BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 00:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e32] rozładowuje akumulator
PostNapisane: 26 maja 2007, 21:57 
Pierwsze kroki

witam,tak jak w temacie aku siada nawet po 1 dniu,odrazu jak chcę zapalic wlacza sie nawiem,moze to byc zwiazane z tym? co to moze byc? problem dotyczy e32

Ostatnio edytowano 27 maja 2007, 09:40 przez dziku750IL, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2007, 22:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e60 AcSchnitzer
Kod silnika: N62B44
Poczytaj tutaj
Myśle, że to Ci w czymś pomoże.

601 96 11 92

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2007, 23:21 
Pierwsze kroki

jak najlepiej to sprawdzic ? gdzie jest ten jez zeby go odlaczyc? i gdzie jest bezpiecznik odpowiedzialny za klime (ponoc nr 9)? dosc szybko mi siada ten aku wiec moze to to chyba ze pozostaje regulator napiecia...

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2007, 23:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e60 AcSchnitzer
Kod silnika: N62B44
W e39 jest za konsolą centralną. Można się do niego dostać od strony pasażera, trzeba tam zanurkować pod deskę i po zdjęciu osłony go widać.

Być może w e32 jest w podobnym miejscu.

601 96 11 92

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, 12:58 
Specjalista

W E32 spadek napięcia akumulatora zawsze powoduje niewłaściwą pracę dmuchawy i jest to norma w takich przypadkach. Nie szukaj więc przyczyny w zasilaniu dmuchawy, lecz skup się na innych przyczynach rozładowywania akumulatora. Po pierwsze to jak masz podłączone radio (jeżeli jest nie oryginalne) czy wyłącza się wraz z wyłączeniem zapłonu i czy podtrzymuje pamięć ustawień po wyłączeniu zapłonu.
Druga zasadnicza kwestia to czy gaśnie Ci oświetlenie wnętrza samochodu po zamknięciu drzwi i czy wogóle ta opcja funkcjonuje.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 19:40 
Pierwsze kroki

radio rozładowywalo aku bo jak je rozlaczylem bylo ok,da sie to zrobic czy trzeba je wymienic?

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 17:30 
Forumowicz

a masz przed radiem jakies filtry? ja tak mialem i tak sie dzialo a filtr i tak nic nie dawal :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 20:13 
Pierwsze kroki

niewiem,zwykla kostka do radia tylko jest,czasami teraz niechce sie wlaczyc rtadio tylko takie "pikanie" słychac

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2007, 19:52 
Pierwsze kroki

jednak dalej mi rozładowuje aku,jak dojsc przez co to jest ??? radio odpada bo je wywalilem i dalej to samo

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 17:03 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam wszystkich- to moj pierwszy wpis na forum. Mam nastepujacy problem z e32 750 L: Akumulator rozladowuje- kradnie mi okolo 4-6 amper. Po kontroli bezpiecznikow, obwod ktory kradnie prad jest albo na bezpieczniku numer 47(Central body electronics ZKE) albo na bezpieczniku numer 30(Central body electronics, central locking system,door locking heat,interior lights, power windows,sunroof)
Po wyjeciu albo jednego, albo drugiego bezpiecznika - poboru pradu prawie w ogole nie ma. Lecz w ten czas nie mam tez centralnego zamka, szyb elektrycznych podnoszenia i pewnie calej reszty.
Zaden inny bezpiecznik nie kradnie pradu.

Dodam ze po wyjeciu kluczyka ze stacyjki, podswietlaja sie przelaczniki od podnoszenia szyb- nie wiem czy to normalne w tym modelu- ale watpie zeby tak bylo.
Auto jest z 1993 roku marzec. (nie ma szyberdachu)

Czy ktos jest w stanie mi pomoc- gdzie szukac przyczyny ? Niestety te bezpieczniki sa powiazane z masa innych rzeczy. A modul raczej bym wykluczal, bo szyby i zamki dzialaja.

Jesli sa wszystkie bezpieczniki wstawione, to podnoszenie szyb,centralny zamek dzialaja. Ale oczywiscie kradnie mi wtedy prad.
Czy ktos wie gdzie szukac przyczyny ?
Bede wdzieczny za podpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 17:13 
Forumowicz

moze akumulator konczy swoj zywot i nie trzyma pradu

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 19:38 
Poszukaj zanim zapytasz

1. Jeśli masz alarm to go sprawdź,
2. Sprawdź system ogrzewania wkładki zamka w drzwiach kierowcy, temperatury spadły w okolice 0 i ogrzewanie wkładki może cały czas grzać, lub za długo a przy słabym akumulatorze efekt - brak możliwości zapalenia silnika.
3. jak "pociągniesz" za klamkę ma się włączać m.in. oświetlenie włączników.

