BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 00:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] NADPOBUDLIWY ABS
PostNapisane: 22 grudnia 2008, 15:29 
Pierwsze kroki

Witam!!!mam problem z abs w e39 kombi 1997 520i. tydzień temu padł mi czujnik abs tylnego/prawego koła co było powodem włączenia się kontrolek ABS/ASC. Mając na uwadze opinie o zamiennikach z allegro zdecydowałem się posłuchać znawców problemu i kupiłem czujnik oryginalny uzywany. Problem znikł, kontrolki zgasły ale pojawił się inny problem, przy małych prędkościach np. dojeżdzanie do skrzyżowania 10 km\h powoduje włączenie się abs, co jest bardzo uciązliwe, bo reakcja jest zbyt szybka. nawieszchnia sucha i normalna a reakcja dziwna. Od czasu do czasu zapala się tez kontrolka ABS/ASC z tym że gasną po wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika. prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu
dodam że kolor wtyczki jest taki sam jak przed wymianą

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2008, 16:05 przez Matbubu, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 grudnia 2008, 11:18 
Forumowicz

Moje BMW: E-46
Kod silnika: M 47
Witam takie objawy moga byc przy zuzytych amortyzatorach.jezeli sprawnosc bedzie mniejsza niz 40%,abs bedzie tak sie zachowywał.

Tytuł:
PostNapisane: 26 grudnia 2008, 17:38 
Zacna persona forum

a sprawdzałes odległosc czujnika od koła z zabkami ? powinna byc identyczna jak przy innych czjnikach ,

Tytuł:
PostNapisane: 26 grudnia 2008, 23:11 
Pierwsze kroki

Witam mam ten sam problem no szlak trafia ztym abs i niewiem co to moze byc ale pomysl z ustawieniem odleglosci musze sprawdzic :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 15:57 
Pierwsze kroki

jak mam sprawdzić poprawną odległość czujnika??ka??

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 16:08 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam!
Ja także walczę z problemem już kilka miechów. Wymieniałem czujniki sterownik pompy abs, kombinowałem z odległościami czujników, czyściłem koronki i dalej to samo.
Na diagnostyce wykryto - błąd o nazwie SPORADYCZNE ZAKŁÓCENIA. Nie mam pojęcia co to jest i na serio myślę już o sprzedaży auta - fatalna sprawa!

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 16:12 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam!
Ja także walczę z problemem już kilka miechów. Wymieniałem czujniki sterownik pompy abs, kombinowałem z odległościami czujników, czyściłem koronki i dalej to samo.
Na diagnostyce wykryto - błąd o nazwie SPORADYCZNE ZAKŁÓCENIA. Nie mam pojęcia co to jest i na serio myślę już o sprzedaży auta - fatalna sprawa!

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 16:27 
Częsty bywalec

A może masz po prostu któryś z przewodów masz walnięty i ci łapie masę.

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 17:13 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Witam!

Jeden z kolegow pisze CHWILOWE ZAKŁÓCENIA, a nie było tam podane w jakim obwodzie dokłanie chodzi mi o element ABS

Na początek przeczyście sobie czujniki i wtyczki być może tam coś nie styka stąd te śmieszne problemy.

Możecie pomierzyć rezystancję wsyztskich czujników.

Pozdrawiam MM

Pozdrawiam,
Michał

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 17:55 
Poszukaj zanim zapytasz

Po Nowym Roku sprawdzę rezystancją wszystkich czujników. A czyszczenie już przerabiałem - i nic to nie dało niestety.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 16:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam kolegow na forum.W moim bmw e39 530d tez mam problem z abs i mam dziwne tego objawy;abs sie zaswieca po przejechaniu pare kilometrow licznik przy predkosci 80km/h pokazuje 160km/h czyli oszukuje o jeszcze raz tyle kontrola trakcji(asc) nie swieci ale gdy predkosc jest powyzej 20km/h zachowuje sie jakby auto bylo w poslizgu.Bardzo prosze o pomoc gdzyz nie chce popadac w niepotrzebne koszta.z gory dzieki.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 16:14 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam kolegow na forum.W moim bmw e39 530d tez mam problem z abs i mam dziwne tego objawy;abs sie zaswieca po przejechaniu pare kilometrow licznik przy predkosci 80km/h pokazuje 160km/h czyli oszukuje o jeszcze raz tyle kontrola trakcji(asc) nie swieci ale gdy predkosc jest powyzej 20km/h zachowuje sie jakby auto bylo w poslizgu.Bardzo prosze o pomoc gdzyz nie chce popadac w niepotrzebne koszta.z gory dzieki.

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 10:00 
Pierwsze kroki

:hurra: Panowie!!!obiawy w moim samochodzie ustły/nadpobudliwy abs/asc/ wymieniłem piaste w prawym tylnim kole i jest wszystko ok!!Moja BAWARKA :serce: uleczona!!! :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 11:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Panowie, potrzebuję Waszej pomocy. Zwariował mi system ASC w E36 520i (rocznik 96/97). Cały czas pali się kontrolka a auto wogóle nie ma "kopyta". Po kontroli na komputerze wyskoczyły błędy na przepustnicy (juz usunięte) i awaria "centralki 21". Co to może być i gdzie tego szukać? Dzięki za wszystko.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1