BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 13:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] OLEJ EDGE 0W-30 i lipa!!!
PostNapisane: 2 grudnia 2008, 07:52 
Pierwsze kroki

kupiłem autko w maju br. w niemczech oczywiscie BMW E46 318i poj 1995 rok 2002 przejechane bylo 114 tys i zalany był olej CASTROL SLX LL04 0W-30

Przyjechałem autem z niemiec z bananem na ustach i pojechałem do autoryzowanego warsztatu wymienić olej na na stronie Castrola znalazłem że zalecany jest do mojego silnika EDGE 0W-30 wiec taki tez zalałem i później było już tylko gorzej. Zaczęły się wydobywać dziwne dźwięki z silnika jakby mruczał na wolnych obrotach ale myślałem ze się to uspokoi. Obecnie mam najechane 119 tys i tak pięknie mruczy i tak graja zaworki ze aż się włosy jeżą na języku.

Co teraz mam zrobić? zalać olej taki z jakim kupiłem auto czyli CASTROL SLX LL04 0W-30 czy wymienić na Castrola o wyższej lepkości czy porostu na olej innej marki i jakie będą skutki? Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, 08:02 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
Podejrzewam błędną informacje co do CASTROL SLX LL04 0W-30
Z mojego doświadczenia wiem bo jezdzilem na tym oleju tzn :D:D: na jednym i drugim
zakupilem w necie olej CASTROL SLX LL04 0W-30 a pozniej jak potrzebowalem na dolewke to kupilem EDGE 0W-30. Gość w sklepie powiedział ze te oleje calkowicie sie mieszają i to ten sam olej, z tym ze edge to z jakims tam dodatkiem i ze jest lepszy - zanioslem mu pudelko z SLXa

co do sytuacji jaka opisałes domyslać sie mozna/przypuszczac ze silnik jednak zalany byl pol syntetykiem i sprobowal bym zalac castrolem 10w-40

Jeśli sie myle to mnie poprawcie ;)
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, 08:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34 ix/e30/e39
Kod silnika: M50B25/M20B20/M57D25
Garaż: e34 525 ix -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=52144
e39 525d -> soon :)
Też mi się wydaje, że silnik zalany byl olejem o wiekszej gęstości. Przechodziłem przez podobną sytuację. Wg ksiązki serwisowej miałem zalany EDGE 5w30, wymieniłem na taki sam i po pewnym czasie zaczęły grać szklanki. Wymieniłem je i dalej śmigam na 5w30 i wszystko gra. Szkoda mi było przejśc na 10w40. Przed sprzedażą poprzedni właściciel najprawdopodobniej wymienił olej na gęstrzy lub czegoś dolał, aby ukryć fakt zużytych szklanek. Takie życie...

e34 525 xDrive -> viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> viewtopic.php?t=52144

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1