Kyokushin napisał(a):
ale żeby to miało być 1/3 albo 1/2 prędkości to nie słyszałem o tym.
Jak rzeczywiście tak jest to niech ktoś poda paragraf.
W Niemczech jest to ponoć usankcjonowane prawnie (1/2 chyba).
W PL - prawo o ruchu drogowym:
Art. 19. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
1) jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;
2) hamować w sposób niepowodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia;
3) utrzymywać odstęp niezbędny do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub zatrzymania się poprzedzającego pojazdu. Ale...
4. Poza obszarem zabudowanym w tunelach o długości przekraczającej 500 m, kierujący pojazdem jest obowiązany utrzymywać odstęp od poprzedzającego pojazdu nie mniejszy niż:
1) 50 m - jeżeli kieruje pojazdem o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobusem;
2) 80 m - jeżeli kieruje zespołem pojazdów lub pojazdem niewymienionym w pkt 1.
Kyokushin napisał(a):
W podanej stronie jest napisane aby dawać 2/3 gazu, ale jakbym dawał 2/3 gazu to bym wjechał w samochody przede mną, Ci ludzie jakoś mega wolno ruszaja.
Wiadomo, że to chodzi o sytuację, kiedy możesz sobie na to pozwolić
BTW: inni zalecają 3/4 gazu, jeszcze inni 80%, czyli jeszcze mocniejsze przyspieszenie. Chodzi po prostu o to, żeby jak najszybsze dojście do pożądanej prędkości, bo normalnie, że przy przyspieszaniu silnik siorbie najwięcej paliwa. Lepiej przyspieszać 5 s. pełnym ogniem niż 20 s. na pół gwizdka

I bezpieczniej, i oszczędniej.
A tak w ogóle to ta moda na "eko" mnie wkurr...za.