnice itd

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2008, 13:38 
Pierwsze kroki

oprócz termostatu 'zwykłego' (nr 5) jest jeszcze 'EGR termostat' - nr 8:

Obrazek

i z tego co wyczytałem na niemieckich forach on też moze byc winny niedogrzewaniu i to nawet częściej niż zasadniczy termostat. Ja wlasnie bede zabierał sie za badanie tego problemu bo wskazówka łapie mi pion dopiero po ok. 9 km jazdy. Test 7.0 na zegarach pokazuje temp 77-80 i trzyma tyle zarówno w korkach jak i w trasie, a to chyba za mało bo własciwa temp robocza powinna być chyba ok. 90 stopni?

Ostatnio edytowano 11 grudnia 2008, 13:51 przez zbir, łącznie edytowano 4 razy

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2008, 13:39 
Pierwsze kroki

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 19:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
Identyczny objaw w E46 320d co w aucie u kolegi "MarcinW1DAWCA", jak by nie dogrzewa , w lato nie zauważyłem tego objawu, dopiero gdy zaczęły się chłody

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1