BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] ostry stukot przy odpalaniu i jeszcze pytanko
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 00:04 
Pierwsze kroki

widze ze znacie sie tutaj na rzeczy wiec mam jeszcze kilka pytań: mianowicie jak odpalam autko teraz kiedy jest zimno to strasznie stuka ale po chwili jest juz ok! wymieniłem olej i nic olej jaki używam to Mobil M 15w40 performence czemu tak sie dzieje??? mam instalacje gazową jakby to miało jakieś znaczenie instalacja sekwencja. i jeszcze takie pytanko czy to prawda ze jak jest gaz to płyn z chłodnicy ubywa??? ja mysle ze tak nie jest no ale nie wiem? i jeszcze jedno bo nie chce zakładać nowych postów. wczoraj dałem sie przejechać kumplowi i rozpedzał moją pszczółkę:) do 5000 a nawet 6000 obrotów no nie powiem bo szła pięknie ale to jest pałowanie silnika nie??? ostro wtedy silnik dostaje w du...e czy tak???? dla niektórych te pytania mogą sie okazywac banalne ale dla mnie tak nie jest więc jak byścvie mogli to odpowiedzcie z góry dzięki

Ostatnio edytowano 13 grudnia 2008, 20:00 przez cygan22, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 00:12 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52B25TU
Mi jeszcze w e30 jak tak sie działo to siadły panewki, też po "wyżyłowaniu" silnika, niesamowity stukot i pochwili cisza, też mialem gazówkę, ale to nie ma nic do rzeczy.
Mogę sie mylić, ale obstawiłbym panewki.

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 00:34 
Forumowicz

Moje BMW: e36 328 Sport
Kod silnika: M52B28
To że rano stuka może oznaczać że popychacze hydrauliczne(regulują "luz zaworowy") mogą się kończyć.
Cytuj:
czy to prawda ze jak jest gaz to płyn z chłodnicy ubywa

nie prawda

Cytuj:
do 5000 a nawet 6000 obrotów no nie powiem bo szła pięknie ale to jest pałowanie silnika nie??? ostro wtedy silnik dostaje w du...e czy tak

jeżeli nie robisz tego na zimnym silniku to nie musisz się martwić...

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 08:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Jak na zimnym tylko slychac to na bank popychacze...15w40, taki olej byl zawsze zalany czy Ty zmieniles??na takim oleju ni dziwota, ze slychac popychacze :wstyd: :wstyd:
Ale jesli ten dzwiek wystepuje tylko z rana, to nie masz sie co przejmowac narazie...gorzej bedzie, jak stukot bedzie slyszalny po rozgrzaniu silnika...wtedy czeka Cie wymiana :P

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 09:41 
Forumowicz

Moje BMW: Seat Leon
Kod silnika: 1.9 TDI
Też wydaje mi się że popychacze się regulują , u mnie też raz na jakiś czas tak się dzieje, swoją drogą, jeżdzę na 10w40 magnatecu.

a silnik masz na łańcuchu czy pasku ?

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 10:21 
Forumowicz

a ile wynosi koszt takiej wymiany popychaczy? bo mi tez tak sie dzieje przez pierwsze 30 sekund po odpaleniu na zimnym

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2008, 21:55 
Pierwsze kroki

bdbartek napisał(a):

a silnik masz na łańcuchu czy pasku ?

na pasku

a ten olej jest zły??? mam książeczkę o bmw i tam ten olej jest wskazany. zresztą mój wujek jest mechanikiem i tez jezdzi na tym oleju. koles co od niego kupiłem autko tez na nim jezdził!!! no to jaki jest najlepszy olej do bmw 318i 1991r gaz/benzyna

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1