BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 14:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Objawy zatkanego tłumika
PostNapisane: 19 grudnia 2008, 23:04 
Częsty bywalec

Witam.Czy któs wie może jakie sa objawy zatkanego tłumika?? U mnie czasami nie zawsze w momencie dodawania gazu zamiast przyspieszania słychac buczenie i to donosne.Auto wtedy prawie nie ma mocy.Czasami buczenie nie wystepuje tłumik słychać idealnie i jak przyspieszam to jest idealne.Tylko w momecie buczenia...Sprawdzałem już wszystko :przepływke,sonde,czy nie ma lewego powietrza,wymieniłem świece,wyczysciłem wtryski,przepustnice.....No i moj strzał padł na to.Kolega miał tak samo zamiast przyspeszania buczenie tylko on miał cały czas te buczenie.Po wymianie tłumika problem znikł...Jakie jest wasze zdanie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, 23:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: M54B22
takie buczenie może też powodować rozsypana plecionka, która jest przed tłumikami, ale na spadek mocy raczej nie powinna mieć wpływu

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, 23:46 
Częsty bywalec

A czy zapchany tłumik może mieć wpływ na moc?? I to czasami???

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2008, 07:49 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Tak auto straci na mocy jeśli niema odpływu spalin z układu.

Ja miałem takie same objawy tylko ze moc auto traciło stopniowo z każdym przejechanym kilometrem aż do w pewnym momencie nie mogłem jechać szybciej niz 40 km/h. Przyczyną był rozsypany i zapchany katalizator. Posłuchaj czy przy odpalaniu lub przy pewnych obrotach nie słychać takiego charakterystycznego "grzechotu" z tłumika bądź katalizatora. Ale wydaje mi się ze u Ciebie moze być coś innego, no bo jeśli tłumik czy katalizator byłby zapchany to problem by się pojawiał a raz nie? Jeśli coś jest zapchane to jest zapchane :P Hmmm..... mogę się mylić ale z mojego punktu widzenia tak to by wyglądało.

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2008, 10:58 
Częsty bywalec

No tak ale dlaczego własnie wtedy słysze te buczenie z tłumika???To jest bardzo dziwne....A z tłumika juz jakies smieci mi wyleciały.....Jakas blacha zardzewniała.Nie obstawiał bym tłumika gdyby w danym momencie nie buczało....

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2008, 07:28 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Wiesz Kolego nie dowiesz sie chyba tego, do puki nie zdemontujesz tego tłumika, jak masz dostęp do kanału to zdejmij go i zobacz wtedy czy niema jakiś luznych elementów w środku bo skoro piszesz ze wypadła z niego jakaś blacha to..... :szok:

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2008, 11:34 
Częsty bywalec

Dzis podjade do kolegi i odkrecimy go całkowicie i zobaczymy jak chodzi bez tłumika.Jak bedzie lepiej kupie nowy jak nie bede szukal przyczycny gdzie indziej.ALe fakt faktem moja buma chodzi bardzo głosno,byłem zobaczy z tyłu i wydobywaja sie spaliny takze juz sam nie wiem....

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1