BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 08:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Wycieraczki nie dzialaja tak jak potrzeba
PostNapisane: 5 lipca 2007, 21:08 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam moj problem wyglada tak a dotyczy wycieraczek przednich tzn dzialaja ale ja wloncze na pozycje pierwsza to wyciera co 20 sekund woncze na 2 pozycje moze dzialaja troche szybciej co 10 sekund wlonczam na pozycje 3 zapierniczaja jak szalone niema taki plynnycg wolnych co sie moglo stac wiem ze bmw ma tak ze jak sie jedzie coraz szybcie to wycieraczki tez szybciej dzialaja ale umnie sa takie tryby jak wam mowilem wiem ze tak nie bylo by normalnie a teraz to juz niewiem co moglo sie stac prosze o pomoc

Ostatnio edytowano 5 lipca 2007, 23:55 przez krzyniuq, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2007, 23:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
krzyniuq, a czy działa Ci licznik ( prędkościomierz ) i obrotomierz :?: Miałem przypadek że nie działała prawa część licznika i nie działały wycieraczki tak jak u Ciebie , po wymianie licznika wszystko wróciło do normy.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2007, 21:23 
Pierwsze kroki

Cześć ja mam taki sam problem z wycieraczkami jak kolega i chciałbym aby koledzy mi podpowiedzieli czy to sterownik czy coś innego. Zegary miałem wymieniane ale i przed wymianą tak samo chodziły.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2007, 15:56 
Poszukaj zanim zapytasz

wszystko umnie dziala tylko wycieraczki mi nie dzialaja tak jak potrzeba moze wiecie ktory przekaznik lub bezpiecznik jest od wycieraczek

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2007, 00:46 
Specjalista

Opisana przez Ciebie praca wycieraczek to czasy podczas postoju auta. W czasie jazdy czasy te się zmieniają i są krótsze w przerwach.
Nie wiem, czy sprawdzałeś różnicę w czasie jazdy a podczas postoju, ale jeżeli ich nie ma to proponuję sprawdzić instalację auta.
Moduł od pracy wycieraczek w E34 znajduje się pod tylnim siedzeniem, lecz pod dywanikiem znajduje się instalacja przy progu. Jeżeli pod tym dywanikiem jest mokro to proponuję Ci przejrzeć przewody w tejże instalacji. Ujrzysz taki supeł zawinięty izolacją w którym będą się znajdowały złączki przewodów. Przyjrzyj się dokładnie przewodom o barwach czarno-białym lub biało-czarnym.

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2007, 11:37 
Częsty bywalec

to jest jaka epidaemia od paru dni u mnie tez to jest
tylko ze czasami nie dziala predkosciomierz a ja on nie dziala to wycieraczki na 2 poziomie nie pracuja tak jak powinny (maja przerwy podobne jak na pierwszym poziomie)

co z tym zrobic ?

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 13:29 
Specjalista

Cytuj:
czasami nie dziala predkosciomierz a ja on nie dziala to wycieraczki

Zgadza się.
Sprawdź wtyczkę na czujniku w dyfrze a dokładniej przewody przy końcówkach wtyczki (lubią się łamać i obrywać) Styki także przeczyść i osusz z wilgoci/wody.
Sprawdź także styki na czarnej kostke pod tylmin siedzeniem z prawej strony, która łączy wiązkę główną z instalacją końcową auta.

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2008, 06:51 
Pierwsze kroki

Witam.odświeże trochę problem wycieraczek.moje też działają tak jak kolega opisał na początku postu.ale po przekroczeniu magicznej bariery 120 km/h działają normalnie. Ktoś ma jakieś pomysły?dodam że licznik i te sprawy działają jak trzeba.zmieniałem już wszystko.

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 06:51 
Pierwsze kroki

I co? Żadnego pomysłu nikt nie ma?

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 13:36 
Forumowicz

bawarki tak maja, pierwszy stopien sa przerywane, drugi stopien przerywane tylko podczas postoju jak ruszysz z miejsca zaczynaja chodziè normalnie bynajmniej u mnie tak jest a trzeci stopien, chodza szybko

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 14:18 
Pierwsze kroki

moje wycieraczki działają w czasie jazdy tak jak bym stał w miejscu.dopiero jak się rozpędze do prędkości 120km./h działają prawidłowo.

