BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2008, 22:26 
Pierwsze kroki

"renoraines"]kajtek84 napisał/a:
jak mi malo wycenia to sie wkurze i oddam na bezgotowkowke.. gosc z zakladu lakierniczego ktory wspolpracuje z pzu powiedzial mi ze biora za malowanie elementu 550zl. i dadza mi czesci orginalne z serwisu na fakture... ich skosza rowno a mi dole odpali :D ( musze czekac do przyszlego piatki na wycene

Przy szkodzie z OC sprawcy (najlepiej jak to potwierdza notatka policyjna) można naprawiać na fakture do 100 % wartości auta.

"renoraines" mam pytanie czy jest na to jakis paragraf.. jak to sie robi.. ? :padam:
p.s policja byla na miejscu zdarzenia tak wiec notatka powinna u nich byc...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, 00:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
kajtek84 jak tam wycenili Ci już szkode?

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, 11:25 
Pierwsze kroki

no wlasnie kurcze czekam na tel od nich.. moze dzis im maila napisze... :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 26 grudnia 2008, 14:16 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530d
kajtek84 o notatkę z policji wystąpi sama ubezpieczalnia jeśli chodzi o wyliczenie szkody z tzw.kosztorysu ubezpieczalni to koszmar najniższe stawki na robociznę i okrojone częsci najlepiej daj na warsztat upoważnienie i niech Ci to poprowadzą zrobią to najlepiej mają w tym większe doświadczenie. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 26 grudnia 2008, 21:56 
Forumowy terrorysta

kajtek84, o tym mowi Kodeks Cywilny

Art. 363. § 1. Naprawienie szkody powinno nastąpić, według wyboru poszkodowanego, bądź przez przywrócenie stanu poprzedniego, bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej. Jednakże gdyby przywrócenie stanu poprzedniego było niemożliwe albo gdyby pociągało za sobą dla zobowiązanego nadmierne trudności lub koszty, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do świadczenia w pieniądzu.
§ 2. Jeżeli naprawienie szkody ma nastąpić w pieniądzu, wysokość odszkodowania powinna być ustalona według cen z daty ustalenia odszkodowania, chyba że szczególne okoliczności wymagają przyjęcia za podstawę cen istniejących w innej chwili.

Ubezpieczyciel więc musi sie zgodzić, gdy Ty bedziesz chciał naprawiać auto w warsztacie i przywrocic do stanu przed wypadkiem.
Pamiętaj, że odszkodowanie za samochód wypłacane z tytułu OC powinno uwzględniać 22-proc. VAT w cenie części zamiennych i kosztów robocizny.

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 22:24 
Pierwsze kroki

dzieki "renoraines" i "Kuba." za wytlumaczenie mi tematu... punkcik polecial..

p.s ja nadal czekam nic nie przychodzi na skrzynke mailowa a tel milczy :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 23:11 
Zacna persona forum

kajtek84 napisał(a):
p.s ja nadal czekam nic nie przychodzi na skrzynke mailowa a tel milczy :zly:
Skontaktuj sie z nimi, powiedz jasno że samochód jest Ci potrzebny na codzień do pracy i brak auta naraża Cie na straty i nie jesteś w stanie pozwolić sobie na kolejne tygodnie czekania. Nie wiem dlaczego większość firm ubezpieczeniowych jak przyjdzie co do czego ma takie podejście do klienta...a przy zawieraniu polisy zazwyczaj jest bardzo miło :/

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 01:40 
Forumowicz

Chciałbym aby ubezpieczalnie choć w połowie podchodziły do tego jak opisujecie,żeczywistość jednak nie jest taka slodka.To,że potrzebujesz auto ich nic nieobchodzi.na wszystko mają czas,chyba że masz auto na działalność zarejestrowane masz wtedy prawo do auta zastępczego na czas naprawy ,wtedy wszystkie dokumenty nabierają magicznego pośpiechu.W twoim wypadku wyliczą wszystkie części na zamiennikach dodając amortyzację na wiek pojazdu i jak pojedziesz naprawiać autko do warsztatu może być tak że nie każdy warsztat zgodzi się naprawić za kasę którą dostaniesz,nie wspominając o ''zaletach''zamienników.Życze cierpliwości i żelaznych nerwów. :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 21:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e38 728i '95
Kod silnika: M52B28
kajtek84 jak bedziesz mial wycene to pisz w tym temacie, bo jestem strasznie ciekaw czy tez ci wycenia takie smieszne pieniadze co mi :(

73

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 22:42 
Pierwsze kroki

kajtek84 dam Ci dobrą radę - nie czekaj na telefon, czy mail bo możesz mieć dlugie czekanie, tylko sam bombarduj TU telefonami 3x dziennie. Z moich doświadczeń UNIQUA ma najgorszy bałagan i największe lekceważenie dla klientów. Tam potrafią nawet dostarczone listem poleconym oryginały faktur zaginąć.

