BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 12:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 19:00 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
A ja właśnie wróciłem z krótkiej jazdy po mieście temp 0,5 stopnia troszkę śniegu na jezdni a letnie oponki kleją jak złe ! Niema jak Yokohama :] Żeby nie było we wtorek zakładam zimóweczki.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 19:07 
Forumowicz

ja dzisiaj jako pasażer z znajomym ćwiczyliśmy na placu jeździć bokiem no i powiem wam ,żałuję iż sprzedałem beemeczke przed zimą nie ma jak to polatać sobie tyłem zimą oczywiście z rozwagą!!!

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 19:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Bobby_Valentino napisał(a):
Zgadzam się. Przy szperze co prawda łatwiej ruszyc ale bokiem też się leci duużo szybciej :) Dla kogoś kto ma problemy w zimę bez szpery to z nią będzie mogiła. Wiem z doświadczenia bo jak wsiadłem w 325i ze szperą i chciałem po prostu zmienic normalnie pas z gazem przy lekkiej szklance to pofrunąłem sobie i zrobiłem ze 3 piruety :wstyd: bez szpery poprostu bym kołami zamielił. Samochód później został pożyczony komuś kto szpery nie miał i przy takiej samej sytuacji tylko na suchej nawierchni trójeczka tak skończyła :(

Obrazek

a czy w tym samochodzie to nie było przypadkiem elektroszpery? bo to nieco zmienia całą sytuację...

Coupe, czyli historia o tym jak kupić seryjne auto i nie dać się zwariować

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 19:32 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Ania napisał(a):
Bobby_Valentino napisał(a):
Zgadzam się. Przy szperze co prawda łatwiej ruszyc ale bokiem też się leci duużo szybciej :) Dla kogoś kto ma problemy w zimę bez szpery to z nią będzie mogiła. Wiem z doświadczenia bo jak wsiadłem w 325i ze szperą i chciałem po prostu zmienic normalnie pas z gazem przy lekkiej szklance to pofrunąłem sobie i zrobiłem ze 3 piruety :wstyd: bez szpery poprostu bym kołami zamielił. Samochód później został pożyczony komuś kto szpery nie miał i przy takiej samej sytuacji tylko na suchej nawierchni trójeczka tak skończyła :(

Obrazek

a czy w tym samochodzie to nie było przypadkiem elektroszpery? bo to nieco zmienia całą sytuację...

Szpera była z IX`a.

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 20:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
a ja mam pytanie o automatyczną skrzynie.
Czy jak załużmy obróci mnie to puszczać gaz i heble ?? czy trzymać lekko, aby koła nie kręciły się w tył przy ustawieniu drive (D) ??
chyba lekki drifcik nie zaszkodzi steptronikowi ?? :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 20:07 
Forumowicz

Moja babcia ma Forda Fieste 1,3 i ma świetny wg niej pomysł na unikanie poślizgów zimą :hyhy:

.....w zime w ogóle nie jeździ :rotfl: :rotfl:

...co nie znaczy ze ja podzielam ten pogląd no ale fiesta to nie BMW ;) Panowie i panie liczą sie skillsy ....więc na placyki wolne parkingi i trenujemy panowanie nad autem :super: :super:

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 20:32 

Moje BMW: E38 | E36 Coupe
Kod silnika: M73TUB54 | M52B28
Garaż: .
E38
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166487
E36
viewtopic.php?f=6&t=169815
moja pierwsza jazda BMW na śniegu: nie miałem problemu czułem kiedy koła mają stracić trakcję, a kiedy nie. W razie czego trzeba po prostu szybko skontrować - co jest naturalnym odruchem, i nie hamować!

trzeba pomału z pedałem gazu

co do masy tyłu auta:
- lekka dupka słabiej się trzyma i łatwiej wpaść w poślizg,
- ciężka trzyma lepiej ale jak puści... to już mamy trochę więcej roboty aby znowu powróciła trakcja

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 14:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: W poszukiwaniu :]
Zdrowy rozsądek,trening,lekka noga,mała prędkość to wystarczy aby przejechać zimę bez wypadku,kolizji,stłuczki i innych niepotrzebnych oraz nieprzyjemnych wrażeń

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 15:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 530D
Kod silnika: m57d30
DaVeRc napisał(a):
Zdrowy rozsądek,trening,lekka noga,mała prędkość to wystarczy aby przejechać zimę bez wypadku,kolizji,stłuczki i innych niepotrzebnych oraz nieprzyjemnych wrażeń

:ok: :ok:
I jeszcze raz zdrowy rozsądek!!

