Marek WGR napisał(a):
Słabe łącze przy samym wentylatorze i co bardziej prawdopodobne koniec szczotek lub wytarty komutator.W moim e34 bywało identycznie wystarczyło jednak że wjechałem w dołek autem zatrzęsło i dmuchawa zaczynała działac.Zdejmij osłonę podszybia w komorze silnika i będziesz mógł ustawic wirnik w innej pozycji wtedy włącz dmuchawę jak zadziała to masz rozwiązanie.
hmmmm tez myslalem o samym wentylatorze nie wiem jak to wyglada- ale jest szansza ze jadac "szybciej" pióra lopatek obrocily by choc troche calosc? wtedy jezeli tak by sie stalo to znowu powinien zaczac dzialac bo koniec zywota wentylatora objawial by sie jego dzialaniem przy lekkiej pomocy z zewnatrz w tym przypadku wiatru

mysle o tym sposobie bo nie chce jeszcze sie zabierac za sciaganie oslon i grzebanie na konkretnie- nie mam w tygodniu az tyle czasu dopiero w weekend. oczywiscie biore kazda ewentualnosc i jak trzeba zabiore sie za to takze i od tej strony.
licze na jakies podpowiedzi typu: tam jest czujnik, sprawdz przekaznik, zobacz pod siedzeniem (tylko nie wiem czy tak w ogole cos sie odwoluje do tego wiatraka dmuchawy pod tym siedzeniem)
O! wlasnie dobrze ze sobie przypomnialem, moj samochod(silnik) dosyc latwo reaguje na zmiany napiecia- tz, jak zachamuje to slysze po silniku, ze spadlo trosze napiecie (no bo zaroweczki STOP troszke ciagną) na obrotomierzu nic nie widac ale mam dobry sluch i wyczuwam uchem takie male zmiany, tym bardziej tak sie dzialo jak ustawilem dmuchawe jak jeszcze dzialala na wyzszy bieg- oczywiscie alternator zaraz wyrownywal spadek ale nagle ustawienie biegu na 4 juz mocno sie objawialo bo az obroty minimalnie na sekunde spadaly, teraz nic nie wyczuwam przy ustawianiu dmuchawy - wiec sugerowalo by to cos w stylu ze napiecie w ogole tam chyba nie dochodzi. podobie jak wlacze swiatlo w srodku przy wylaczonym silniku, kazde zalaczenie czegos obciazalo akumulator (logiczne w sumie) wiatrak tak samo....ale wlasnie teraz cisza - dmuchawa nie drgnie a napiecie nic sie nie zmienia.
ahhh mam pytanie pod kierownica a dokladnie oslona nad nogami z lewej strony(taki plastik) jest jakies cos, z duza iloscia przewodów co to takiego ma to jakis zwiazek z dmuchawa? po lewej stronie mozna by powiedziec ze nad lewym kolanem kierowcy jak sie siedzi w normalnej pozycji

wyglada troche jak glosnik ale przewodow jest sporo