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 15:57 
Forumowy terrorysta

Zadzwoń i napisz maila do centrali Uniqa w Łodzi, że minęło już od szkody .... dni i nie było dotąd oględzin. Jak będą ściemniac w stylu, bo ''koleżanka była chora, były Święta i Nowy Rok '', powiedz, że Ciebie to nie obchodzi, dajesz im 24h godziny na oględziny i składasz skargę do Rzecznika ubezpieczonych http://www.rzu.gov.pl/

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 21:13 
Forumowicz

renoraines napisał(a):
Zadzwoń i napisz maila do centrali Uniqa w Łodzi, że minęło już od szkody .... dni i nie było dotąd oględzin. Jak będą ściemniac w stylu, bo ''koleżanka była chora, były Święta i Nowy Rok '', powiedz, że Ciebie to nie obchodzi, dajesz im 24h godziny na oględziny i składasz skargę do Rzecznika ubezpieczonych http://www.rzu.gov.pl/
Korzystałeś kiedyś z pomocy tego Rzecznika? , jeśli tak ,to jak to działa w praktyce ?

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 21:14 
Forumowicz

renoraines napisał(a):
Korzystałeś kiedyś z pomocy tego Rzecznika? , jeśli tak ,to jak to działa w praktyce ?sorki za powtórzenie pytania :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 23:26 
Forumowy terrorysta

Nie korzystałem, ale wiem, ze jak wpłynie pismo od rzecznika to sprawa nabiera tempa. Rzecznik to panstwowy urzad i moze nałożyc kare na ubezpieczyciela, na całą procedure ( ogledziny, rozpatrzenie szkody i wyplate odszkodowania) jest 30 dni.

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 23:51 
Forumowicz

renoraines napisał(a):
Nie korzystałem, ale wiem, ze jak wpłynie pismo od rzecznika to sprawa nabiera tempa. Rzecznik to panstwowy urzad i moze nałożyc kare na ubezpieczyciela, na całą procedure ( ogledziny, rozpatrzenie szkody i wyplate odszkodowania) jest 30 dni.
No właśnie ,ja pisałem pisma przez prawników zajmójących się motoryzacją i też to marnie szło ,w jednym przypadku był nawet nakaz sądowy do naliczenia odszkodowania od większej sumy niż podało TU ,a ubezpieczalnia odwołała się i sprawa toczy się już drugi rok ,koszmar,to walka z wiatrakami.Dlatego pytałem,myśląc że może Ty masz jakiś złoty środek na TU. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 15:09 
Pierwsze kroki

panowie u mnie ogledziny byly w ciagu 5 dni.. ja czekam na kosztorys od kolizji mija juz 3 tygodnie:(

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 15:43 
Zacna persona forum

Dzwoń, dzwoń i jeszcze raz dzwoń nie ma lepszej metody. Nie wkurzałoby Cie jak ktoś dzwoniłby do Ciebie o to samo 4 razy dziennie? Mnie by wkurzało i oni też nie będą zadowoleni. Może dojdą do wniosku, że czas coś zrobić...

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 15:36 
Forumowicz

Moje BMW: 318Ci N42 ///
prawdopodobnie w tym przypadku ustala ci wymiane czesci na oryginalnych bmw by osiagnac szkode całkowita ,
wartosc auta według Etaxu wycenia na 4-6 tys a szkode plus minus na 7tys(z tych elementów które sa uszkodzone ) czyli wychodzi ze szkoda przewyższa cene rynkowa pojazdu w 70% lub 100%,
podadza ci wartosc pozostałosci samochodu około 2-3 tys co daje ci do wypłaty (wartosc auta przez nich ustalona przed szkoda około 6 tys a za wrak odlicza 3 tys mozesz liczyc na +_- 3tys odszkodowania)

Programowanie ,adaptacja kasowanie błedów INPA DIS Ediabas/Gorzów Wlkp kontakt na PW

Ostatnio edytowano 24 października 2009, 16:45 przez martin2305, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 17:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57TU
Witam mi niestety Pani wjechała w auto, to do wymiany mam, błotnik, maska, gil, lampa, i fartuch niestety dostał. To z PZU dostałem za to 3300 zł, gdzie mój samochód wycenili na 8600 zł, auto z 94r, sedna z silnikiem 1,6. I gdzie tutaj sprawiedliwość ?? Jak kolega wyżej ma dużo lepsze auto a jak mu wycenili ;/

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 17:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57TU
Witam mi niestety Pani wjechała w auto, to do wymiany mam, błotnik, maska, gil, lampa, i fartuch niestety dostał. To z PZU dostałem za to 3300 zł, gdzie mój samochód wycenili na 8600 zł, auto z 94r, sedna z silnikiem 1,6. I gdzie tutaj sprawiedliwość ?? Jak kolega wyżej ma dużo lepsze auto a jak mu wycenili ;/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1