BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 12:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Dezaktywacja systemu ASC BMW e46 coupe
PostNapisane: 22 listopada 2008, 13:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54b30+
Garaż: 330 ci http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 5#p1226185
Witam
Czy ktoś mógłby mi udzielić informacji, w jaki sposób można dezaktywować system ASC? Zależy mi na tym, aby czasami przydusić, krotko mówiąc spalić gumę.
Możliwe ze ten temat został poruszony już na forum, ale, przeszukując archiwum nic nie znalazłem na ten temat a już na pewno nie pomogło mi w rozwiązaniu problemu.
Podobno dezaktywacja systemu możliwa jest poprzez przetrzymanie przez kilka sekund przyciska ASC.
U mnie to nie działa, zapala się tylko jedna kontrola na środku deski i na tym koniec. W poprzedniej trójce, jaką miałem był już system DSC. Wówczas przy przytrzymaniu przycisku zaświecała się kontrola na środku deski a po przytrzymaniu przyciski DSC przez około 5 sekund zaświecała się kolejna kontrolka na miejscu hamulca ręcznego z tym, że koloru już żółtego.
Zwracam się z prośbą do was o opisanie całego procesu jak się robi to w przypadku systemu ASC.
Dla uzupełnienia artykuł dotyczy BMW e46 coupe 330 ci z 2001 r.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 14:21 
Częsty bywalec

trzymasz przycisk nie wiem dokładnie ale coś ok 10-15 sek po tym casie zapala sie kontrolka i potem nie będziesz mogł aktywować ponownie dzialania asc dopóki nie wyłączysz zapłonu.

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 21:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54b30+
Garaż: 330 ci http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 5#p1226185
Witam
dzięki za pomoc. Masz rację jeżeli przytrzymamy przycisk przez 10 sekund system zostaje dektywowany, ale nie zadługo bo jak przytrzymamy go dłuzej to kontrolka zgaśnie i system zostaje nadal aktywny.
Mam jeszcze jedno pytanie, jak wcisnę tylko na chwilę przycisk ASC i zaświci się na środku kontrolka od ASC to powiedz mi jaki system jest wtedy dezaktywowany i za co on odpowiada?
Tak z ciekawości widzę ze masz u siebie silnik 2,8 ile on Ci spala w trasie? Gdyż mi z predkością 120 spala 8 litrów a 90 km/h poniżej 8 litrów na 100 km w miescie jeszcze nie testowałem.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 22:13 
Częsty bywalec

krótkie nacisnięcie ASC wyłącza go częściowo a po przytrzymaniu wyłącza go zupełnie.

kedzior001 napisał(a):
Tak z ciekawości widzę ze masz u siebie silnik 2,8 ile on Ci spala w trasie? Gdyż mi z predkością 120 spala 8 litrów a 90 km/h poniżej 8 litrów na 100 km w miescie jeszcze nie testowałem.

na trasie mam podobnie a w mieście 11-13.

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 23:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
krótkie wcisnięcie dezaktywuje tylko jedną z funkcji ASC+T, a druga jest włączona, niepamiętam juz jak ale w instrukcji BMW jest trochę napisane o tym, poczytaj :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1