Witam
To znowu ja.
Auto, które posiadam to e36 (320i) po lifcie (97 r.) - m52b20
Mam kilka problemów dotyczących jednego auta, więc zakładam tylko jeden temat.
1. Od miesiąca przy odpalaniu auta, dochodzą dziwne dzwięki z pod maski, wygląda to tak. W czasie rozruchu silnika nie ma tego dzwięku, sekunde po odpaleniu on sie pojawia i od razu znika. Nie są to na 100 % popychacze ani vanos. Dzwięk dochodzi gdzieś zdaje się z dołu. Dzwięk jakby chwilowego zacierania się albo piły mechanicznej. - Rozrusznik ?
2. Spadają mi przez chwile obroty i się wyrównują w momencie domykania szyb / włączania ogrzewania w kabinie lub ogrzewania szyby tylnej. Napewno silnik jest obciążony bardzo. Jak ustawiam ogrzewanie na "1" to spadają lekko obroty, jak włącze "4" to słychać nawet jak silnik jest obciążony.
3. Centralny zamek - Otwieram zamek od strony kierowcy wówczas tylko one otwierają się. Otwieram od strony pasażera to otwierają się wszystkie drzwi. Coś nie tak z centralnym w drzwiach kierowcy ? czasem mam tak, że przy otwieraniu od strony kierowcy cieżko się kręci kluczykiem tak jakby bez tego wspomagania (centralnego) - tak ciężko i twardo.
4. Ciągły dziwny dzwięk cykania (lekki klekot) po lewej stronie silnika, zdaje się gdzieś w okolicach kolektora wydechowego. Dzwięk jest ten sam i nie zmienia się, jest zawsze. Zimny silnik / ciepły silnik. Popychacze mi nigdy nie hałasowały nawet po odpalaniu auta, działo się to na oleju 10w40 i 5w40. Pęknięty kolektor / wydmuchana uszczelka ?
Za pomoc oczywiście --> klik "pomógł"