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 18:37 
Forumowicz

Moje BMW: E61 530D ^^
Kod silnika: M57 D30 :]
Ja wczoraj pierwszy raz jeździłem po śniegu bunią na letnich oponach...mam szpere i chyba się zgadza to z tym, że jest trudniej bo nawet przy lekkim dodaniu gazu przy ruszaniu już czułem jak mi tył ucieka i musiałem kontrować więc chwilę bokiem jechałem ;) Dzisiaj wrzuciłem zimówki na tył więc jak za 2godziny odwiozę siostrę do pracy to w drodze powrotnej wjadę sobie na parking poćwiczyć ślizgi bo śnieg sypie aż miło :) :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 19:47 
Pierwsze kroki

Jak to mówią człowiek uczy sie na błędach. Ja pierwszej zimy z napendem na tył na ulicy ostrorznie jechałem ale i to nie pmogło. Prosta droga,pod kołami szklanka,40na budziku,opony zimowe i nagle 180 stopni i dupą w betonowy słupek ogrodzenia. :zakrecony:

Naprawa auta i ogrodzenia 2600zł. :(

Od tamtej pory to jeszcze wolniej na lodzie jerzdże i nie przejmuje sie tym że mnie inni wyprzedzają bo mam respekt do zimy!!!

TAKRZE WOLNO,WOLNO I Z GŁOWĄ

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 19:56 
Pierwsze kroki

No ja mam 4 zimóweczki i wczoraj jak jechałem to zakręcie wpadłem w poślizg i leciałem cały zakręt bokiem gdyby jechało auto na drugim pasie to była by kolizja a nie jechałem wcale szybko...odrazu straciłem przyczepność na tyle... czas poćwiczyć :P i oswoić się z jazdą panowie i panie... i nie w jednym miejscu napotkałem lód na jezdni a na to nie ma rady.... wczoraj na którymś portali była wiadomość podpisana tekstem "ZIMA ZASKOCZYŁA DROGOWCÓW" a tak naprawdę to oni mnie zaskakują hmmm czy my przypadkiem nie mamy już prawie grudzień? :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 20:02 
Częsty bywalec

no a ja mam 4 letnie i to srednie ,200 pare kucykow, szpere i chcialem pocwiczyc bo to tez moja pierwsza zima z tylnim napedem no i lipa :przestraszony: jutro trza jechac zmienic oponki bo to sie nawet pocwiczyc nie da

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 21:05 
Forumowicz

Moje BMW: E61 530D ^^
Kod silnika: M57 D30 :]
Ja tak samo, póki nie mam kompletu zimówek to po śniegu czy szklance spokojnie 30-40, a i tak wątpię czy ciut szybciej będę jeździł na komplecie :niepewny: Na parkingu dzisiaj też za bardzo się nie dało poćwiczyć bo letnie zamiast skręcać to jechały prosto :P Choć to chyba nie ich wina bo kumpel co był swoim bumerem z zimówkami mówił, że ma to samo :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 21:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
ja właśnie wróciłem z placyku... przy polskim trybie szkolenia kierowców i wysokich cenach kursów na matach poslizgowych, takie zabawy mają duży walor edukacyjny. Poza lepszym panowaniem nad autem i poznanie jego granic przyczepności można wyrobić w sobie pewne nawyki oraz nie wpadać w panikę przy pierwszym lepszym uślizgu tylnych kół.