Powodzenia w szukaniu usterki.

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 23:37 
Poszukaj zanim zapytasz

Dzieki za podpowiedzi.

Co do podswietlania przyciskow od szyb, to gasna one po jakims czasie(w okolicach minuty po zamknieciu drzwi-najpierw one gasna a pozniej pasek komunikatow z deski rozdzielczej) wiec moze tak ma byc.(i podswietlaja sie na nowo po otwarciu zamka)

Lecz nie wiem czy to gasniecie nie jest czasem wynikiem tego ze po jakims czasie zalacza sie przekaznik o nazwie Electric power protection relay - ktory jak zgaduje rozlacza akumulator zeby pradu nie pobieralo gdy jest zwarcie.

Gdy zadziala ten przekaznik(po jakims czasie) pobor pradu pokazuje na 0,2 ampera. Jesli wyjme wspominany bezpiecznik, to pobor pradu w okolicach 30 sekund po rozpoczeciu pomiaru pokazuje 0,02 ampera- czyli uwazam ze wlasciwy, a przekaznik power protection relay nie zalacza sie- wniosek nie rozlacza akumulatora.

Dodam ze albo czujnik temperatury zewnetrznej jest uszkodzony, albo nie styka- i na OBC pokazuje minus -37 stopni, wiec moze on chce ciagle grzac zamek - i stad nawet przy dodatniej temperaturze jest pobor pradu. Dzieki za sugestie z grzaniem zamka.

Z elektrycznych problemow to raczej nie dziala mi spryskiwacz lamp-nie wiem w sumie jeszcze czy silniczek dziala - poki co na szyby pryska - a nie wiem czy on jest na innym zbiorniczku(obwodzie)
I czasem kwiknie docisk wycieraczki- ale to raczej wykluczam- bo on kwiknie czasem przy wylaczeniu zaplonu/wyjeciu kluczyka ze stacyjki, albo przy rozruchu silnika. I zaraz jest spokoj - poza tym juz go odpinalem (tak mniemam-2 wtyczki czarna i biala za skrzynka bezpiecznikow pod maska).
Watpie aby te rzeczy mialy wplyw na duzy pobor pradu.

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

Nie znam sie jeszcze na tym aucie, ale mniemam ze przekaznik od ochrony przed rozladowaniem zalacza sie wtedy gdy jest za duzy pobor pradu- jesli wyjme wspominany bezpiecznik- ten przekaznik nie cyka(nie rozlacza)

Dzieki za pomoc, i czekam na dalsze pomysly.

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 02:53 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam ponownie. Jak dotad zle mierzylem pobor pradu, bo przy otwartych drzwiach(pomimo zgaszenia oswietlenia wewnetrznego) po sporym czasie pomiaru, pobor mialem w okolicach 0,2A.
Po zamknieciu drzwi i dokonaniu pomiaru(po sporym czasie pomiaru) pobor 0,1A wiec w miare przyzwoicie bym powiedzial.
Ktos wie ile pradu ciagnie sprawne 'wylaczone' z wszystkiego e32 w stanie spoczynku ?

Capri- pisales ze po pociagnieciu klamki powinno sie wlaczyc oswietlenie wlacznikow - u mnie to zdaje sie nie dziala. (po zaryglowaniu drzwi) Wyczytalem gdzies ze rowniez wtedy powinno sie wlaczyc na chwile oswietlenie wewnetrzne-czy to prawda ? (mniemam ze tylko wtedy jesli nie jest wylaczone guzikiem lampki-permanent off)
U mnie nie zaswieca sie oswietlenie po uniesieniu klamki przy zaryglowanych drzwiach-a pewnie powinno...
Dodatkowo jak przytrzymam na te 5 sekund klamke w gore, to nie zalacza mi sie ogrzewanie zamka drzwi - czyli to tez mi nie dziala. Caly czas mowie o klamce kierowcy.
Bezpieczniki od ogrzewania zamka( u mnie 17,30) wizualnie wygladaja ok - miernikiem ich nie sprawdzalem jeszcze.
Czy w zwiazku z tym szukac przyczyny w ZKE ?(jesli dobrze pamietam caly ten modol komfortu sklada sie miedzy innymi z przekaznikow) Jest szansa ze ktorys przekaznik akurat od grzania zamka/podswietlania wnetrza przy pociagnieciu za klamke - w nim szwankuje ? Czy raczej szukac kolo zamka/klamki przyczyny ? Na mrozie nie bardzo mi sie podoba rozbieranie tapicerki i grzebanie przy zamku.
Szyby poki co domykaly sie z kluczyka.
Z gory dzieki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1