BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 16:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] PARĘ PROBLEMÓW Z E36 1996 COMPACT POMOŻECIE?
PostNapisane: 22 grudnia 2008, 15:02 
Pierwsze kroki

Dla jasności moja Bemka to e36 Compact 1996 1,6 benzyna/gaz M43 problemy do jakich odpowiedzi szukam i za które się odwdzięczę:

1. Czy w napędzie wycieraczki tylnej powinien być jakikolwiek płyn?Czy jest tam jakaś dodatkowa pompa płynu do wycieraczek? Dziś zdemontowałem silniczek bo nie działał i coś z niego pociekło ..

2. Skąd może się brać woda w lampach tylnych czy miał ktoś z tym problem - lampy sprawdzałem w misce z wodą szczelne i nie mam pojęcia skąd to cieknie....

3. Na biegu jałowym podczas jazdy na gazie zaczynają falować obroty z 1000 spadają do 500 i z powrotem do 1000 na benzynie zazwyczaj jest oki czy to może być krokowy czy przepustnica czy coś innego?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2008, 15:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
AD3
Silnik krokowy jest odpowiedzialny na obroty na benzynie a nie na gazie skoro masz wszystko oki na PB to jedz do gazownika i on musi wyregulowac gaz ale wymienic filterek.

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2008, 19:17 
Uzależniony od forum :)

homik3350 napisał(a):
2. Skąd może się brać woda w lampach tylnych czy miał ktoś z tym problem - lampy sprawdzałem w misce z wodą szczelne i nie mam pojęcia skąd to cieknie...

Najprawdopodobniej cieknie po karoserii i woda dostaje sie gdzies miedzy lampa a karoseria.Moze sproboj dociagnac lampe bardziej,tylko uwazej zebys wkretow nie wyrwal ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2008, 21:51 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
ja mam co prawda touringa ale pewnie jest tak samo
pompka jest jedna ale odchodzą od niej dwa wężyki jeden na przód i drugi na tył
do silniczka mogła się dostać woda

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2008, 22:46 
Pierwsze kroki

jeśli chidzi o obroty t skieruj rórę wlotu powietrza w takie miejsce by bezpośrednio z zewnątrz nie leciało w nią czyli gdzieś ją ukryj w rogu.

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, 14:13 
Pierwsze kroki

mam to samo na benzynie jest ok a na gazie obroty schodza nawet do 400,niekiedy probuje gasnac ,byłem u gazownika wział 50 zł i jak było tak jest :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2008, 20:57 
Pierwsze kroki

masterboy22 jak byś rozwiązał problem to prosił bym o wiadomość jak ja tez bywałem u gazowników ale jakoś nie radzą sobie z tym ... czy ktoś jeszcze ma ten problem?

spider to nie po karoserii raczej dociskałem sprawdzałem uszczelki teraz chyba odwolam się do silikonu jeżeli nie podpowiecie nic lepszego ...

Tytuł:
PostNapisane: 25 grudnia 2008, 18:31 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Jeżeli chodzi o problem tylnich lamp to u mnie było podobnie, ja poprostu rozkręciłem te lampy i calą noc zostawiłem w domu aby się osuszyły, Podczas demontażu byłem ciężko zdziwiony że aż tyle wody mogło się tam dostać. Caly czas parowały i mi przerywały światła postoju, woda była przyczyną korozji ścieżek w lampie ktore musiałem poprawić, zrobiłem to poprostu lutownicą i cyną. Działa już rok i nic nie paruje światła nie przerywają.

Pozdrawiam,
Michał

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 20:05 
Pierwsze kroki

z obrotami też mam taki problem ale tylko na gazie i co jakieś 2 miesiące i zawsze wykręcam silniczek krokowy wlewam w niego WD i płukam a także wlewam tam olej z WD i po wypłukaniu zakręcam i jest dobrze. Dzieje się tak bo przez niego przepływa powietrze z gazem a gaz jest suchy i dla tego on się gdzieś przycina.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1