BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] rano na zimnym silniku ciezko odpalic
PostNapisane: 26 listopada 2008, 19:49 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich forumowiczów i prosze was o pomoc. Kupiłem tydzien temu bmw e 36 320i coupe vanos z gazem sekwencyjnym firmy brc. Mam problem z odpalaniem auta jak postoi cała noc, a szczegolnie jak w nocy jest minusowa temperatura. Rozrusznik kreci normalnie ale nie chce odpalic, a jak odpali to dziwnie chodzi, nie moge jej wkrecic na obroty. Jak sie silnik tylko troszke nagrzeje to chodzi normalnie i odpala za kazdym razem. Byłem u mechanika i on powiedzal ze moze to byc czyjnik polozenia walu lub czujnik temperatury. Wczoraj bylem na komputerze i wykazalo mi ze vanos ma bledy. Pogrzebal cos mechanik na kompie i bledy zniknely, ale auto na zimnym silniku zachowuje sie nadal tak samo. Troszke ucieka mi plyn z chlodnicy, moze to ma cos wspolnego z problemem odpalenia auta jak jest zimny silnik. Nie wie sam co to moze byc. Mam zalamke bo wydalem cala kase na to auto, a zbieralem prawie 2 lata. Prosze forumowicze zaradzcie cos na to. Dziekuje z gory i czekam na jakies podpowiedzi.. Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 26 listopada 2008, 21:54 przez lukascwik86, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2008, 20:10 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
a co za błędy miał ten Vanos?
dziwne że na kompie nie wyszedł błąd czujnika położenia wału ale wątpię aby on był uszkodzony bo auto nie pracowałoby też na ciepłym
natomiast czujnik temperatury podający sygnał do kompa jak najbardziej może dawać takie objawy
i od niego zacznij

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2008, 21:10 
Pierwsze kroki

mechanik powiedzial ze vanos zawiesil sie na 2500tysiacach obrotow, ale pozniej cos poregolowal na kompie i vanos juz nie pokazywal bledu. Dziekuje ci bardzo za rade. A jakbys mogl to przybliz mi cene tego czujnika i jak on sie fachowo nazywa. dzieki z gory ryszard55

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2008, 21:21 
Specjalista

dziwna sprawa z tym Vanosem to że mechanik skasował ci błąd to nie znaczy że on już się nie pokaże czy sprawdził drugi raz po przejechaniu się autem?
jeżeli chodzi o czujnik to nie znam ceny trzeba by sprawdzić napisz do kolegi Stons1 on prowadzi sklep z częściami do BMW
są dwa czujniki temperatury siedzą w bloku obok siebie pod kolektorem dolotowym
jeden daje sygnał na tablicę przyrządów czyli na wskażnik
a drugi do komputera i o ten własnie chodzi
o ile pamietam jest na nim niebieska wtyczka

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2008, 21:34 
Pierwsze kroki

drugi raz m go nie sprawdzal na komputerze. a on{vanos} moze byc powodem tego ze rano mi nie zapala tak jak powinien a pozniej jak sie silnik nagrzeje to pracuje prawidłowo? czesto vanos psuje sie w bmw?

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2008, 22:02 
Specjalista

owszem Vanos może się popsuć
będzie albo zaciety i wtedy odczujesz to podczas jazdy
będzie słabiej ciągnął z niskich obrotów albo będzie brzęczał i usłyszysz go
ale to nie wpływa na zapalanie auta
problem jest gdzie indziej
tu masz dwa adresy gdzie po wpisaniu ostatnich siedmiu liter i cyfr numeru nadwozia możesz popatrzeć i poszukać różnych części swojego auta
http://www.realoem.com/bmw/select.do
http://bmwfans.info/original/

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2008, 22:19 
Pierwsze kroki

Jestem bardzo wdzieczny za wszystkie informacje. Bardzo dziekuje mam nadzieje ze mi to pomoze i bedzie ok. pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1