BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Navi LG N10E
PostNapisane: 24 listopada 2008, 12:04 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57N
Do tego modelu nawigacji można wgrać bazę fotoradarów (ponad 21 tyś sztuk) na terenie Europu (w tym Polska). Ja to zrobiłem, więc podam recepturę. Nie wiem czy ta receptura ma zastosowanie to innych nawigacji, więc jeżeli ktoś to zrobi, zrobi to na własną odpowiedzialność:

- podłączmy sprzęt do komputera przy pomocy kabla USB
- kasujemy plik SpeedcamUpdates.spud z folderu LGE-LGENavi-POI-speedcam (dobrze jest ten plik gdzieś sobie zapisać, bo nie wiadomo czy kiedyś się nie przyda)
- odłączamy kabel od nawigacji, czekamy aż nawigacja się włączy
- podłączamy kabelek ponownie
- ściągamy, a następnie wgrywamy plik http://www.navipoi.eu/modules.php?name= ... oad&cid=27 do folderu LGE-LGENavi-POI-speedcam
- odłączmy kabel od nawigacji...i wszystko

...może tutaj będą do innych typów/marek nawigacji:
http://www.navipoi.eu/modules.php?name=Downloads

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, 23:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
a certyfikat legalności masz ??!! :hyhy: :hyhy: :rotfl: :rotfl:
czytałeś na forum co łódźcy policjańci zapoczątkowali :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2008, 10:20 
Forumowicz

...certyfikat legalności dotyczy mapy...a to "mam" :hyhy:

"Już wkrótce wszyscy kierowcy, którzy posiadają w swoich samochodach nawigację GPS będą musieli posiadać przy sobie certyfikat potwierdzający jej legalność. Komenda Główna Policji już zapowiedziała wzmożone kontrole na drogach. Dla przypomnienia warto dodać, że za posługiwanie się piracką kopią mapy w samochodzie grozi do pięciu lat więzienia.
Funkcjonariusze policji już od dłuższego czasu przechodzą regularne szkolenia z zakresu ochrony praw autorskich - informuje Komenda Główna Policji. Kontrola legalności GPS będzie przeprowadzana na drogach w całym kraju. W akcji poza policją uczestniczy służba celna i inspektorat transportu drogowego.
Kierowcy muszą brać pod uwagę, że podczas rutynowej kontroli może być także zakwestionowana legalność oprogramowania GPS. Sprzęt zostaje wówczas odebrany kierowcy za pokwitowaniem, zabezpieczony i poddany ocenie biegłych. Wybierając się w podróż, radzę zabrać ze sobą dokumentacje sprzedaży programu wraz z certyfikatem" - mówi Joanna Kącka, podinspektor z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi.
Kierowcy coraz chętniej korzystają z nawigacji GPS - niestety nie wszyscy wybierają do tego legalne oprogramowanie. Jak przewidują prawnicy, sprawy o korzystanie z "piratów" wkrótce wzrosną.
"Obawiać się mogą jedynie kierowcy, którzy posiadają automapy nielegalnie ściągnięte z Internetu. Przecież zabranie do samochodu karteczki z potwierdzeniem oryginalności produktu nie stanowi większego problemu, więc uczciwi kierowcy nie mają się czego obawiać" - mówi prawnik Adam Jaskóła.
Jak dodaje Jaskóła, operacja policji nie jest skierowana przeciwko kierowcom. Głównym celem są osoby handlujące automapami bez licencji producenta. Na terenie Łodzi z tego powodu już zatrzymano dwie osoby."

...tak nawiasem dla mnie to totalna bzdura; ...kurcze ja jestem "nielegalny",: pomimo zakupu navi w sklepie nie mam żadnej licencji, mam jedynie dwie płyty z mapami (LG A-series i B-series) no i na pudle pisze Tele Atalas Maps...no cóż trzeba będzie wozić pudełko, płyty, rachunek...paranoja życzę powodzenie podczas kontroli, chciałbym trafić na tego, kto to wymyślił i żeby mi to zabezpieczył... :rotfl: , dlatego rozróżnić trzeba listę fotoradarów od licencji na mapę...

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2008, 11:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
aaaa jak tak to spoko :]

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2008, 12:50 
Forumowicz

...ale żeby była jasność, każdy robi to na własną odpowiedzialność ;)

wyczytane na forum policyjnym w sprawie nielegal map w nawigacjach:

Słuchałem wiadomości na Zetce i nastąpiło nagłe czyjejś olśnienie. Już nie chcą kontrolować kierowców ale miejsca gdzie można taki sprzęt nabyć. Sklepy, sklepy internetowe, aukcje i bazary.

[ Dodano: 28 Listopad 2008, 08:48 ]
...zrobiłem dzisiaj rano test pliku fotoradarów w navi...działa na 1 km przed fotoradarem (szybciej już widać fotoradar na mapie); pojawia się duża ikona fotoradaru i zmniejszająca się odległość do niego, towarzyszy temu przeraźliwy dźwięk... :hyhy: , nie sposób przeoczyć...

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2008, 15:15 
Forumowicz

...a próbował ktoś tą bazę fotoradarów używać w oryginalnej nawigacji???

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1