Opony: mimo nowych, bardzo dobrych Dunlopów na lodzie w pewnym momencie musiałem ruszać z trzeciego biegu! a mam tylko 316i ;) może za sezon lub dwa mocy będzie dwa razy więcej i ciekawe czy wtedy będę ruszał z 4 ;p

A co się działo na placu? Wsiowa ustawka? Nie wiem jak to nazwać. Gdyby nie to, że sam chciałem z tej zabawy wynieść coś pozytywnego to tak właśnie bym to nazwał ;p Oprócz mnie było jeszcze E34, Clio I, A6 C5 i jeszcze jakieś małe FWD. E34 po moim (powolnym) wjeździe na teren zjechało na bok (nie wiem dlaczego). Clio na wstecznym wykręciło bąka i też się schowało. A6 rozpędzało się, ręczny, gaz i boksowanie w miejscu, po chwili przód wyciągnał auto i tyle miał gość z zabawy. Raz by we mnie wjechał, na szczęście dał radę wyprostować koła i wyhamować obok.

Ciekawe, czy zazdrościli mi tego, że mogę objechać cały parking w koło bez przyczepności z tyłu, przekładając się z boku na bok i zawracając pomiędzy latarniami, a budkami na wózki ;) oczywiście wszystko pod kontrolą i bez obcierek ;)

Na drodze rozsądnie - nie zajeżdzać ludziom drogi, nie szaleć na zakrętach, hamować z dużyyyym wyprzedzeniem, żeby sprawdzić nawierzchnię, ruszać z dwójki i uważać na wszystkich!

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 22:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Grzech napisał(a):
No ja mam 4 zimóweczki i wczoraj jak jechałem to zakręcie wpadłem w poślizg i leciałem cały zakręt bokiem gdyby jechało auto na drugim pasie to była by kolizja a nie jechałem wcale szybko...odrazu straciłem przyczepność na tyle... czas poćwiczyć :P i oswoić się z jazdą panowie i panie... i nie w jednym miejscu napotkałem lód na jezdni a na to nie ma rady.... wczoraj na którymś portali była wiadomość podpisana tekstem "ZIMA ZASKOCZYŁA DROGOWCÓW" a tak naprawdę to oni mnie zaskakują hmmm czy my przypadkiem nie mamy już prawie grudzień? :kwasny:

Nie martw się, w tym kraju drogowcy jeszcze się nie zdołali dowiedzieć, że jest zima w ciągu roku, zwykle po jesieni. Stąd ich zaskoczenie coroczne.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 23:25 

Piep... od rzeczy w TV i radiu. Kogo zima zaskoczyła? Od 5 dni trąbili że będzie. Zima zaskoczyła matołków co nie mają kalendarza, a każdy kto trochę myśli wie że pod koniec Listopada jest zima.

Problem leży w umiejętnościac kierowców.

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 23:41 
KotSylwester napisał(a):
Piep... od rzeczy w TV i radiu. Kogo zima zaskoczyła? Od 5 dni trąbili że będzie. Zima zaskoczyła matołków co nie mają kalendarza, a każdy kto trochę myśli wie że pod koniec Listopada jest zima.

Problem leży w umiejętnościac kierowców.

Statystyki wyraźnie pokazują, że najwięcej wypadków jest, gdy zaczyna się zima, lub zaczynają się deszcze. Kierowcy są przyzwyczajeni i nie zauważają zmieniających się warunków i jadą "po staremu", dotyczy to także doświadczonych kierowców z umiejętnościami. Dlatego każda pierwsza kropla deszczu, płatek śniegu, lub niepokojąco błyszcząca jezdnia powinna być sygnałem na drodze, a nie pewność siebie, liczenie na umiejętności, czy prognoza z radia.

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 23:47 
Zacna persona forum

ja dziś śmigałem sejakiem na letnich, masakra..... choć powiem, że w zasadzie tylko przy ruszaniu jest kiepsko, tak czy siak opona zimowa to podstawa. :ok:
Dziś na Słowackiego przejeżdzając tylko raz naliczyłem 3 wypadki, ja sam jechałem z prędkością rzędu 30 km/h, nie wiem czemu, ale to chyba moja ulubiona ulica w Gdańsku, mega zdradliwa, krętna i do tego leci w dół....

E30 316iA 05/1990
E32 750i 09/1991
http://www.e12e28.pl

Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, 00:41 
Częsty bywalec

proste rozwiazanie kupic naped na cztery kola ;))

[you] obejrzyj :

Moje 330 XI

Brata Audi AWE S4

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1