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 18:51 
Forumowicz

chyba by tak byè niemialo wycieraczki biora z czegoš sygnal že auto jedzie,robertbmw pisal o czujniku w dyferze,wiem že tam jest czujnik od predkošcomierza može i z tamtad biora sygnal i wycieraczki

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2008, 12:00 
Pierwsze kroki

:mur: czujnik z tylu jest ok.licznik i cała reszta działa.tylko nie wycieraczki.

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, 16:04 
Pierwsze kroki

marcel 666 napisał(a):
:mur: czujnik z tylu jest ok.licznik i cała reszta działa.tylko nie wycieraczki.

witam
ja mam gorszy problem w swoim e 34 dzis wycieraczki padły całkiem, tz jechałem bylo wsyztsko ok. zgasilem auto wracam za godzine odpalam deszcz pada jak nie wiem a tu wycieraczek brak! Moze koledzy powiecie który przekaznik odpowiada za wycieraczki i gdzie go znajde? w skrzynce na prawym nadkolu? słyszałem jeszcxe ze gdzies pod tylna kanapa z prawej strony jest! Jesli by ktos powiedzial gdzie jest i jakiego koloru to bede wdzieczny!
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, 16:04 
Pierwsze kroki

marcel 666 napisał(a):

witam
ja mam gorszy problem w swoim e 34 dzis wycieraczki padły całkiem, tz jechałem bylo wsyztsko ok. zgasilem auto wracam za godzine odpalam deszcz pada jak nie wiem a tu wycieraczek brak! Moze koledzy powiecie który przekaznik odpowiada za wycieraczki i gdzie go znajde? w skrzynce na prawym nadkolu? słyszałem jeszcxe ze gdzies pod tylna kanapa z prawej strony jest! Jesli by ktos powiedzial gdzie jest i jakiego koloru to bede wdzieczny!
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, 19:25 
Pierwsze kroki

bamse10 napisał(a):
marcel 666 napisał(a):

witam
Pozdrawiam
Najpierw może sprawdź bezpieczniki a nie od razu szukasz przekaźników ;) A co do głównego postu to rzeczywiście tak jest że w czasie postoju na drugim stopniu wycieraczki chodzą z przerwami jak tylko ruszysz wycieraczki będą chodzić normalnie.Z resztą wejdź do auta daj wycieraczki na drugi stopień i rusz sam zobaczysz o co chodzi pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, 23:41 
Pierwsze kroki

nie no bezpiecznki to sprawdzilem!:) ale powiem wam dziwna historia, poszedlem do garazu brac sie za wycieraczki zapalam bunie a tam wycieraczki działają! Co jest grane? Nie działały! Przychodze za godzine i dzałaja moze ktos cos mial takiego? Moze jakies sugestje?
Dzieki wielkie za kazda dobra rade!

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 21:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47D20
Ja pozwolę odświeżyć temat....

też mam problem z wycieraczkami, jednak trochę inny. Mam E36 coupe.

Czasem gdy spryskuje szyby, czasem wyciera mi standardowe kilka machnięć i wycieraczki sie zatrzymują. jednak czasem zdarza sie tak, ze wyciera dużo więcej razy. czasem potrafi tak przez pół godziny chodzić. zauważyłem kilka rzeczy:

- gdy wycieraczki zejdą na sam dół szyby, robią bardzo krótki przestuj (ok 0.25sec) po czym słychać włączający sie przekaźnik od wycieraczek, przecierają raz szybę i cykl się powtarza. efekt taki jakbym non stop naciskał pojedyncze przetarcie szyby... tylko ze ja tego nie robie, dzieje sie to samoczynnie

- to samo czasem dzieje się na trybie przerywanego wycierania

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2009, 10:04 
Pierwsze kroki

Witam kolegow na forum.

Ja mam troche dziwny problem z moimi wycieraczkami bo gdy auto chodzi nie chca sie wylaczyc a jak zgasze je i tylko przekrece stacyjke wlacze wycieraczki i moge je normalnie wylaczyc nie wiem co sie dzieje. Co to moze byc ?

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 16:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47D20
to kolego masz ten sam problem co ja. zauwazyłem ze najgorzej jest przy dużej wilgotnosci.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1